Soba kullanımına dikkat edilmeli

Soba kullanımına dikkat edilmeli
Konya Makine Mühendisleri Odası Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, katalitik (LPG) soba zehirlenmelerinin sebebinin bilgi ve eğitim eksikliği olduğunu söyledi.

Yrd. Doç. Dr. Mete Kalyoncu, "Kömürlü sobalarda olduğu gibi katalitik (LPG) sobalarda da yanlış kullanım ölümcül kaza risklerini doğurabilir. Bu nedenle katalitik (LPG) soba, şofben ve benzeri araçların kullanımındaki bazı temel noktaları vatandaşlarımıza anımsatmakta ve bugünlerde üzerinde durulması fayda vardır." dedi.

Katalitik sobalarda kullanılan LPG gazının, hava ile yüzde 2 ila yüzde 10 oranında karışması durumunda küçük bir kıvılcımla, yanıcı ve patlayıcı özelliği harekete geçebileceğini söyleyen Kalyoncu, "Bu nedenle LPG'li sobalarda hiçbir şekilde gaz sızıntısı olmamalıdır. Katalitik sobalardan oluşan zehirlenmelerin nedeni; LPG gaz sızması değil, yetersiz oksijenli yanma ortamlarında yanmanın devam etmesi sonucu çıkan zehirli karbon monoksit gazının teneffüs edilmesidir. Oksijensiz kalan vücutta önce halsizlik başlar. Bu arada vücutta salgılanan laktik asit kaslarda kramplar yaratır. Vücut kasılır, kişi hareket edemez ve bağıramaz duruma gelir. Bu yüzden bu ortamdan uzaklaşamaz ve aynı ortamda kalmaya devam etmesinden dolayı solunum yetersizliği ve solunum felci ortaya çıkar." şeklinde konuştu.

Katalitik sobaların 30 metreküpten küçük yerlerde kullanılmaması gerektiğini ifade eden Kalyoncu, "Sobanın bulunduğu yerde kapı altları tamamen kapalı olması durumunda hemen havalandırma yapılmalı, havadan ağır olan gazın tabanda, köşelerde biriktiği düşünülerek süpürme yoluyla gazın atılması sağlanmalıdır." ifadelerini kullandı.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.