Belediyeler büyük beden tabut sipariş ediyor

Belediyeler büyük beden tabut sipariş ediyor
Düzensiz beslenme ve yoğun stres obeziteye davetiye çıkarıyor. Aşırı şişmanlık, Türk insanının da en büyük sorunu olmaya başladı.

Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Nazif Bağrıaçık, nüfusun yüzde 66'sının obezite tehlikesi altında olduğunu belirtirken, bu durum cenaze işlemlerini bile etkiliyor. Belediyeler, artık daha geniş, uzun ve derin tabut siparişi veriyor.

Dengesiz ve sağlıksız beslenme çağımızın en büyük sağlık problemlerinin başında geliyor. Bu durum insanları hızlı bir şekilde obezite (aşırı kilo) hastalığına doğru sürüklüyor. Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, son araştırmalara göre Türkiye nüfusunun yüzde 66'sının obezite tehlikesi altında olduğunu belirtti. Obezite sıklığının erkeklerde yüzde 24, kadınlarda ise yüzde 31 oranında görüldüğünü aktardı. Türkiye'de obezitenin yaygınlaşması sebebiyle cenaze işlemleriyle ilgilenen kurumlar tabutların ebatlarını büyüttü. Belediyeler, daha önce 190 santimetre uzunluğunda, 55 santim genişliğinde ve 24 santim derinliğindeki tabutlar kullanılırken, son iki yıldır 2 metre 8 santim uzunluk, 70 santim genişlik ve 35 santimetre derinliği olan tabutları tercih ediyor. Bazı belediyeler de morgların cenaze bölümlerini yeniden düzenliyor. 

Ankara'da 220 kilogramlık bir cenaze için uygun tabut bulunamaması Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'nü harekete geçirdi. Her geçen gün kilolu ve geniş cüsseli cenazelerin sayısında artış olduğuna ve bu cenazeleri koyacak tabut bulmakta güçlük çektiklerine dikkat çeken Mezarlıklar Müdürü Kamuran Döğer, daha geniş tabut ve morg için fizibilite çalışmasına başladıklarını söylüyor.

İzmir'de yaklaşık 30 yıldır tabut imalatı yapan Şenerler Tabut belediyelerden gelen talep üzerine yıllardır iç piyasaya verdikleri tabutların ölçülerini büyütmek zorunda kaldı. Son yıllarda obezitenin artmış olmasının büyük tabuta talebi artırdığını vurgulayan Şenerler Tabut firmasının sahibi Ahmet Terziler, şunları anlatıyor: "İki yıl öncesine kadar yurtiçine 190 santimetre uzunluğunda 55 santimetre genişliğinde 24 santimetre derinliğinde imal edilen tabutlardan veriyorduk. Ancak son yıllarda belediyelerin isteği doğrultusunda Avrupa ülkelerine de gönderdiğimiz 2,8 metre uzunluğunda, 70 santim eninde ve 35 santimetre de derinliği bulunan tabutları veriyoruz. Büyük cenaze küçük tabuta sığmaz ama küçük cenaze büyük tabuta sığar."

Avrupa ülkelerine tabut ihraç eden Antalya'daki tabut imalatçısı Gürtaş AŞ Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Gürtaş, Türkiye'de klasik tabutların yerini omuz hizasından 70 santime kadar genişleyen tabutların almaya başladığını ifade ediyor. Kayseri'de cenaze araçları, morg ve tabut üretimi yapan Erciyes Hizmet Araçları Pazarlama Müdürü Ali Yılmaz yaklaşık bir yıldır belediyelerin isteği doğrultusunda uzunluğu 2 metreyi bulan, genişliği 70 santimetre olan tabut üretimine başladıklarını dile getiriyor. Nevşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü de son iki yılda tabutun en, derinlik ve boyunda 30 santime varan artış olduğunu kaydediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.