Kim olduğunu 20 yıl sonra hatırladı

Kim olduğunu 20 yıl sonra hatırladı
Konya'da bir dolmuş durağında filmlere konu olacak bir buluşma yaşandı. 

1990 yılında minibüsçüler tarafından bir çardakta uyurken bulunan zihinsel engelli Selahattin Şahin, 20 yıllık sessizliğin ardından bir anda konuştu. Kendisine sahip çıkan esnafa kim olduğunu anlattı. 8 Mayıs Cumartesi günü yaşanan bu ilginç olayın ardından ağabeyine kavuşan Şahin, memleketi Kastamonu'ya uğurlandı.

Konya'da 1990 yılında minibüsçüler tarafından sokakta bulunan 'meczup' Selahattin Şahin'in (39) önce dili, ardından hayatının esrarı çözüldü. 20 yıl sonra konuşmaya başlayan Selahattin'in verdiği bilgiler ışığında Kastamonu'da yaşayan ailesine ulaşıldı. Gözyaşları arasında ağabeyine kavuşan zihinsel engelli adamın ilk sorusu "Annem nasıl?" oldu. Annesinin yaşadığını öğrenince çok sevinen Selahattin, Konya'ya çağrılan ağabeyine emanet edilerek memleketine uğurlandı. 


Selahattin Şahin, 19 yaşında iken Eski Garaj dolmuş durağındaki minibüsçüler tarafından Mengene Mahallesi'nde bir çardakta uyurken bulundu. Yalnız ve üşümüş haldeki delikanlı, kendisini bulanların bütün sorularını cevapsız bıraktı. Hakkında hiçbir bilgi edinilemeyen 'meczuba' durakta çay ocağı işleten Osman Köseler sahip çıktı. Selahattin, tam 20 yıl kimseyle konuşmadan yaşadı. Çevresindekilere tebessümle karşılık veren kimsesiz genç, minibüs sürücülerinin dostu oldu. Gece Köseler Çay Ocağı'nda kendisi için yapılan odada yatıp kalktı, gündüzleri ise dolmuşçu esnafın getir götür işlerini yaptı.

Günler günleri kovaladı ve aradan tam 20 yıl geçti. Selahattin'in hayatı 8 Mayıs Cumartesi günü tamamen değişti. Çay ocağında çalışan Erkan Gökçil ile akşam geç saatlerde otururken bir anda yüksek sesle konuşmaya başlayan kimsesiz adam, adının Selahattin, soyadının Şahin, memleketinin ise Kastamonu olduğunu söyledi. Kimsesiz adamın yıllar sonra konuşması karşısında büyük şaşkınlık yaşayan Gökçil, durumu hemen Pisili Camii imamı Yakup Çevrem'e anlattı. Çevrem, saatler süren diyalogdan sonra Selahattin'in ailevi bilgilerini almayı başardı. Çevrem, Bolu Gerede'de bulunan nüfus memuru yakınının araştırmaları sonucu şimdi 39 yaşında olan meczubun Kastamonu'nun Cide ilçesi, Soğuksu beldesi Kovanniren köyünde oturan ailesine ulaştı. Şahin ailesi ile telefonda görüşen imam, aileyi Konya'ya çağırdı.

Cumartesi gecesi geç saatlerde Konya'ya gelen Selahattin'in ağabeyi Celal ve yengesi Huriye Şahin, geceyi Yakup Çevrem'in evinde geçirdikten sonra sabah erken saatlerde Selahattin'in yaşadığı Köseler Çay Ocağı'na gitti. Selahattin'in neredeyse ikiz kardeşi kadar benzediği Celal Şahin, kardeşini görünce bir anda hareketsiz kaldı. İki kardeşin 20 yıl süren hasretin ardından karşılaşması, çay ocağındakileri bile heyecanlandırdı. İki kardeş bir an duraksadıktan sonra gözyaşları içinde birbirine sarıldı. Yürek yakan buluşmaya şahitlik eden minibüsçüler ve esnaf da gözyaşlarına hakim olamadı. Ağabeyine ilk annesini soran Selahattin, yaşadığını öğrenince daha da mutlu oldu.

Yıllar sonra kardeşine kavuşmanın tarifi imkansız bir duygu olduğunu söyleyen ağabey Şahin, kardeşinin nasıl kaybolduğunu şöyle anlattı: "Selahattin 1971 doğumlu. 1990 yılında askere gitmesi gerekiyordu. Ancak konuşamadığı ve zihinsel özürlü olduğu için İstanbul Askeri Hastanesi'nden rapor almamız gerekiyordu. Babam da kardeşimi alarak İstanbul'a gitti. Babamın arkasından giden kardeşim bir anda kalabalık arasında kaybolmuş. Babam günlerce İstanbul'da onu aradı. Bulamayınca çaresiz köye geri döndü. Her yere müracaat ettik. Ama hiçbir sonuç alamadık. 20 yıl aradan sonra onu bulmak bizleri çok mutlu etti." İki kardeş, Konya'ya veda ederek memleketleri Kastamonu'ya gitti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.