'AİLELER' bu tuzağa dikkat!

'AİLELER' bu tuzağa dikkat!
Televizyon ekranlarındaki ahlaksız diziler sanal âleme taşındı. Çocuk oyun siteleri ahlaksız dizilerin oyun versiyonlarıyla dolduruldu. Sitelerdeki oyunlarda çocuklar, Kanal D televizyonunun ahlaksız sahneleri sebebiyle defalarca ceza alan Aş

ÜSAME KARAKIŞ'IN HABERİ...

Bilgisayar kullanımı ve internetin günden güne yayılmasının ardından artık hemen hemen bilgisayar olmayan ev kalmadı. 7’den 70’ye herkesin bir şekilde ihtiyaç duyduğu ve kullandığı internet, doğru bir şekilde kullanılmadığı zaman çok tehlikeli olabiliyor, aile içi facialara kadar yol açabiliyor.

TELEVİZYON YETMEDİ, ŞİMDİ İNTERNETTE ÇOCUKLARIN AHLAKINI BOZUYORLAR
İnternette özellikle çocukların kullandığı birçok oyun siteleri birbirinden gizli tehlikeler ve ahlaksızlıklarla dolu. Çocukların internette devamlı olarak kullandığı oyun sitelerinde, ‘oyun’ ismi altında birçok rezilliğe imza atılıyor. ‘Manikür-pedikür’, ‘ruj sürme’, ‘makyaj yapma’, başlıklarıyla sunulan oyunlarda, ufacık beyinler yıkanıyor. Bu oyun sitelerindeki son tuzak ise, ahlaksız dizilerin oyun versiyonlarının çocukların sıklıkla girdiği oyun sitelerine taşınması oldu. Televizyon dizilerinden de rant sağlamaya çalışan çocuk oyun siteleri, ‘Aşk-ı Memnu’, ‘Bez Bebek’, ‘Recep İvedik’ gibi dizi ve filmleri oyun formatına uyarlayarak, çocuklara kötü örnek oluyorlar.

BİHTER VE BEHLÜL’E TIKLAYIN AMA ÇAKTIRMADAN!
www.petekoyun.com sitesinin ‘Türk ünlü oyunları’ bölümünde, ‘Behlül Bihter öpüşme Oyunu’ isimli bir oyun çocuklara ahlaksızlığı resmen meşrulaştırıyor. Oyunun açıklamasında, “Behlül ve Bihter birbirine âşıktır. Ancak bu aşk yasak olduğundan gizlemek zorundadırlar. Oyunumuzda çaktırmadan öpüşmek zorundadırlar. Mouse ile Bihter ve Behlül’e tıklayın, ama çaktırmadan. İyi eğlenceler” yazıyor.

“BU OYUNLAR EROİN KADAR TEHLİKELİ VE ZARARLI”
Konuyla ilgili Vakit’e açıklamalarda bulunan Danışman Psikolog ve Psikoterapist Mehtap Kayaoğlu, bu tür oyunların ne gibi tehlikeli boyutlara varabileceğine dikkat çekti. Kayaoğlu, “İnternet sağlıklı kullanıldığı zaman dünyaya açılan bir kapı ve faydalı bir iletişim aracı. Ama bunun doğru bir şekilde kullanılması gerekiyor. Bununla birlikte çocuklar için yapılan bu tür oyun siteleri düşünecek olursak, bu oyunları ikiye ayırmamız gerektiğini düşünüyorum. Bunlar, çocukların gelişimine, sosyal gelişim sürecini artırıcı oyunlar ve çocukları ruhen-fiziken hasara uğratan oyunlar. Ama faydalı bile olsa bir çocuğun 2 saatten fazla ekran önünde kalmamalı. Çünkü çocukların insanlarla iletişim halinde ve toplumsal kuralları öğrenerek büyümesi gerekiyor. Oyun sitelerindeki bu tür ahlaka aykırı oyunlar karşısında ailelerin önlem alması gerekiyor. Bu anlamda bilgisayarlarına filtreleme programları yerleştirebilirler. Bunun haricinde de çocukların ekran başında fazla kalmaması gerekiyor. Şiddet ve cinsel eğilimli oyunlar son derece zararlı. Ebeveynler çocuklarıyla iletişim kurmalı, kendi aralarında oyunlar oynamalılar. Çocuklarımızı televizyon ve bilgisayarlara hapis etmemeliyiz. İnternet üzerindeki bu tarz oyunlar en az madde bağımlılığı kadar zararlı” şeklinde konuştu.

RTÜK’TEN AİLELERE ÜCRETSİZ FİLTRELEME PROGRAMI
Çocukların internet ortamında zararlı içeriğe maruz kalmalarını önlemek ve internet okuryazarlığını geliştirmek amacıyla www.rtuk.org.tr adresindeki web sitesinde bir bölüm açan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bu bölümde anne ve babalar ile çocuklar için internetteki zararlı içerikten koruma konusunda gerekli bilgilere yer veriyor. RTÜK, internet kullanımını çocuklar için bir tehlike olmaktan çıkarmak amacıyla web sitesinde filtreleme programı bulunduruyor. Siteye giren anne ve babaların filtre programını kolayca kendi bilgisayarlarına indirebilmeleri için programın yüklenmesi sürecinde, pratik yükleme bilgilerine de yer veriliyor.

AİLE YAPISI, REYTİNG UĞRUNA AYAKLAR “ALTINA ALINIYOR”
Öte yandan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, kutsal değer sayılan aile yapısının, reyting uğruna ayaklar altına alındığını söyledi. Özgenç yaptığı yazılı açıklamada, şu görüşlere yer verdi: “Kutsal değer sayılan ülkemizdeki aile yapısının, reyting uğruna ayaklar altına alınıyor olması, ayrıca pazardan binek hayvanı alır gibi izdivaç programlarında eş aranması, ileride telafisi zor manevi zararlara neden olabilir. Daha fazla manevi tahribat yapılmadan yetkilileri bu konuda göreve davet ediyoruz.” Özgenç, tüm bu olumsuzlukların yanında televizyonlarda örf ve ananelere uygun dizilerin de bulunduğunu belirterek, sosyal, kültürel ve tarihi konulara ağırlık veren dizilerin dış ülkelerde dahi izleyici bulmasının sevindirici olduğunu kaydetti.

VAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.