Mevlana sevgisi Moskova'da

Mevlana sevgisi Moskova'da
Mevlana'nın sevgi, barış ve kardeşlik mesajı Moskova'ya taşındı.

Diyalog Avrasya Platformu bugüne kadar gerçekleştirdiği kültürler arası diyalog programlarına bir yenisini daha ekledi. Rusya Federasyonu Kültür Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin katkıları ile Moskova'da gerçekleşen programda Mevlana konuşuldu, kudüme vuruldu, semazenler semaya durdu.

Moskova belediyesine ait 'Girişimciler Evi'nde gerçekleşen programa yüzlerce Rus ve Türk davetli katıldı. Moskova Türkiye Büyükelçisi Kurtuluş Taşkent'in katıldığı programa Rus akademisyen ve entelektüel çevrenin ilgisi dikkat çekti.

Konya Büyükşehir Belediyesi Türk tasavvuf musikisi grubu ve Sema ekibinin gösterileri ile şenlenen geceye Rusya Federasyonu Kültür Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi'nin yanı sıra Moskova Belediyesi, UNESCO Rusya Temsilciliği, Rusya Federasyonu Şarkiyat Fakültesi ve Moskova Devlet üniversitesi Asya-Afrika Enstitüsü de destek veren kurumlar arasında yer aldı.


"MEVLANA İNSANA İNSAN OLDUĞU İçİN DEĞER VERİR"

Mevlana ile ilgili düşüncelerini sorduğumuz Moskova Devlet üniversitesi Asya Afrika çalışmaları Enstitüsü Direktörü Mihail Meyer Mevlana'nın tüm insanlığa daha fazla tanıtılmasının gerekliliğine işaret etti. Meyer, "Mevlana insanların işine, ırkına, zenginliğine bakmaksızın dostluk içinde yaşamalarını salıklar. Tüm hayatını bu çağrıyı tüm dünyaya ulaştırma hedefine adadı. Mevlana'dan öncelikle insanların eşitliği üzerine yaptığı değerlendirmeleri almalıyız. Bugünkü dünyamızda çatışmaların temelinde sosyal ve siyasi ayrılıklar var. Mevlana insanlarda öncelikle bireyi görmek gerektiğini söylüyor. Böyle yapmaya başlarsak, insanları sadece insan olduğu için değerlendirirsek sorunlarımızın azalacağını düşünüyorum." dedi.

Mevlana'nın mesajlarının dünya barışı için büyük değerler ifade ettiğini belirten Meyer, "Mevlana benim için büyük bir şair. Türkolog olduğum için böyle diyorsunuz diyebilirler. Ancak onun şiirleriyle verdiği mesajlar dünya barışı için çok önemli." diyerek kutlamaların Moskova'ya taşınmasında katkı sağlayan Diyalog Avrasya Platformu ve Konya Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.


"DüNYANIN MEVLANA'NIN DEĞERLERİNE İHTİYACI VAR"

Rusya Devlet Ekonomi üniversitesi öğretim Görevlisi Prof. Leonid Sükyanin de ahlaki değerlere sahip çıkılmadan dünyanın ilerleyişinin mümkün olamayacağını söyledi. Baş döndürücü hızla ilerleyen çağımızda insanların şöyle bir soluklanarak geçmişte var olan kıymetleri bir yoklama zamanının geldiğini ifade eden Rus bilim adamı; "Malesef modern dünyada güç ve siyasi çıkarlar öncelikli. Yüksek idealleri olduğunu söyleyenlerin bile daha sonra farklı yaklaşımlar içine girdiğini görebiliyoruz. Mevlana'dan insanlık değerlerini öğrenmeliyiz. Dünyanın Mevlana'nın değerlerine ihtiyacı var. önemli insan yoktur. Herkes aynıdır. Herkes aynı duygu ve endişeleri taşır. Başkalarına üstün gelmek için değil, farklılıklarda güzellikleri kavrayabilmek için çalışmalıyız. Bu çağdaş insanın ihtiyaç duyduğu en önemli şey. Bunlar unutulduğunda olumsuzluklarla karşılaşmaya başlıyoruz. Maalesef insanlık büyük bir unutkanlık içinde." değerlendirmesinde bulundu.

Mevlana'da herkesin alacağı bir değer olduğuna değinen Sükyanin, "Kimi Mevlana'yı sanat açısından değerlendirebilir. Kimi ahlaki değerlerine bakabilir. İslam tarihi ile ilgilenenler onda bunu bulabilir. Yani herkes Mevlana'da kendisine ait bir değer bulabilir." dedi.


"ALLAH'A YOLCULUĞUN TADI"

Diyalog Avrasya Platformu dönem başkanı ve Moskova Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Direktörü Prof. Dr. Rastislav Borisoviç Ribakov da program öncesi yaptığı konuşmada Rusya'yı çok nadir ziyaret eden bir zevki Şubat ayında bir konser salonunda yaşamanın büyük bir lütuf olduğuna değinerek, "Bu zevki daha çok yalnızlıkta Allah'a yolculuk yapan insanlar bilir. Bugün bunu Moskova'da bir mabette, camide ya da kilisede değil, bir konser salonunda yaşıyoruz." dedi.

Mevlana'nın farklı dillerde üzüm isteyen ancak anlaşamadıkları için kavga eden insanların hikayesini anlattığını hatırlatan Ribakov, Mevlana'nın düşünceleri ve felsefesi itibari ile çağdaş olduğunu söyledi. Rus akademisyen konuşmasına şöyle devam etti: "Mevlana'yı okursak çağdaşımız olduğunu görürüz. Mevlana 'farklı dış görünüşümüz ortak iç güzelliğimizi perdeler' diyor. Bu çağdaş değil mi? Yüzyıllar öncesinden zamanımızı anlatıyor. Dünya tarihinde Rumi gibi geleceği görebilenler çok az."


"BüYüLENDİM!"

Moskova Devlet Konservatuarı öğretim görevlisi ve Rahmaninov Vakfı Onursal Başkanı Viktor Mercanov konserden çok etkilendiğini belirterek, "Büyülendim. Bu tür üstün ideallere yönelik hizmetin doğal şekilde gösterilmesini ilk defa izledim. Bu beni çok etkiledi." şeklinde duygularını dile getirdi. Yine Moskova Devlet Konservatuarı'nda öğretim görevlisi olan Yuri Didenkov da, "İlk defa böyle bir şey görüyorum. çok etkileyici ve ilgi çekici. Sadece müzisyen olarak değil, insan olarak algılamaya çalıştım. Duygularımı ifadede güçlük çekiyorum. Zamanla daha iyi kavrayacağımı düşünüyorum." dedi.

Parlamento gazetesi redaktör yardımcısı Aleksandr Ruçkin de bu tür programlara sık gittiğini, ancak bugün çok farklı bir duygu yaşadığını belirterek; "Ribakov konuşmasında programın ardından değişime uğrayacağımızı söyledi. Ve haklı çıktı. Kendimi çok farklı hissediyorum. 800 yıl önce yazılan şeyler bize ne kadar yakın geliyor. Bugün Türk ruhunu daha iyi anladığımı gördüm. Türk halkına daha da yakınlaştığımı hissettim. Medeniyetler arası diyaloğa, dinler arası diyaloğa ihtiyacımız var." ifadelerini kullandı.


"MEVLANA İLE EBEDİYETE DOKUNDUK"

Mevlana Celalledin Rumi ve Sema gösterileri ile ilk defa karşılaşmadığını kaydeden Rodina Dergisi Genel Yayın Editörü Tatyana Filipova ancak bu atmosferin Moskova'ya nasıl taşınacağını merak ettiğini kaydederek, "Gördüm ki aynı duygular Moskova'ya da taşınabiliyor. Doğunun maneviyatını hissettik. Yanımda oturan tarihçi, gazeteci ve diğer arkadaşlarıma duygularını sordum. Onlar da çok etkilendiklerini söyledi. Mevlana geleneği ile birlikte ebediyete dokunma fırsatı bulduk." şeklinde konuştu. Günümüzde en büyük sorunun tolerans eksikliği olduğuna işaret eden Filipova duygularını şöyle ifade etti: "Mevlana gibi şeffaf insanlar az. Diyor ki, 'ya göründüğün gibi ol, ya da olduğun gibi görün'. Bir başka yerde de 'kim olursan ol, yine gel' diyor. Bu müthiş bir tolerans anlayışı. Bizim bu anlayışa ihtiyacımız var."

Konya'dan Moskova'ya Mevlana'nın 'sevgi, barış ve kardeşlik' mesajını getirdiklerini ifade eden Konya Büyükşehir Belediyesi Başkan vekili Osman Gürbüz de yaptığı değerlendirmede dünyanın her tarafında Mevlana'ya karşı duyulan ilginin Moskova'da da görülmesinden büyük memnuniyet duyduklarını söyledi. Diyalog Avrasya platformunun destekleri ile çalışmaların ivme kazandığını ifade eden Gürbüz, "2007 yılı UNESCO tarafından Mevlana yılı seçildi. Bu çerçevede dünyanın birçok yerinde Mevlana ile ilgili programları icra ettik. Burada icra ettiğimiz program 99. 100. programı da St. Petersburg'da gerçekleştireceğiz. Mevlana ve Konya programı oldu. Konya ekibi olarak ilk defa Moskova'dayız. Yarında 100. programımızı St. Petersburg'da yapacağız." dedi.

Diyalog Avrasya Platformu Rusya Koordinatörü Ali Sami Yıldırım da Mevlana'nın düşüncelerinin Moskova'ya taşınmasının dünya barışı açısından önemine işaret etti. Yıldırım programın 2007 yılının UNESCO tarafından Mevlana yılı ilan edilmesi ve 2008 yılının da Rusya'da Türkiye yılı olarak kabul edilmesinin organizasyon için ilham kaynağı olduğunu belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.