Kelaynakların göçü canlı yayında

Kelaynakların göçü canlı yayında
Türkiye'den Suriye'ye geçtiğimiz haziran ayında gönderilen 4 erişkin ve 2 yavru kelaynak, başarılı bir şekilde göç etmeye başladı. 

Üzerlerine uydu vericisi yerleştirilen 2 kelaynak, Suriye'de bu yıl doğan başka bir kelaynakla birlikte 4 Temmuz'da göç yolculuğuna çıktı. Kelaynakların göçü internet üzerinden canlı olarak takip edilebiliyor.

Yaptığı çalışmalarla nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan kelaynakların korunması ve çoğalmasını sağlayan Türkiye, kelaynakların yaşayabildiği Suriye'ye de destek oluyor. Türkiye'den Suriye'ye geçtiğimiz haziran ayında gönderilen 4 erişkin ve 2 yavru kelaynak, geçtiğimiz günlerde başarılı şekilde göç etmeye başladı. Üzerlerine uydu vericisi yerleştirilen 2 kelaynak, Suriye'de bu yıl doğan başka bir kelaynakla birlikte 4 Temmuz'da göç yolculuğuna çıktı. Kelaynakların göçü www.rspb.org.uk/ibistracking internet sitesinden takip edilebiliyor. 

Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi ile Suriye topraklarında yaşayan nesli tükenme tehlikesi altındaki kelaynakları çoğaltma ve koruma işlemi; Çevre ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Uluslararası Kelaynak Uzmanlar Grubu ve Doğa Derneği'nin ortak çalışmalarıyla yürütülüyor. Suriye'deki yabani kelaynak popülasyonunu desteklemek üzere Türkiye'den gönderilen kelaynakların bir günde ortalama 350 kilometre yol kat ettikleri gözlendi. Kuşların Suudi Arabistan'ın kuzeyinden 320 kilometre daha güneye uçtuklarının görüldüğü ve başarılı bir biçimde göç rotalarını tamamlayıp Suriye'ye dönmelerinin beklendiği kaydedildi.

Tarım ilaçlarının 1950'den itibaren aşırı kullanılması ve yaşam alanlarının azalması nedeniyle sayıları giderek azalan kelaynaklar için 1977 yılında Birecik'te Kelaynak Üretme İstasyonu kuruldu. Birecik kolonisinin sayısı, yıllar süren çalışmalar sonunda 100'lere çıkartıldı. Suriye'de 2002 yılında ilk kez tamamen yabani koşullarda ürediği belirlenen kelaynakların sayısı ciddi bir azalma gösterdi ve yok olma sınırına geldi.

Bunun üzerine Uluslararası Kelaynak Uzmanlar Grubu ve Suriye hükümetinin talebi doğrultusunda Türkiye'den Suriye'ye destek verilmesi süreci başlatıldı. Uzmanlar tarafından bir buçuk yılı aşkın süre boyunca yapılan çalışma sonucunda Suriye'de bir kelaynak üretme istasyonunun oluşturulmasına ve bu istasyonda üremek üzere erişkin bireylerin Birecik'te bulunan kelaynak üretme istasyonundan gönderilmesine karar verildi. Göç dönemi öncesinde istasyona alınan kelaynaklar, sadece üreme dönemlerinde serbest bırakılıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.