Esrarı sigara gibi ikram edenler var

Esrarı sigara gibi ikram edenler var
Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, bir çeşit sigara olarak algılanan esrarın, bazı Doğu bölgelerinde taziye evlerinde konuklara ikram edilebildiğini söyledi. Ünüvar, "Bunlar tabi ki, çok yaygın değil ama esrar ile siga

TBMM Uyuşturucu Kaçakçılığı ve Madde Bağımlılığı Araştırma Komisyonu Başkanlığı'nı da yapan AK Parti Adana Milletvekili Necdet Ünüvar, Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada yetişkinlerdeki madde kullanımına dikkat çekti. 

Bazı Doğu illerinde esrarın sigaranın bir türü olarak algılanabildiğini söyleyen Ünüvar, "Esrar, sigara gibi içiliyor. Bir uzmanımız, bazı Doğu illerinde esrarı sigaranın bir versiyonu gibi takdim eden, öyle zanneden, küçük bir kitle olduğunu söylemişti. Hatta bazı taziye evlerinde, bir çanağın içinde esrar sarılı şeylerin konuklara ikram edildiğini söyledi. Bunlar, tabii ki çok yaygın değil ama esrar ile sigara arasında çok yakın bir ilişki var. Her sigara içen esrar kullanmıyor ancak esrar kullanan herkes sigara içiyor." diye konuştu.

Esrarın 'hafif uyuşturucu' gibi algılanabildiğine işaret eden Ünüvar, "Ancak hafif uyuşturucu diye bir şey yok." ifadesini kullandı. Bu çerçevede madde bağımlılığı konusunda vatandaşlardaki algının da değiştirilmesi gerektiğini vurgulayan Ünüvar, "Toplumlar birbirinden olumlu ya da olumsuz şekilde etkileniyor. İyi bir şey yaptığınızda ve onu yaygın hale getirdiğinizde iyi bir şey yapmış oluyorsunuz. Kötü bir şeyi alışkanlık haline getirdiğinizde ise çok kötü bir şeyin öncülüğünü yapıyorsunuz. Eğitim çalışmalarını artırarak, o insanlarla birebir konuşmamız, toplumdaki algıyı değiştirmemiz gerekiyor. Bazen o algı yasalar ile yaratılır, sigara yasağında olduğu gibi. Bazen de doğru bilgiyi anlatarak, dizileri, filmleri ve medyayı kullanarak bunu başarabilirsiniz." şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN YAKALADIĞI UYUŞTURUCU MİKTARI 27 AVRUPA ÜLKESİNDEN DAHA FAZLA
Dünyada doğal uyuşturucuların yüzde 93'ünün Afganistan'da üretildiğini belirten Ünüvar, "Bunların Batı'ya geçişindeki en önemli güzergâh Türkiye. Aynı şekilde Batı'da üretilen kokain gibi sentetik uyuşturucuların Türkiye'nin güneyindeki ve doğusundaki ülkelere geçişi için de ülkemiz kullanılıyor." açıklamasında bulundu.

Türkiye'de uyuşturucu maddenin yakalanması noktasında bir sorun bulunmadığını vurgulayan Ünüvar, "2006 sonunda Türkiye'nin yakaladığı uyuşturucu madde miktarı, 27 Avrupa ülkesinin toplamından daha fazla. Yakalanma boyutunda bir sorun yok. Talebin azaltılması, tedavi görenlerin tedavi sonrası takip edilmesi gibi konularda sıkıntılar var." diye konuştu.

Ünüvar, uyuşturucu ile mücadele konusunda Başbakanlığa bağlı bir genel müdürlük oluşturulması gerektiğini belirtti.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.