Akif ve Arvasi anıldı

Akif ve Arvasi anıldı
Samsun’un Bafra ilçesi’nde, Alperen Ocakları Bafra Şubesi tarafından Yılbaşı akşamında Kuran ziyafetinden sonra Mekke’nin Fethi ışığında istiklal şairi Mehmet Akif Ersoy ve Seyyid Ahmet Arvasi anıldı.

Bafra Belediyesi Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen gece saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Türkiye Güzel Kur’an okuma yarışmalarında dönem birincileri olan Cihan Kodal ve Fatih İmdat’ın Kur’an ziyafeti yılbaşı akşamında büyük ilgi gördü.

Açılış konuşması yapan Alperen Ocakları Bafra Şubesi Başkanı Atakan Korkmaz manevi havanın yılbaşı gecesi önemli olduğunu belirterek,“Yılbaşı veya Noel’e bizim kültürümüzde, inancımızda, töremizde veya dinimizde yer yoktur. Bizim İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, Seyyid Ahmet Arvasi hocamız bu tarihte vefat etti. Biz her zaman ecdadımızı düşünürüz. Mehmet Akif Ersoy, 27 Aralık günü vefat etti. Türk -İslam davasının hocası Seyyid Ahmet Arvasi’de, 31 Aralık gününü vefat etti. Biz Alperenler alarak şimdi onları anmak için bir araya geldik. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy vatan şairi, İslam şairi, kuran şairi, peygamber şairi gibi sıfatlarıyla bu topraklardaki birleştirici olan barış ve kardeşlik anlayışını daha iyi anlayabilirsiniz" dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Kurucu Genel Başkanı Araştırmacı- Yazar Mehmet Doğan, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun da büyük bir sevgi ve saygıyla Mehmet Akif Ersoy’a bağlı olduğunu söyledi.

Yazıcıoğlu’nun 1978 yılından beri sürekli Tacettin Dergâhına gelip toplantılara katıldığını belirten Doğan, “Muhsin Yazıcıoğlu kardeşim gerçek bir Mehmet Akif Ersoy dostu idi” dedi.

Türkiye Yazarlar Birliği(TYB) Kurucu Genel Başkanı Araştırmacı- Yazar Mehmet Doğan, Ersoy'un İstiklal Marşı’nın kabul edildiği, 12 Mart tarihinde de anıldığını hatırlatarak, İstiklal Marşının bütün topluma mal olmuş bir mutabakat metni olduğunu ifade etti. Doğan, “Mehmet Akif Ersoy sessiz yaşamadı ve büyük eser bırakmıştır. Şiiri sanatı için yapmadı, şiiri milleti ve ecdadı için yaptı. Vatanı, milleti, dini ve imanı ile hayat sürdü. İstiklal Marşımız bize tarihimizi anlatır. İstiklal Marşımız milletimizi gösteriyor. İstiklal Marşımızda milletimiz gerçek bir kimliği her zaman tanımalıdır. Mehmet Akif Ersoy 63 yaşında vefat etti ama her zaman mütevazı bir kişiliği vardır. Mehmet Akif bütün bir şahsiyete sahiptir. Kuran şairi olarak da bilinir. Yürekte, bilekte ve kafa’da her zaman birinci olmuştur. İstiklal Marşımızı da 2 günde yazmıştır” dedi.  

Türkiye Yazarlar Birliği Şeref Başkanı Mehmet Doğan ise 'Çanakkale'nin ve Sakarya'nın şairi yahut Mehmet Akif ve Necip Fazıl' başlıklı sunum yaptı. Doğan, bazı metinlerin toplumlar tarafından milli marş gibi yaygın olarak bilindiğini, Çanakkale ve Sakarya şiirlerinin de bu metinlerden olduğunu kaydetti. İstiklal Marşı'nın da taşıdığı muhteva bakımından bir milli mutabakat metni özelliğine sahip olduğunu anlatan Doğan,”Devlet, bu şiiri milli marş olarak kabul etmemiş olsaydı bile İstiklal Marşı şiiri, bugün çok okunan ve bilinen bir şiir olurdu” dedi.
Ersoy'un Çanakkale'ye gitmemesine karşın şiiri orada bulunmuşçasına yazdığını anlatan Doğan, Sakarya ile ilgili şiir yazmadığını hatırlatarak, “Eğer yazsaydı Necip Fazıl'ın Sakarya'sına benzerdi” diye konuştu.

Doğan, Ersoy'un Çanakkale şiirini bir demiryolu istasyonunda, Necip Fazıl'ın Sakarya şiirini Ankara-İstanbul seferi yapan bir trende yazdığını belirtti. Ersoy'un sadece bir şair, edebiyatçı ve düşünce adamı olmadığını, aynı zamanda hayatıyla örnek bir kişilik olduğunu belirten Doğan, bu nedenle anma toplantılarını sürdürmeyi amaçladıklarını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.