Leylekler köylerine küstü

Leylekler köylerine küstü
Muğla'nın Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesi Akçapınar köyünü yıllardır barınma, yumurtlama ve kuluçka döneminde kullanan leyleklerin sayısı. 200'den 15'e düştü.

Gökova-Akyaka'yı Sevenler Derneği'nce sekiz yıl önce hazırlanan ve UNESCO bünyesindeki Doğayı Koruyalım Fonu'nca desteklenen "Biyo-Gökova" ana projesine, "Akçapınar Leylek Köyü" projesi de dahil edilmişti. Bu konudaki çalışmalar, leylerin sayısının artmasını sağlayamadı. Köydeki tarlalarda beslenen leyleklerin baş düşmanının tarım ilaçları olduğu belirtilirken bazı vatandaşların da tüfekle vurduğu iddia edildi. Birçok leyleğinse yuva kurdukları direkteki tellerden elektriğe çarpılarak telef olduğu öğrenildi.

Akçapınar Köyü Muhtarı Şükrü Arslan, yıllardır mart ayında gelerek kuluçka ve üreme dönemini geçiren leyleklerin sayısı 1980'li yıllarda 200'lü rakamlarla ifade edilirken bu yıl sadece 10 çift geldiğini söyledi. Leylekleri yuvasında görmenin başka bir güzellik olduğunu ifade eden Muhtar Arslan, "Leylekler genellikle nisan ayında gelir fakat bu yıl küresel ısınma ve kuraklık sebebiyle mart ortalarında geldiler. Köyümüzde yaklaşık beş ay konaklayıp gidiyorlar." dedi. Leyleklerin bölgeye gelmeye devam etmesi için sekiz yıl önce çalışmalara başladıklarını ve bu sayede kısa sürede terk etmelerinin önüne geçebildiklerini anlatan Arslan, "Yuvalarını yapabilmeleri için ahşap direkler diktik, avlanmalarını engelledik ancak elektrik telleri büyük sorun. Köyümüzde beş ay konaklayarak ilkbahar ve yaza renk getiren leylekleri korumak amacıyla telleri yer altına alma projesini bir an önce hayata geçirmek istiyoruz. Bu konuda Özel Çevre Koruma Kurulu ve Muğla Valiliği'nin desteklerini bekliyoruz." şeklinde konuştu. Leyleklerin daha çok yabancı turistler ve kuş gözlemcilerinin ilgisini çektiğini vurgulayan Arslan, azalmalarıyla köyü ziyaret edenlerin sayısının da düytüğünü kaydetti.

Son yıllarda adı "leylek köyü"ne çıkan Akçapınar'da bu göçmen kuşların her yıl azalmasında en büyük etkenin, kendilerini güvende hissetmedikleri olduğu belirtiliyor. Proje kapsamında tur operatörlerinin de listesine giren Akçapınar, leyleklerin azalmasının ardından turistlerden beklediği ilgiyi göremiyor. (CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.