İHH Gazze'ye bu kez gemi konvoyuyla girecek

İHH Gazze'ye bu kez gemi konvoyuyla girecek
İHH İnsani Yardım Vakfı ve çok sayıda Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşu, İsrail'in Filistin'e uyguladığı ambargoyu protesto için gemi konvoyu oluşturacak. Dünyanın dört bir yanından hareket edecek ve Kıbrıs'ta buluşacak gemiler buradan da Filistin'e doğr

İHH İnsani Yardım Vakfı ve farklı ülkelerden çok sayıda sivil toplum kuruluşu, İsrail'in ambargo uyguladığı Filistin'e ilaç, tıbbi cihaz ve gıda maddesi götürmek için gemi konvoyu oluşturacak. Konuyla ilgili İHH İnsan Yardım Vakfı'nın Fatih'teki Genel Merkez binasındaki toplantısına İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Free Gazze hareketi üyesi Huveyde Arraf ve konvoya destek verecek sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin yanı sıra İsrail saldırılarında yaralanan Filistinliler katıldı. 

Toplantıda konuşan İHH Bakanı Bülent Yıldırım, Gazze'ye gemilerle gitmeye amaçlayan "Yolumuz Filistin Yükümüz İnsani Yardım' kampanyasında gelinen noktayla ilgili bilgi verdi. Gazze'ye gitmek için oluşturulan araç konvoyu sırasında Türkiye medyasının ortak görüşte birleştiğini belirten Yıldırım, "Gazze konusunda bütün arkadaşlarımız Gazze'deki ambargonun kaldırılması için yapılan konvoy konusunda çok olumlu ve güzel haberler verdiler. Hatta bunun ötesinde destekleyici mahiyette haberler çıktı. İnanıyorum ki insanlığa yapılan zulüm karşısında herkesin nasıl birleştiğine, dünya tarihinde en önemli örneklerinden bir tanesi olmuştur." dedi.

İHH olarak yardımsever ve vicdan sahibi vatandaşların bağışları sayesinde şu anda 2 gemi aldıklarını belirten Yıldırım, bu gemilerden bir tanesi bin80 kişilik yolcu gemisi, bir diğerinin ise 3 bin 500 tonluk kuru yük gemisi olduğunu açıkladı. Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde eyleme destek veren sivil toplum kuruluşlarının da gemiler aldığını vurgulayan Yıldırım, "Zannediyorum bu gemiler 10 ile 15 arasında toplamda gidiş tarihimizde olabilecek. Ve bu gemilerle birlikte büyük bir filo olarak gideceğiz. Daha büyük bir filo olabiliriz ama hedefimize şu anda ulaşmak için bu kadar gemi yeterli. Çünkü insanlar gemi satın almak için varlıklarının büyük bir kısmını vermeye hazırlar ve bize başvuruyorlar. Diyorlar ki: 'Bu gemileri satın almak için bize ne düşüyorsa yapalım.' Bazıları bize soruyor 'Bu gemileri nasıl alıyorsunuz?' Halkımız satın alıyor. Dünya halkı satın alıyor. Vicdan ve iyilik sahibi insanlar satın alıyor. Her şey çok şeffaf hesap numaralarına bu paralar yatırılıyor oradan gemilerle ilgili komisyonumuz çalışıyor ve bu gemileri satın alıyor." İfadelerini kullandı.

Gemilerin dünyanın çeşitli yerlerinden 15 Nisan'da hareket edeceğini ve Kıbrıs'ın Magosa Limanı'nda birleşeceğini aktaran Yıldırım," Oradan da inşallah Gazze'ye doğru hareket edeceğiz. Gazze'nin etrafında İsrail kanunsuz bir kuşatma yapmıştır. Öncelikle insanlığa karşı bir kuşatmadır. Biliyorsunuz adalet, kanunların üzerinde bir şeydir. Bunlar zaten insanlığa karşı suç işliyor. Ambargo anlaşmalarında zaten deniz yolu yoktur. Orası Filistin'in kara sularıdır. Buna rağmen şu anda Filistin kara sularını tamamen abluka altına almış geçişe izin vermeyeceğini söylüyor. Biz gideceğiz çünkü Uluslararası deniz hukukunda hiçbir gemimize müdahale etme hakları yoktur. Eğer herhangi bir gemiye müdahale ederse, İrlanda'dan, Yunanistan'dan, İngiltere'den, Latin Amerika'dan, Türkiye'den çıkan gemilere müdahale ettiği an o ülkeye müdahale etmiş olur." açıklamasında bulundu.

İsrail'in gemi konvoyunun geçmemesi için tatbikat ilan edebileceğini de söyleyen Yıldırım, bunun da daha çok İsrail'e zarar vereceğini vurguladı. Kendilerinin aylarca denizde bekleyeceklerini dile getiren Yıldırım, "Biz denizde bekleriz. İsrail tatbikat yaparken bir sürü masraf edecek. Ayrıca orası uluslararası denizcilik geçiş noktası, ticaret geçişi için kullanılan bir koridor, kendi limanlarına gemiler gidemeyecek. Uluslarası anlamda orada ticaret yapan şirketler zarar görecek. Zamanı geçtiğinde çürüyecek mallar orada zarar görecek. O nedenle İsrail'in hiçbir şansı yok." Diye konuştu.

İsrail'in gemilere müdahale etmesi halinde yüzlerce ülkenin vatandaşı bulunan gemilere her ülkenin yetkilisinin gelmesinin gerekeceğini belirten Yıldırım, bunun da haftalar alacağını belirterek, "Biz bekleriz. Biz orada her beklediğimiz gün dünya kamuoyu bu ambargoyu duyacak ve İsrail'in aleyhine olacak." Dedi.

İsrail'in gemileri vurabileceği yönündeki uyarıları da hatırlatan Yıldırım, bunun olması halinde İsrail'in o gemide hangi ülke vatandaşı varsa o ülkenin gemisini vurmuş sayılacağını vurguladı.

Gazetecilerin kendilerine "a,b ve c planlarınız nedir?" diye sorduğunu belirten Yıldırım, "Evet var. A planımız Gazze'ye girmek, b planımız Gazze'ye girmek, c planımız Gazze'ye girmek." diye konuştu.

Toplantıda konuşan Free Gazze Hareketi temsilcisi Huveyde Arraf, sivil toplum kuruluşları olarak ülkelerin yapması gerekenleri kendisinin yaptığını aktaran Arraf, "Bu ambargo haksız bir ambargodur. Ancak buna rağmen hiç kimse İsrail'e hesap sormaya kalkmıyor. İsrail'i durdurmaya yada bu ambargoyu kırmaya çalışmıyor. Bizler bu ambargoyu kaldırmak için gitmeye ve İsrai'in tüm baskılarına rağmen hareket etmeye kararlıyız." şeklinde konuştu.

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.