Dr. Suat Alkan'dan Bediüzzaman konferansı

Dr. Suat Alkan'dan Bediüzzaman konferansı
Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Risale-i Nur üzerine akademik çalışmaları olan Dr. Suat Alkan "Bediüzzaman'da Modern Sanat Düşüncesi" konulu konferans verdi.

Vali Mehmet Kılıçlar Salonu'nda düzenlenen konferansa Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Serdar Bedii Omay, Rektörü Yardımcısı Prof.Dr.Gürbüz Aksoy, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Doç.Dr. İbrahim Özcoşar, Memur-Sen İl Başkanı Mustafa Aydın, Kırklar Kilisesi Başpapazı Gabriyel Akyüz, AK Parti İl Başkanı Lokman Sinanoğlu, üniversitedeki öğretim görevlileri ve vatandaşlar katıldı. 

Alkan, Risale-i Nur üzerine Türkiye'de ve yurtdışında yaptığı akademik araştırmalar hakkında bilgiler verdi.

Konuşmasının başında Mardin Artuklu Üniversitesi'nin kendisine Fen Bilimleri yerine Sosyal Bilimler üzerine bir misyon biçmesini takdirle karşıladığını belirterek Avrupa ülkeleri başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde bile artık modern fen yerine sosyolojiye rağbet edildiğini söyledi. Bediuzzaman Said Nursi'nin sanata verdiği önemi örneklerle anlatan Dr. Alkan, Risale'deki edebiyat ve sanat kavram ve kuramlarından da örneklerle verdi. Dr.Alkan, konuşmasında Modern bilimin ortaya çıkması ile beraber kâinatın çok ince hesaplarla algılandığı bir dönemde klasisizmden modernizime geçişin sınırında Allah konusunun ortaya çıktığını dikkat çekti.

Batı felsefesinin, Marks, Frued, Darwin gibilerin düşüncelerinin, liberalizm, kapitalizm değerlerinin artık iflas ettiğine dair birçok örnekler sunan Dr.Alkan, "Kur'anın mesajının zamanımıza izdüşümü Risale-i Nur olduğu, düşünce sistematiği olarak Kur'anın metodu Risale-i Nur'da tecelli etmiştir. Bediüzzaman batının bütün düşünce yapılarına ve onların temelsizliklerine vakıf olarak Kur'an ilmiyle hepsini çürütmüştür. Modernleşmenin adresi olarak görülen batı felsefesinin hikmet yönünü, faydalı metotları, terminolojisine de vakıf olarak Kur'anın mesajını bir arada değerlendirme konusu hiçbir âlime nasip olmamıştır." dedi.

Küreselleşen dünyada batı ve doğu kavramlarının artık ehemmiyetini kaybettiğini anlatan Dr. Suad Alkan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bediüzaman Said Nursi'nin kitabında, eğer bir kelamın bir sözün, tabiattan çıkmış bir sözün üslubuna nazar edersin, inceden inceye o üsluba bakarsan, içinde işleyen sanatkârı o üslubun içinde göreceksin şeklinde ifade etmiştir. Demek ki psikologlarda olduğu gibi insan konuştuğu zaman onun kim olduğunu anlamak mümkündür. Daha ileri boyutlarda bir insanın yüzüne baktığınız zaman iç dünyasını okumak tecrübeli ve kamil insanlarca mümkündür. Modern düşüncenin en önemli özelliği teknik ve endüstri medeniyetini doğuran mekanik bir dünya görüşünün algılanmış olmasıdır. Eğer bir kimse teknik ve endüstri medeniyetini, doğurduğu mekanik düşünceyi kendisinde kavramalaştıramadığı zaman modern düşünce noktasına ulaşamamış demektir. Çünkü modern düşünce, modern bilimin, modern sanatın doğuşu ile beraber, hem bilimin hem sanatın insanlara iletmek istediği yeni görüştür. Artık klasik eski düşünceden ayrılan bu yeni düşünce insanın bir disiplin içine girmesi demektir."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.