ÖĞRETMEN BAŞINA ÖGRENCİ SAYISI DÜŞTÜ
* PISA 2015 Türkiye örnekleminde öğrenci oranının en yüksek olduğu okul türleri yüzde 75’lik oran ile Anadolu lisesi ile mesleki ve teknik Anadolu lisesi oldu. Öğrenci oranının en düşük olduğu okul türü ise binde 7’lik oranla güzel sanatlar lisesi olarak açıklandı.
* PISA’ya göre, öğrencilerin okul içi ve dışında öğrenme için ayırdıkları zaman ülkelere göre değişkenlik gösteriyor. Almanya’da okuldaki ders saati sayısı 25,5 iken, Finlandiya’da 24,2 saat olarak tespit edildi.
* Okulda öğrenme için ayrılan zaman açısından OECD ülkelerinin ortalaması ise 26,9 saat iken Türkiye’de öğrenciler bir haftada okul içinde derslere 25,9 saatin ayırdığı ortaya çıktı.
* Okul sonrasında öğrenme için ayrılan zamanın en yüksek ülkelerin Tunus ve Dominik Cumhuriyeti, en düşük olduğu ülkelerin ise Almanya ve Finlandiya olduğu görüldü. Türkiye’de ise öğrenciler okul sonrasında haftada 24,5 saati derslerine ayırıyor.
* Öte yandan, OECD ülkelerinde 2006 yılında öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 13,7 iken 2015’te bu sayı 13,1’e geriledi. Türkiye’de ise 2006 yılında öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 18,5 iken, 2015 yılında bu sayı 15,2’ye düştü.
FEN BİLİMLERİ: KIZLARIN ERKEKLERİ GEÇTİĞİ TEK ÜLKE FİNLANDİYA
OECD ülkelerinde eğitim gören öğrencilerin yüzde 7.7’si bilim konusunda testte en yüksek sonuçları aldı. Singapur’da 4 öğrenciden 1’i, Tayvan, Japonya, Finlandiya’da 7 öğrenciden 1’i de bu seviyede. 20 ülkede ise öğrencilerin sadece yüzde 1’inden azı en yüksek notları aldı. Bu ülkelerden biri de Türkiye. Türkiye’de bu oran yüzde 0,3 seviyesinde. Finlandiya, kız öğrencilerin bilimde erkek öğrencilerden daha başarılı olduğu tek ülke. OECD ülkelerinde erkek öğrencilerin yüzde 25’i, kız öğrencilerin yüzde 24’ü ileride bilim ile ilgili bir işte çalışmak istediğini söylüyor. Kız öğrencilerin çoğu sağlık sektöründe çalışmak istediğini belirtirken, erkek öğrencilerin çoğu ise bilişim ve iletişim teknolojilerin ya da mühendislik alanında çalışmak istiyor.
MATEMATİK: TÜRKİYE, BAE İLE AYNI SEVİYEDE
Singapur, Hong Kong (Çin), Makao (Çin) ve Tayvan matematik konusunda başı çekiyor. Japonya’daki öğrencilerin performansı ise OECD ülkeleri arasında en iyisi. Türkiye’deki öğrencilerin matematik testindeki başarı ortalaması OECD ülkeleri ortalamasının altında. Türkiye’nin başarı seviyesi Birleşik Arap Krallığı, Şili, Moldova, Uruguay, Karadağ, Trinidad ve Tobago, Tayland ve Arnavutluk ile benzerlik gösteriyor.
OKUDUĞUNU ANLAMA BECERİSİ: OKUDUĞUMUZU ANLAMIYORUZ!
Singapur, Hong Kong, Kanada ve Finlandiya okumada en iyi performansı gösteren yerler oldu. İrlanda, Estonya, Güney Kore, Japonya ve Norveç de OECD ortalamasının üzerinde kalırken, 41 ülke OECD ortalamasının altında kaldı. OECD ülkeleri arasında Kanada ve Finlandiya başı çekiyor, Türkiye ve Meksika ise en sonda yer alıyor
PISA sonuçlarını değerlendiren uzmanlar öğretmen kalitesi ve müfredat konusundaki açıklara dikkat çekerken, okullarda reformun şart olduğu görüşünde.
KARAR EĞİTİM YAZARI TURGAY POLAT: ESKİYEN MÜFREDAT DEĞİŞMELİ
* “Hem bilimsel düşünme hem matematiksel işlem becerisi hem de okuduğunu anlama becerisi yeni dünyanın insanını ifade ediyor. Bu anlamda bizim yaşadığımız ekonomik krizler, üretemeyip tüketim toplumu olmamızın altındaki en büyük sebep de bizim üreten, matematiksel düşünebilen ve okuduğunu anlayabilen nesiller yetiştirmememizden geçiyor. Buaçıdan şu andaki bütün müfredatımızı terk etmeliyiz. Bu müfredat çok eski bir müfredat. 50 yıl öncesinin bilgi temelli bir müfredatı. Bunun yerine artık beceri temel alıp, üretime dayalı olacak bir müfredata geçmek gerekiyor. Bu açıdan bir an önce eğitim sistemi yeniden
düzenlenmeli.”