'Ünlülerin kötü yönlerini değil iyi yönlerini örnek alın'

'Ünlülerin kötü yönlerini değil iyi yönlerini örnek alın'
Ünlü sanatçı Deniz Seki'nin ardından Tarkan Tevetoğlu'nun da uyuşturucu operasyonu kapsamında gözaltına alınması, toplumda gençlerin örnek aldıkları 'rol model'lerini tartışmaya açtı. Bu konuda gençleri uyaran Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı

Cihan Haber Ajansı'na konuşan Pınarcı, uyuşturucu madde kullanımının herkes için bir risk olduğunu vurguladı. Sokakta yürüyen normal bir kişinin madde kullanımı sorunu yaşayabileceği gibi halk arasında popüler denilen sanatçı gruplar arasında da madde kullanımının olabileceğini dile getiren Pınarcı, "Elbette iyi bir şey olduğunu tasvip etmiyoruz. Yüzde 2.9 kullanım oranı var, buna herkes girebilir. Diyelim bir araştırma yapıldı; genel nüfus oranında yüzde 2 oranında madde kullanımı çıktı. Bunun içinde sanatçı da var, bürokrat da olabilir, devlet memuru da, işçi de olabilir, işsiz de olabilir. 'İşsiz olanlar, sorunları bulunanlar, boşananlar çok fazla kullanır' yaklaşımı, doğru bir yaklaşım değil. Çünkü toplumun her kesiminden kullanıcı insanların olduğunu görmek mümkün." dedi.

Sanatçıların da hata yapabileceğini vurgulayan Pınarcı, onların hata yapmasının popüler olmalarından ötürü medyada daha farklı bir şekilde yer ettiğini belirtti. Pınarcı, şöyle devam etti: "Ama burada dikkat edilmesi gereken konu şu; evet gençler birtakım sanatçıları rol model almasına kimsenin bir itirazı ya da engel olma durumu yok. Bu gençlerimiz özellikle şuna dikkat etmeliler; hatalar değil, iyi yönleri benimseme. Doğru olmayan birtakım sebeplerden dolayı kullanmış olabilir. 'Sahnede bunu kullanmak birtakım rahatlamalara sebep oluyor' gibi yanlış inanışlara neden oldu. Bir başka arkadaşı tavsiye etmiş olabilir; 'ben kullandım şunu hissettim, dolayısıyla sen de bunu kullan.' Ünlü kimse bu niyetle kullanmış ve hataya düşmüş olabilir. Burda önemli olan hatayı değil, doğru örnekleri, doğru hareketleri benimsemeleri. Şunun altını çizerek söylüyoruz; hiçbir bağımlı madde, insan vücudu için gerekli değildir. Esasında vücut için olması gereken materyaller, gıdalar insanda zaten var."

"İYİ OLUŞ HALİ ASLINDA SAHTE"

'Eğlence merkezlerinde daha fazla ayakta kalmak için bazı maddelerin alındığı' yönündeki söylemlere dikkat çeken Pınarcı, "Aslında vücudunuzun yürüyen bir programı var. Siz o programa aldığınız bu suni madde ile müdahale ediyorsunuz. Bu müdahale sizin kulanmanız gereken, yarına ayrılan, daha sonraki günlere ayrılan enerjiyi öne çıkartarak o anda kullanılmasına sebebiyet veriyor ve sizin yarın ya da daha sonraki gün çöküşe, birtakım hayati fonksiyonları yerine getirememeye neden oluyor. 'İyi oluş hali' diye bilinen şey, aslında sahte iyi oluş halidir." diye konuştu.

Madde kullanmanın sorunları çözmediğini aksine beraberinde çözümü oldukça kompleks ve güç sorunları getirdiğini vurgulayan Pınarcı, şunları söyledi: "Bu insanların (ünlülerin) hata yapmayacak olması gibi bir ön kabullenme doğru değil. Herkes gibi onların da hata yapması mümkün, risk var. Hiçbir ünlünün madde kullanımından dolayı medyaya haber olmak isteyeceğini düşünemiyorum. Hiçbir ünlü, 'evet ben bunu arzu ettim' demeyecektir. Arkasında pişmanlık vardır. Bunu görmek gerekiyor. Bu kişileri model alacak gençlerimizin de bunu görmesi gerekiyor. Esasında bu insanların verdiği mesajları görmeleri gerekiyor. Bu olay akabinde birçok itirafı, kendilerinden işitiyoruz. Önce alınması gereken mesajlar, bir yerde işte bu mesajlar."

"BİR DEFA ÇOK DEFANIN BAŞLANGICI"
'Ben istediğim zaman bırakırım', 'Bir defa denemekle bir şey olmaz' gibi inanışları hatırlatan Pınarcı, bir defanın aslında çok defanın başlangıcı olduğunu kaydetti. "Bir defa kullandıktan sonra ben kendimi kontrol edebilirim" diyen kişilerin ancak kendini kandırdığını dile getiren Pınarcı, "Artık kontrol mekanizmanı maddeye teslim ediyorsun. 'Ben kontrol edemedim, beni kontrol eder misin?' demek gibi bir şey bu. Yani kontrolü maddeye devrediyorsun. Dolayısıyla, maddenin kontrolüne giriyorsun. Maddenin kontrolüne girdiğin için de bugün kullanıcı konumundaysan, yarın başka bir duruma geliyorsun. Kronik bir kullanıcı olabiliyorsun." şeklinde konuştu.

Pınarcı, uyuşturucu kullanımının insan hayatına olumsuz etkilerini yaşadığı bir olayı örnek göstererek şöyle anlattı: "Geçmişte çalıştığım bir ilde, bir madde kullanıcısını tanıyordum. O dönem kullanımın cezası hapisti. O kişinin hapse girdikten 2 -3 ay sonra hapisten çıkıp tekrar kullanmaya başladığını duyduk. Sonra tekrar yakalıyoruz, hapse giriyor. Bu 3- 4 defa devam etti. Evine her gittiğimizde uyuşturucu bulmak için eşyalarını sattığını gördük. Bir kamyonu vardı, en son onu da satmış. Onu en son bulduğumuzda yıkık bir evde, priketlerle kendisine 2 metrekarelik bir alan yapmış. Çatısını da naylon ile kapatmış. 3 çocuğu ile eşi o haldeydi. Bu manzarayı hiç unutamadım. Düzenli bir işin varsa işini ve maddi imkanlarını kaybediyorsun."

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.