'Baskı, takiye ve nifak doğurur'

'Baskı, takiye ve nifak doğurur'
SERVER VAKFI’NIN düzenlediği ÇARŞAMBA SOHBETLERİ PROGRAMI’na konuk olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlık Müşaviri Murat Bahadır AKKOYUNLU,“Alevilik – Sünnilik Buluşturulması” başlıklı konuşmasın da “ Baskı, tak

“Bu konuyu anlatırken korkuyorum” diye sözlerine başlayan Akkoyunlu, sözlerini özetle şöyle sürdürdü:

Alevi -Sünni konusu sebep sonuç ilişkisi içinde fotoğrafı çekilen konular değildir. Genelde araştırma, anlama ve bilgi ile değil sadece konuşmalardan bir sonuca varılır. Devlet dâhil herkes bu konuda takiyye yapmıştır. Çünkü totaliter idarelerde takiyye şarttır. Totaliter idarelerde kişiler takiyye yapmazlarsa hayatın kendine biçeceği zorluk çoktur.

Aleviler ve Sünniler diye konuşmak yanlış ve bir mana ifade etmez.

Çünkü Alevilik ve Sünnilik tarif edilmemiş kavramlardır. Alevilik de de Sünnilik’de de birliktelik teşkil eden bir kesim yok. Sünnilik içinde de birçok anlayışlar, öyle farklılıklar var. Alevilik kavramı için de böyle. Bu kavramlar tarif edilmemiş kavramlardır. Aslında bir çok kavram ve sıfatlar çeşitli dönemlerde yönetimler tarafından üretilmiş kelime ve kavramlardır.. İki Türk Hakanı Şah İsmail ve Yavuz Selim arasındaki iktidar mücadelesi taraftarları belirli sıfatlarla anılır olmuştur.. Mesela Alevilik; Osmanlı’da literatüre 1800’lü yıllarda girmiştir

Şimdi bilgiye ulaşmada kolaylıkların ortaya çıktığı bir dönemde gerçekler gizlenemez, toplumlar istenilen şekilde yönlendirilemez noktadadır. Bir düşünürün belirttiği gibi ”zamanı gelmiş fikirlerin karşısında ordular bile duramaz”

Alevi – Sünni konusun da konuşma zamanı gelmiş ve konuşulmaya başlamıştır. Var olan sorunları çözmek için esas olan kimse kimseyi kendine göre tarif etmemelidir.

Bu alanda Alevi Çalıştayları sonuç bildirisi çok güzel bir sonuçtur. Alevi – Sünni konusundaki bilinmeyenleri, ön yargıları var olan tüm sorunları bu ön rapor çerçevesinde yapılacak çalışmalar bitirebilir.

Alevi temsilcisi olduğunu ileri süren bazı kişi ve dernekler, “Kırmızı Çizgilerimiz” şeklinde Alevi Çalıştayı ve sonuç bildirisine itirazlarında çok çelişkiler var. Alevilerin durumu İslam dışı yurttaşların durumu gibidir diyen bazı kişi ve dernekler; adeta Lozan antlaşmasında karşımıza oturmuş itilaf devletlerinin istediklerini dikte etmeye çalışıyorlar. Alevileri çok da temsil etmeyen bu dernekler 28 Şubat yönetim tarzını teklif ediyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.