Mısır sınırındaki arbedede bir polis öldü!
HABERİN FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN
İSRAİL'İN YAPMADIĞINI MISIR YAPTI-HABER VE VİDEOSU İÇİN TIKLAYIN
Yardım konvoyu geriliminde tansiyon yükseldi. Mısır ile sınırdaki Refah'ta Hamas tarafından düzenlenen protesto gösterisi kanlı bitti. Olaylar sırasında bir Mısır askeri keskin nişancı ateşinde öldü. 155 araç Gazze'ye geçti.
BİR MISIR ASKERİ, GAZZE'DEN AÇILAN ATEŞTE ÖLDÜ
Gazze Şeridi'nin güneyinde, Mısır ile sınırdaki Refah'ta Hamas tarafından düzenlenen protesto gösterisi kanlı bitti. Mısır televizyonu, olaylar sırasında bir Mısır askerinin keskin nişancı ateşinde öldüğünü duyurdu.
Mısır'ı protesto gösterisinde son bilgilere göre en az 12 Filistinli'nin açılan ateşte veya duvarlardan düşerek ya da izdiham sırasında yaralandığı, bunlardan ikisinin durumunun ciddi olduğu belirtiliyor.
Gazze'ye yardım getiren "Filistin'e Yol Açık" konvoyuna Mısır'ın günlerdir izin vermemesi nedeniyle Selahaddin sınır kapısında düzenlenen protesto gösterisi, öğle namazının ardından başladı. Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinden Filistinliler 20 kadar otobüsle miting alanına taşınırken, bölgede toplananların sayısı iki bine yaklaştı.
Protesto gösterisine Hamas hareketinden sözcü Fevzi Barhum, milletvekili Müşir El Masri ve önde gelen isimlerden Sami Ebu Zühri ile İHH İnsani Yardım Vakfı temsilcilerinden Mehmet Kaya da katıldı.
Milletvekili El Masri, yaptığı konuşmada, İsrail'i tanımayı ve üzerlerine yapılan baskıları kabul etmediklerini anlattı. Mısır ile Gazze Şeridi arasına inşa edilmeye başlanan duvarı eleştiren El Masri, "Berlin Duvarı, komünizm ve kapitalizmi birbirinden ayırmak için inşa edilmişti. İrlanda'daki duvar, Katolik ve Protestanları ayırmak için yapılmıştı. Batı Şeria'da Yahudileri ve Filistinlileri ayırmak için duvar yaptılar. Peki bu duvarı niye yapıyorlar? Biz Yahudi değiliz, biz Protestan veya Katolik değiliz, komünist veya kapitalist de değiliz. Biz aynı Arap dünyasının insanlarıyız, aynı dindeniz. Yoksa bu duvarı, Amerika ve İsrail'in baskıları yüzünden mi inşa ediyorlar?" dedi.
Protesto mitinginde konuşan İHH'nin Gazze'deki temsilcilerinden Mehmet Kaya da Gazze Şeridi'ne en büyük ambargonun İsrail'den değil, kardeş olarak adlandırılan Mısır'dan geldiğini savunarak, "Türk Müslüman kardeşlerimiz El Ariş'te kanlarını akıttılar. Bu yolda bunun hesabı sorulmadan bu mücadele bitmeyecektir" diye konuştu.
Fevzi Barhum'un konuşması sırasında küçük bir grup, dikenli tellerin ardında, Mısır askerlerinin siperde bulunduğu mevzileri taşlamaya başladı. Konuşmacıların hoparlöründen göstericilerin dağılması istense de karşı tarafa taşlarla saldıranların sayısı hızla çoğaldı. Küçük yaştaki çocuklar, genç Gazzeliler ellerine geçirdikleri taş ve sopaları Mısır askerlerine fırlatırken, Hamas polisi, önce taş atan gençleri görüntülemeye çalışan basın mensuplarını engellemeye çalıştı, olayların büyümesi üzerine göstericilere müdahale etti. Hamas polisi, zaman zaman sopalar kullanarak göstericilerin çekilmesini sağlamaya çalıştıysa da başarılı olamadı.
Mısır tarafındaki askerlerin göstericileri dağıtmak için attığı sis bombaları, Filistinliler tarafından karşı tarafa geri fırlatılırken, bu arada ateş sesleri duyulmaya başladı. Açılan ateşe rağmen, taş atanların sayısı hızla çoğaldı.
Bazı göstericiler ellerinde Hamas bayraklarıyla, üzerinde tel örgü bulunan duvarları aşarak karşı tarafa geçmeye çalıştı. Mısır tarafında göstericileri dağıtmak için getirilen tazyikli su aracı kullanılmadı. Mısır tarafından açılan ateşte, göstericilerin attığı taşlardan dolayı veya duvarlardan düşerek ya da arbedede en az 12 Filistinli yaralandı. Yaralılardan en az iki kişinin Mısır askerinin ateşine maruz kaldıkları belirtiliyor. Polisler arasında da, taş atanlara müdahale etmeye çalıştıkları sırada başlarından yaralananlar olduğu görüldü.
Ambulansların doluştuğu bölgedeki Hamaslı liderler alanı terk ederken, tünellerin de bulunduğu alandaki göstericileri ve protestocuları dağıtmak için onlarca kişilik Hamas polisi bölgeye geldi. Polis, cop ve sopalarla göstericileri uzun uğraşlardan sonra dağıtarak otobüslerine binmeye ikna etti.
Yaklaşık iki saat süren olaylı gösteri tamamlandığı sırada, Mısır televizyonu, olaylarda bir askerin keskin nişancı ateşiyle öldürüldüğünü duyurdu. Mısır tarafındaki askerlerin, askerin ölümü üzerine göstericilerin üzerine ateş açtığı da ifade ediliyor.
GAZZE'YE GEÇİŞLERİNE İZİN VERİLECEK ARAÇLARIN SAYISI 155'E YÜKSELDİ
Filistin'e insani yardım malzemesi götürmek üzere İngiltere'den yola çıkan ''Filistin'e Yol Açık'' konvoyunda bulunan ve Mısır'dan Gazze'ye geçişine izin verilecek araçların sayısı 139'dan 155'e çıktı.
Türk parlamenterler konvoyun gelmesini Refah Sınır Kapısı'nda beklemeye devam ederken, Mısır makamları da Gazze'ye geçişlerine izin çıkan 155 araç ve konvoydaki 530 kişiyi El Ariş Limanı'nda bekletiyor.
El Ariş Limanı'ndaki konvoyda bulunan İHH İnsani Yardım Vakfı Başkan Vekili Yavuz Dede, A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Mısır makamlarının konvoydaki 155 aracın geçişine izin verdiklerini bildirmelerine rağmen, limandaki bekleyişlerinin sürdüğünü söyledi.
Dede, şunları kaydetti:
''Önce, konvoydaki 198 aracın 139'unun geçişine izin verdiklerini söylediler. Ardından 16 araca daha izin çıktı. Geriye kalan 43 aracın geçişine ise 'bu araçlar insani yardım amaçlı değil' gibi saçma bir gerekçeyle müsaade etmeyeceklerini bildirdiler. 155 araç için izin çıktığını söylüyorlar, ama biz hala El Ariş Limanı'ndayız ve bir hareket yok. Bizden şu ana kadar pasaportlarımızı dahi istemediler. Sadece söz verdiler. Verdikleri söze de doğrusu fazlaca güvenmiyoruz.''
Gece yaşanan taşlı saldırıda 30 dolayında arkadaşlarının yaralandığını bildiren Dede, ''8'i hastaneye götürüldü. Bunlardan 3'ü hala hastanede. İkisi Türk vatandaşı olmak üzere 7 arkadaşımız da gözaltındaydı. Bu arkadaşlarımız biraz önce serbest kaldılar. Polis araç ve panzerleri de burada dün akşamdan bu yana bekleyişlerini sürdürüyor. Gece, hiç beklemediğimiz, ummadığımız şeyler yaşadık, taşlı saldırıya uğradık. Amerikalılarla birlikte toplam 530 kişiyiz, 75 yaşında insanlar da var burada. En çok onlar zor anlar yaşadılar. Kaç saattir limanın içerisindeyiz. Arabalarda yatıp kalkıyoruz'' dedi.
Türk parlamenterler ve Dışişleri Bakanlığı yetkililerinin, Mısırlı yetkililerle, konvoydaki araçlardan 139'unun Gazze'ye giriş yapması konusunda mutabakata vardıkları bildirilmiş; bu mutabakatın ardından, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ile beraberindeki Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, Konya Milletvekili Hüsnü Tuna, Muğla Milletvekili Mehmet Nil Hıdır ve Muş Milletvekili Seracettin Karayağız, El Ariş Limanı'ndan ayrılarak Refah Sınır Kapısı'na gitmiş, konvoyun gelişini beklemeye başlamıştı.
(AA)
İSTANBUL
Filistin'e insani yardım malzemesi götürmek için İngiltere'den yola çıkan ''Filistin'e Yol Açık'' konvoyunun Mısır'dan Gazze'ye geçişine izin verilmemesi İstanbul'da protesto edildi.
Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu önünde toplanan Saadet Partisi üyesi bir grup, pankart ve dövizler açarak çeşitli sloganlar attı.
Grup adına açıklama yapan Saadet Partisi İstanbul İl Başkanı Erol Erdoğan, ''Filistin'e Yol Açık'' konvoyunda, İngiltere, Fransa, Amerika ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 10'dan fazla ülkeden barış için yola çıkmış insanların yer aldığını söyledi. Erdoğan, bu barışsever Filistin dostlarının Yunanistan, Suriye, Ürdün ve İngiltere gibi ülkelerden geçmelerine rağmen Filistin'in dostu olması gereken Mısır'da takılıp kaldığını kaydetti.
Konvoydaki insanların, işgal edilişinin yıl dönümü olan 27 Aralıkta Gazze'de bulunmak istediğini ifade eden Erdoğan, ''Konvoy, işgalin yıl dönümünde tüm insanlık adına orada olmak, Gazze'nin kuşatma altındaki halkına yardım götürmek istiyordu. Ancak orada olamadılar. 27 Aralık'ın üzerinden 10 gün geçti, konvoy hala yolda, hala Gazze'ye uzak. Çünkü Mısır izin vermiyor. Mısır duvar gibi, Mısır zulme ortak oluyor'' dedi.
Erdoğan, Mısır güvenlik güçlerinin konvoya karşı zor kullandığını, bu tavrın, başta Türkiye olmak üzere o konvoyda vatandaşı bulunan her ülke için onur kırıcı olduğunu söyledi.
Konvoyda, TBMM üyesi milletvekilleri, uluslararası kuruluşların temsilcileri, sanatçılar, din adamları, eski diplomatlar ve değişik ülkelerden siyasetçiler olmak üzere toplam 500 kişinin Gazze'ye ulaşmak için ''Mısır'ın insafa gelmesini beklediğini'' dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti: ''BM, İKÖ ve Arap Birliği bu engeli kaldırmalı, Mısır hemen bu gece sınırı açmalıdır. Konvoya uygulanan taciz, zor kullanma ve kuşatmadan dolayı diplomatik kurallara aykırı hareket eden Mısır, bir an önce özür dilemelidir. Türkiye, içinde milletvekillerinin de bulunduğu 200'e yakın vatandaşının güvenli biçimde Gazze'ye ulaşması için ciddi olarak harekete geçmelidir.''
Açıklama sırasında tekbir getiren gruptan bazı kişiler, Başkonsolosluğun bahçe duvarına yumurta ve taş attı. Söz konusu kişiler, polis ve diğer göstericilerin uyarısıyla eylemlerine son verdi.
Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in resminin yakıldığı gösteride Filistin halkı için topluca dua edildi.
Protesto gösterisi nedeniyle Çevik Kuvvet ekipleri Başkonsolosluk binası çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.
-KAHRAMANMARAŞ-
Kahramanmaraş Özel İdare İş Merkezi önünde toplanan Kahramanmaraş Platformu üyeleri ellerinde dövizlerle Filistin'e destek verirken, Mısır polisinin tutumuna da tepki gösterdi.
Basın açıklamasını okuyan Kahramanmaraş Platformu Dönem Sözcüsü Yusuf Bülbül, 17 ülkeden 500 kişinin oluşturduğu konvoyun İngiltere'den yola çıktığını ve Mısır'da taşlarla karşılandığını söyledi.
Konvoyun Gazze'ye ulaşmasının Mısır tarafından engellendiğini öne süren Bülbül, şöyle konuştu:''Tüm bu engellemelerin ve tacizlerin ardından Mısırlı sivil polisler bir canlı yayın sırasında konvoya taş, sopa ve biber gazıyla saldırdı. Çıkan arbedede 5'i ağır 50'den fazla konvoy üyesi yaralandı. Mısır hükümetinin sergilediği bu tutum göstermektedir ki, Filistin'deki ambargonun tek sorumlusu sadece İsrail değildir.''
Basın açıklamasının ardından halen Mısır'da bulunan ve Kahramanmaraş'tan bu konvoya katılan Süleyman Erayman'la canlı telefon bağlantısı kurularak son gelişmeler hakkında bilgi alındı.
Mısır aleyhine sloganların atılmasının ardından kalabalık dağıldı.
-SİVAS-
Sivas'ta Mazlum-Der, İnsani Yardım Vakfı, Anadolu Gençlik Derneği Sivas Şubesi, Saadet Partisi Sivas İl Başkanlığı ve bazı sivil toplum örgütü temsilcileri, Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak Mısır'ı protesto etti.
İnsanı Yardım Vakfı Sivas Gönüllüsü Özcan Duman, yardım konvoyunun Mısır'dan Gazze'ye geçişine izin verilmediğini, bu tutumu anlamanın mümkün olmadığını belirterek, kardeş ülke Mısır'da güllerle karşılanmayı beklerken, taşlarla karşılanmanın hayal kırıklığına neden olduğunu söyledi.
Duman, ''Şu anda Dışişleri nezdinde görüşmeler devam etmekte olup, bu ablukanın kaldırılarak, konvoyların Gazze'ye ulaştırılması planlanmaktadır'' dedi.
Bir süre İsrail ve Mısır aleyhine slogan atan grup, daha sonra dağıldı.
-GAZİANTEP-
Gaziantep Gönüllü Teşekküller Platformu, Mısır polisinin, ''Filistin'e Yol Açık'' konvoyuna yönelik saldırısını protesto etti.
Kırkayak Parkı önünde toplanan platform üyeleri ellerinde dövizlerle Filistin'e destek verirken, Mısır polisinin tutumuna da tepki gösterdi.
Burada basın açıklamasını okuyan İHH Gaziantep Gönüllü Üyesi Mehmet Ali Eminoğlu, şöyle konuştu:
''Mısır'ın amacı müttefiki İsrail'i kızdırmamak. Filistin'deki ambargonun tek sorumlusu sadece İsrail değildir. Mısır bilmeli ki, bu zorluklar ne bizi ne de insaf sahibi yardımseverleri durdurmaya yetmeyecektir. İstemeseler de Mısır Müslüman halkı kardeşlerinin yanındadır.''
-TAVŞANLI-
Filistin'e insani yardım malzemesi götürmek için İngiltere'den yola çıkan ''Filistin'e Yol Açık'' konvoyunun Mısır'dan Gazze'ye geçişine izin verilmemesi, Gazze'nin kardeş şehir ilan edildiği Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde protesto edildi.
Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, bazı siyasi partilerin ilçe teşkilatları ve sivil toplum kuruluşlarınca organize edilen etkinlik kapsamında Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde toplanan ve Türk ve Filistin bayrakları taşıyan grup, çeşitli sloganlar attı.
Grup, yapılan açıklamanın ardından dağıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.