İzmir'in merkezinde yarım asırdır elektriksizler!

İzmir'in merkezinde yarım asırdır elektriksizler!
Dedeleri ve babalarından sonra şimdi de kendileri ve çocukları, teknolojiden uzak bir yaşam sürüyor. Değil bilgisayarları, hayatta televizyonları, çamaşır veya bulaşık makineleri de olmadı. Edison'un 130 yıl önce icat ettiği ampul bile giremedi henüz evle

HABERİN FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

21. yüzyılda neredeyse 'Ortaçağ karanlığını' yaşayan bu insanlar, doğu veya güneydoğunun karla kaplı ücra bir köşesinde değil. İzmir'e sadece 10 dakikalık mesafedeki bir köyün mahallesinde oturuyorlar. Geçen seneye kadar il merkezine bağlı olan, şimdi ise yeni kurulan Karabağlar Belediyesi'ne dahil edilen Tırazlı köyünün Bahçedere Mahallesi, elektrikli yerleşim birimine sadece bir kilometre uzaklıkta. Ancak köylülerin yarım asırdan fazla süredir elektriğe hasret kalmasının sorumlusunun kim olduğu belirsiz. Bölgenin elektrik dağıtımını sağlayan Gediz AŞ İzmir İl Müdürü Mehmet Buharalıoğlu, köylülerin kendilerine bu yönde bir taleplerinin olmadığını söyledi. Buharalıoğlu, talep gelmesi halinde çözüm bulabileceklerini kaydetti. Tırazlı köyü Muhtarı Hamit Türkkolu ise daha önce bir defe TEDAŞ görevlilerinin köye geldiğini, ancak çıkan bir tartışmanın ardından olayın kapandığını belirtti.

Tırazlı köyüne bağlı mahallede 7 hane var. Toplam 27 kişinin yaşadığı mahalledeki her evde bir öğrenci bulunuyor Çocuklar, derslerine gaz lambası ışığında çalışıyor. Mahalleliden okuyup da kamu veya özel sektörde iş bulan ise henüz çıkmamış.

Bahçedere'ye 1967 yılında gelin giden Dudu Sarıcan (60), elektrik geleceği umuduyla neredeyse bir ömür geçirmiş. Bulaşık makinesinin adını duymuş fakat kendisini görmemiş. Dudu nine, eektrikleri olsa önce buzdolabı alacak. Yazın yemeklerin bozulduğundan ve soğuk su içemediklerinden dert yanıyor. İbrahim Veli Sarıcan ise çocuklarının okulda bilgisayar dersi gördüğünü, akşamları ise evde gaz lambasıyla çalıştıklarına dikkat çekerek, çoban olmaktan başka çareleri olmadığına dikkat çekiyor. Oturdukları yerlerin kendilerine babalarından, dedelerinden kaldığını belirten Sarıcan, "Tırazlı köyüne 1 kilometre, İzmir'e 10 dakika mesafede bir mahalledeyiz. Elektriksiz olmamız İzmir'in ayıbı." diyor.

Sarıcan son olarak seçimden önce konuyu muhtarla görüştüğünü, mahalle hazine arazisi üzerinde olduğu gerekçesiyle elektrik verilemeyeceği cevabını aldığını da aktardı. Musa Çağıran da neredeyse bir asırdır oturulan mahalleye elektrik verilmemesinden yakındı. Gaziemir'deki bir ilköğretim okuluna gittiğini, bu yüzden her gün iki saat yürüdüğünü söyleyen Çağıran, bu yüzden ilk beş sınıfı yedi yılda tamamlayabildiğini anlattı.

Bahçedere Mahallesi'nin elektrik meselesini sorduğumuz Tırazlı Köyü Muhtarı Hamit Türkkolu, Bahçedere mahallesinde oturan köylülerin, orman vasfını kaybetmiş hazine arazileri üzerinde ikamet ettiklerine dikkat çekti. Daha önce bir defa TEDAŞ'tan görevlilerin köye gelip araştırma yaptıklarını belirten Türkoğlu, bu sırada bir memurun köylülerden biriyle tartışıp gittiğini söyledi. Türkkolu, "Osmanlı'dan beri bu insanlar burada oturuyor. Elektrik istenirse verilebilir." dedi. Gediz A.Ş. İzmir İl Müdürü Mehmet Buharalıoğlu da köylülerin kendilerine başvurularının olmadığına dikkat çekti. Buharalıoğlu, konuyu araştıracağını ve varsa bir çözüm yolu bulacağını kaydetti.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.