Soğuk değil mikrop

Soğuk değil mikrop
Prof. Dr. Mehmet Ceylan, soğuk havalardan ziyade mikropların hastalık saçtığını belirtti.

Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Ünitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, mevsim değişikliğine bağlı olarak, özellikle solunum yolu enfeksiyon hastalıkları ile sıklıkla karşılaştıklarını söyledi.

Ceyhan, “Havaların soğumaya başlamasına bağlı olarak kapalı mekânların yeterince havalandırılmaması, çocukların okul ve kreşlerde bir arada uzun süre vakit geçiriyor olmaları ve temizlik şartlarına dikkat edilmemesi gibi sebepler, ortamdaki mikrobun hızla yayılmasına imkân tanıyor” dedi. “Soğuk havanın hastalık habercisi olduğu yönündeki düşüncelerin yanlış olduğunu” ifade eden Prof. Dr. Ceyhan, “Soğuk havanın sağlık üzerine olumsuz etkisi sıcaktan daha az. Bu sebeple, soğuktan değil sıcak havadan korkun” diye konuştu. Ceyhan, genellikle soğuk havanın mikropların üremesi için uygun olmadığını, yaz aylarında ise bu riskin daha fazla olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Ceyhan, özellikle sonbahar ve kış mevsiminde görülen grip, nezle, zatürre gibi rahatsızlıkların, insanların kapalı mekânlarda uzun süre bir arada kalmaları sebebiyle yayıldığını söyledi. Okullarda özellikle çocuklarda solunum yolu hastalıklarının sıklıkla görülmeye başladığını ifade eden Ceyhan, “Mekândaki havanın soğumaması için, gün içerisinde yeterli havalandırılmıyor ve içerideki hava daha çok solunmak zorunda kalınıyor. Okul, kreş gibi ortamlarda, çocuklardan birinde bulunan mikrop, kısa zamanda bir çok çocuk tarafından solunarak alınıyor. Hatta çocuk tam iyileşmeden tekrar hastalanabiliyor” dedi. Mikroorganizmaların, kalabalık ortamlarda daha kolay yayılabildiğini hatırlatan Ceyhan, solunum yolu hastalıklarına etken olan sebepler arasında “El kirliliğinin” ilk sırada yer aldığına dikkat çekti. Ceyhan, “Mikrop taşıyan bir kişinin öksürerek, mikrobu taşıdığı yere bir başkası tarafından el temasının olması ile mikrop doğrudan alınmış olur. Bu sebeple eller sık sık yıkanmalı. En az 10 saniye akan suyun altında bol sabunla ve parmak ile tırnak aralarının ovularak yıkanması yeterli” dedi. Mehmet Ceyhan, ideal oda sıcaklığının 22 derece olduğunu da belirterek, “Havaların soğumasıyla birlikte gereğinden fazla kalın giysiler giydirilmesi, vücut ısısının yükselmesine bağlı sağlık problemlerine yol açabilir” dedi.

----------

Nezle ve grip için gereksiz antibiyotik almayın Havaların soğumasıyla sık görülen alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik tedavisinin hastalığın türüne göre uygulanması ve gereksiz kullanımlardan kaçınılması gerektiği belirtildi. Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Sosyal Pediatri Ünitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Özmert, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan mikropların birbirinden farklı olduğu için antibiyotik kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Üst solunum yolu enfeksiyonlarının genellikle burun akıntısı, öksürük ve ateş şeklinde görüldüğünü belirten Özmert, hırıltı, hızlı nefes alıp verme ve göğüste çekilmenin olması durumunda ise alt solunum yolu enfeksiyonları söz konusu olabileceği için antibiyotik kullanımının da buna göre belirlenmesi gerektiğini anlattı. Çocuklarda nezle, grip gibi hastalıklara bağlı ateş görülmesi halinde ateş düşürücü şurupların, burun tıkanıklığında serum fizyolojiklerin kullanılmasının ve bol sıvı gıda alınmasının yeterli olduğunu anlatan Özmert, ''Nezle ve gribin bulgularına azaltmaya yarayan fakat tedavi edici değeri olmayan nezle-grip ilaçlarının da kullanılmaması gerekir. Bu ilaçlar, çocuklara yarar sağlamadığı gibi pek çok olumsuz yan etkiye de neden olabilmektedir'' uyarısında bulundu. Prof. Dr. Elif Özmert, çocuklarda sık görülen orta kulak iltihabının antibiyotiklerle tedavi edilmesi gerektiğini belirterek, ''Bademcik iltihabı yapan ve halk arasında beta olarak bilinen mikrop da antibiyotik ile tedavi edilmeli'' dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.