Rusya'nın chay'ıRusya'da ve Ukrayna'da çay içmek istediğinizde çok tanıdık bir çayla karşılaşabilirsiniz. Semaverde demlenen siyah çay, kupalarda servis edilir. Rusya'da çay içmenin en enteresan noktasıysa şeker yerine frambuaz ya da çilek reçeliyle karıştırılmasıdır.
İngiltere'nin sütlü çayıGaripsediğimiz ancak adabına dair dahi bilgi sahibi olduğumuz İngiltere'nin sütlü çayı, süt ve siyah çaydan oluşur. Çayın rengi kırmızıdan karamel rengine döner. İngiltere'de çay içmek istediğinizde yanında mutlaka kurabiyegillerden tatlı vardır.
Katar'ın karak chai'siKatar'da çay yapma merasimi en az bizimki kadar meşakkatlidir. Çay önce demlenir, içine süt koyulur ve tekrar kaynatılır. İki kez kaynatılmış çay, çay kupalarında servis edilir. Karak, Katar'ın milli içeceğidir. İçine ayrıca safran da eklenir.
Arnavutluk'un qaj'ıArnavutluk'ta çay tıpkı Türkiye'de olduğu gibidir. Çaydanlıkta demlenen çaylar ince belli bardaklarda servis edilir. Gürcistan'da da yine siyah çay kullanılır ve çay bardaklarında sıcak sıcak sahiplerine ulaşır.
Tayvan'ın sütlü inci çayıTayvan'dan dünyaya yayılan özel bir çaydır sütlü inci çayı. Tapioca bitkisinden elde edilen minik inciler sütle hazırlanmış çayın içine atılır. Tapiocalar çaya atılmadan önce bazen şekerle kavrulur.
Yunanistan'ın tsai'yıMalesef ki Yunanca'da da çay, çay diye okunuyor. Sadece doğrudan ç sesi çıkarmak yerine tz sesi çıkartılıyor. Yunanistan'da hem siyah hem de bitki çayı oldukça yaygın. Hatta evlerde kendi harmanlarını yapan anneanneler de mevcut.
Vietnam'ın tra chanh'ıVietnam'da çay içmeye karar verirseniz siyah çaydan ziyade bitki çaylarıyla karşılaşacağınızı hatırlatmamız gerekir. Lotus çiçeğinin içine eklenen ve yöresel olarak değişiklik gösteren baharatlarla baharlanan çay, sıcak suya atılıp demlenerek servis ediliyor.
Japonya'nın matcha'sıMatcha çayıyla sizleri tanıştırdığımıza göre içimiz rahat. Yeşil çay tohumlarından hazırlanan her derde deva çaydır. Toz halinde olduğu için yoğunluğu yüksektir. Ayrıca yeşil renkte olduğu için fotoğraflarda oldukça fotojeniktir.
Fas'ın naneli yeşil çayıÇay içilecek olan bardağın içine nane konulur, üzerine güzelce demlenmiş yeşil çay. Mis gibi nane kokusu yükselir, çay daha da yeşillenir. Fas'ta çay içmek böyle bir deneyimdir.
Tayland'ın cha yen'iÖzel Tayland çayı ve sütle harmanlanan, genellikle buzla servis edilen iç rahatlatıcı bir çaydır, cha yen. Sıcak Tayland günlerinde mis gibi serinletendir.
Fransa'nın bitki çayıÇay yerine daha çok kahve tüketmeyi seven Fransızlar'ın çay tercihi de genelde bitki çayından yana oluyor. Fransa'da çaya değil çay bardaklarına aşık olmak daha büyük bir ihtimal.
Mısır'ın hibiskus çayıMısır'da en çok tüketilen çay siyah çay ancak hibiskus çayı da azımsanmayacak derecede fazla tüketiliyor. Bu yüzden bir gün siyah çay bir gün hibiskus içerken bulabilirsiniz kendinizi.
Moğolistan'ın suutei tsaiOkurken sütlü çay dediğinizi duyar gibiyiz. Suutei tsai, tavada ıstılan çayın içine konulan süt ve tuzu anlatıyor. Yani tatlı değil tuzlu bir çay. Yani süt aşı gibi.
İran'ın siyah çayıÇaydanlık sistemiyle çay hazırlayan bir ülke daha. İran'da çay içmek isterseniz ince belliye benzeyen bir bardakta siyah çay içiyorsunuz. Yanına gelen hurma ise mis gibi lezzetli, şekere gerek kalmıyor.
Endonezya'nın teh'iSiyah ya da beyaz çayın yaygın olarak tüketildiği Endonezya'da şişelenmiş yasemin çayının olduğunu söylesek şaşırıp şaşırmama kısmını size bırakırız. Soğuk tüketiniz.
Suudi Arabistan'ın shai'ıİran'da olduğu gibi Suudi Arabistan'da da çay bildiğimiz siyah çaydır ve yanında yine hurmayla verilir. Hurma bazen ezme şeklinde bazen de tane şeklindedir.
Brezilya, Portekiz, Uruguay ve Arjantin'in chimarrao'su, matte'siBrezilya'da en yaygın olan chimarrao, Portekiz ve Arjantin'de matte'ye dönüşür. Kurutulmuş yerba yapraklarından hazırlanan çay, metal bir pipetle metal bir kaptan içilir. İçindeki metal pipeti filtre görevi görür ve yaprakların ağza gelmesini engeller.
Hindistan ve Pakistan'ın masala'sıHindistan ve Pakistan'ın kültürel yakınlığı nedeniyle masala hem Hindistan'ın hem de Pakistan'ın en sevilen çayıdır.
Amerika'nın ice tea'siÇayı daha çok soğuk olarak tercih eden Amerikalılar, çayı buzla karıştırıp üzerine bir de limon atıyorlar. Hafif bir tat elde etmek için de birazcık soda koyuyorlar.
Çin'in tieguanyin'iÇin'de çay tüketimi oldukça yüksek ve farklı. Bitki çaylarının yanı sıra siyah çaydan ziyade Rooibos çaylarla da mutlu olan Çinliler'in isteyip de içemediği bir çay var: "Merhametin demir tanrıçası" anlamına gelen çay: tieguanyin. Nedeni ise oldukça pahalı olması.
Tabii ki Türkiye'nin tavşan kanıSadece Karadeniz'in değil Türkiye'nin incisi... Her güne sevdiklerimiz kadar içimizi ısıtan bir bardak çayla başlıyoruz. En güzel muhabbetin yapıldığı masalarda bize eşlik eden bir bardak çaydır aslında.