Hacc’a yolculuk için ilk adım

Hacc’a yolculuk için ilk adım
Hacı adayları, 22 Nisan’a kadar İl ve İlçe Müftülüklerinde kayıt yeniletecek veya ilk defa kayıt yaptıracak.

Kutsal topraklara gitmek isteyen hacı adayları için başvurular bugün başlıyor. Edinilen bilgiye göre, 22 Nisan’a kadar İl ve İlçe Müftülüklerine yapılacak başvurularda, hacı adayları, kayıt yeniletecek veya ilk defa kayıt yaptıracak.

Hacı adayları başvurularını, müftülüklerden veya Diyanet İşleri Başkanlığı’nın, “http://hac.diyanet.gov.tr” internet adresinden alabilecekleri Hac müracaat formu dilekçesi ile yapacak. Dilekçeye nüfus cüzdanı fotokopisiyle banka dekontu eklenecek.

İlk defa kayıt yaptıracaklar, ilgili hesaba 15 TL, kayıt yeniletenler ise 5 TL yatıracak. Kayıt yaptırdıktan sonra vazgeçenlerle, Hacc’a gidemeyenlere bu ücret iade edilmeyecek. Önceki yıllarda müracaatı olduğu halde geçen yıl kayıt yeniletmemiş olanlarla, kesin kayıt sırası gelmesine rağmen kaydını yaptırmamış olanların bu yılki Hac müracaatları “ilk defa müracaat edenler statüsünde” değerlendirilecek. Çekilecek kur’a sonrası kesin kayıt hakkı sırası gelenlerden süresi içinde kaydını yaptırmayanlara, bu husus gelecek yıllarda müktesep hak teşkil etmeyecek.

Müracaatlarda sadece eş, anne, baba, kardeş ve çocukların birbirleriyle; engellilerin ise daha önce Hacc’a gitmemiş refakatçileriyle kur’aya girme talepleri kabul edilecek. Ayrı ayrı yerlerde ve tarihlerde farklı Hac tiplerinde başvuranların bilahare mahremiyet birleştirilmesi yönündeki talepleri ise karşılanmayacak. Yakınları ile başvuranlardan birisinin kayıt yeniletmesi, diğerinin ise ön kayıt yaptırması halinde, müracaatlar birlikte alınacak ve kur’aya tek numara ile katılınacak. Mahremsiz olarak Hacc’a gidemeyecek durumda olan kadınlar, müracaatlarını Hacc’a hiç gitmemiş mahremleri ile yapabilecek. Daha önce Hacc’a gidenlerin başvuruları kabul edilmeyecek. Başvurulardan ya da kur’a çekiminden sonra, Hacc’a gittikleri tespit edilenlerin kayıtları silinecek ve kayıt ücreti de iade edilmeyecek. Daha önce vekaleten Hacc’a gittiklerini belirterek bu defa kendi adlarına Hacc’a gitmek veya bir başkasının yerine vekaleten Hacc’a gitmek isteyenlerin müracaatları kabul edilmeyecek. Hacı adayları, müracaatlarının sisteme girildiğini veya girilmediğini ve yakınlık bağlantılarının doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını “http://hac.diyanet.gov.tr” internet adresinden kontrol edebilecek. Kaydı girilmeyen veya kayıt bilgilerinde yanlışlık olanlar, bilgilerini ilgili müftülüklerden kayıt süresi içinde düzelttirebilecek. Hacı adayları, müracaat form dilekçesinde yer alan Hac kategorilerinden durumuna uygun olanları, verilen takribi fiyat ve süreyi de dikkate alarak mutlaka işaretleyecek. Müracaat dilekçesinde belirtilen Hac tipleri, bağlayıcı olacak ve daha sonra tip değişikliğine imkân verilmeyecek.

KALIŞ SÜRESİ VE FİYATLAR
“Normal tip” Hac’da kadın ve erkekler ayrı ayrı daire ve odalarda olmak üzere her bir odada en fazla 5 veya 7 kişi bir arada kalacak. Banyo ve tuvaletler ortak kullanılacak. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği tabldot usulü verilecek. Bu Hac tipinde fiyat aralığı 2 bin 350 ila 2 bin 750 Avro arasında, kalış süresi ise 25-45 gün arasında değişecek. “Müstakil odalı” tipte, banyo ve tuvaleti içinde olan odalarda tercihe göre 2 veya 3 kişi kalacak ve sabah kahvaltısı ile akşam yemeği tabldot usulü verilecek. Bu Hac tipinde fiyat aralığı 3 bin 650 ila 4 bin 750 Avro arasında, kalış süresi ise 15-30 gün arasında değişecek. “Otel” tipte ise banyo ve tuvaleti içinde olan odalarda 2 veya talep halinde 3 kişi kalacak. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeği açık büfe usulü verilecek. Bu Hac tipinde fiyat aralığında 5 bin 500 Avro’dan başlayan fiyatlar söz konusu iken, yaklaşık kalış süresi ise 12-25 gün arasında olacak. Harem’e mesafesi 1 kilometreden uzak olan konaklama yerlerine servis konulacak

***

Bardakoğlu’ndan hacc müjdeleri
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, hac için geçmiş yıllarda da ön kayıt yaptıran kişilere, beklediği yıla orantılı olarak ek katsayı uygulanacağını söyledi. 

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, yaptığı açıklamada bugün başlayacak 2010 yılı hac başvurularının 22 Nisan’a kadar devam edeceğini hatırlattı. Geçmiş yıllardan bekleyen kişilere, beklediği yıla orantılı olarak katsayı verileceğini söyleyen Bardakoğlu, “Böylece onların hacca gidiş şansları ilk defa kaydolanlara nisbeten daha yüksek olacak” diye konuştu.

Hac için bekleyen kişi sayısının yaklaşık 600 bin civarında olduğuna dikkat çeken Bardakoğlu, Türkiye’ye tanınan hac kontenjanının ise 74 bin olduğunu kaydetti. Bardakoğlu, “Böyle olunca geçtiğimiz yıllardan bekleyen kardeşlerimizin hepsi de, ek katsayı ile ilave kura hakkı ile girmiş olsa bile, hepsini hacca götürmemiz mümkün değil. Sadece beşte birini, altıda birini hacca götürebileceğiz” şeklinde konuştu.

Bardakoğlu şöyle devam etti: “Bu yıl ilk defa kaydolacakların da, 150-200 bin civarında olacağını tahmin ediyoruz. Nereden bakarsanız, 700-800 bin kişi hacca gitmek için kuraya girecek. Önceki yıllardan bekleyen kardeşlerimize, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da katsayı uyguluyoruz. 4 yıldır bekliyor ise 16 kura hakkı tanıyoruz. Yani tek kuraya 16 defa giriyor. 3 yıldır bekliyorsa 9 katsayı veriyoruz. Önceki yıllardan bekleyenlerin hacca gitme şansları oldukça yüksek. Bununla birlikte, altını çizerek ifade ediyorum ki, geçmiş yıllardan bekleyenlerin sayısı 600 bin civarında olduğundan hepsinin gitmesi mümkün değil.”

İlk defa yazıldığı halde, tek kura şansı ile haccın çıkmasının da mümkün olduğuna vurgu yapan Bardakoğlu, “Biraz da kuradaki nasip işi. Kardeşlerimiz müsterih olsunlar. Biz hepsinin haklarını savunuyoruz. Kimsenin sırasını, kimsenin hakkını diğerine yedirmeden, kimsenin sıra ihlali, hak ihlali yapmasına fırsat vermeden, bir nizam içerisinde hepsini kayda alacağız ve sırası gelenleri hacca götürmeye çalışacağız” açıklamasında bulundu..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.