İşte geleceğin taksisi
Pekçok teknolojik yeniliğe sahip olan projenin kabul edilmesi durumunda 10 yılda 26 bin 500 adetlik satış şart koşuldu
Taksileriyle ünlü New York'un, bu özelliğini geleceğe de taşıyabilmek adına hayata geçirdiği “Yarının Taksisiî (Taxi Of Tomorrow) ihalesinde dünya devleriyle mücadele eden Karsan, V1 adını verdiği projesini tanıttı. New York Taksi ve Limuzin Komisyonu (TLC) tarafından gerçekleştirilen ihaleye, Türkiye'nin geleceğine yatırım yapma vizyonuyla Nahum Ailesi tarafından, Ocak 2005'te kurulan Hexagon ile birlikte katılan Karsan, yılın son çeyreğinde açıklanması beklenen ihale için yaklaşık 1500 sayfalık teklif dökümanı hazırladı.
TESLİMAT 2013'TEN ÖNCE
Değerlendirmeler sonunda kontratın 2010'da imzalanması, araçların da en geç 2013 sonundan önce teslim edilmeye başlanması bekleniyor.
İhaleyi kazanan firma, münhasır olarak 10 yıl boyunca yılda 2 bin 650 adet aracı (ayda ortalama 220 adet) NYC'nin taksi pazarına satmakla yükümlü olacak. Bu da 10 yıl sonunda 26 bin 500 araca ulaşıyor. Konu hakkında düzenlenen toplantıda konuşan Hexagon Studio Genel Müdürü Tolga Doğancıoğlu, ihalede asıl sürecin 14 Ocak'ta başladığını belirterek, “ABD'ye gidip pazardaki tüm araçları inceledik. Bunun için her birimiz günde en az 15-20 kez taksiye bindik. Sürücüleriyle konuştuk. Taksi filolarını ziyaret ettik. Yerli ve yabancı danışmanlardan da destek aldıkî dedi.
YERLİ MARKA BİR İHTİYAÇ
Türk otomotiv sanayisinin geçmiş 50 yılda çok büyük aşamalar kaydettiğini anımsatan Karsan Murahhas Azası Jan Nahum ise, son aşamaya da geçilmek üzere olunduğunu söyledi. Türk otomotiv sanayisinin kendi markasını yaratma özlemine de dikkat çeken Nahum, bunun bir ihtiyaç olduğunun altını çizdi.
İSTANBUL İÇİN ÖZEL ARAÇ OLMALI
New York taksi ihalesinin de böyle bir ihtiyacı cevaplama fırsatı doğurduğunu belirten Nahum, ihalenin sonuçlarının önemli olduğunu, New York gibi bir kente bir aracı verebilmenin Türk otomotiv sanayisi ve markalaşmak açısından önem taşıdığını anlattı.
İhalenin sonuna kadar gidebileceğini, ancak iptal de edilebileceğini belirten Nahum, “Devlerle yarışıyoruz. Sıkıntılar yaşayabiliriz. Tabii ki kazanmak istiyoruz. New York olur, olmaz.İstanbuliçin böyle özel bir araç olmasını çok isterizî diye konuştu.
TOFAŞ KUŞ SERİSİNİ BUGÜN BİLE SATAR
Toplantıda konuşan Karsan Başkanı İnan Kıraç da, Türk otomotiv sanayisinin üretim serüvenini hatırlatarak, Karsan'ın bu yapı içindeki yerini anlattı. Karsan'a uzun dönem “montajcıî damgası vurulduğunu ifade eden Kıraç, “Eğer yılda 20 bin adetarabapazarlayabiliyorsanız bunun model yılını uzatmak zorundasınızî dedi.
Bugün 45 yaşında olan bir TOFAŞ 124, Anadol veya Renault'un piyasada halen bulunabildiğine dikkat çeken Kıraç, “Hatta bugün TOFAŞ fabrikasına deseniz ki 'kuş serisinden 20 bin tane yap', iddia ederim ki bu 20 bin adet Türkiye'de satılır, ihraç da edilir. Dolayısıyla bizim kendi markamıza ihtiyacımız var. Bunu artık çok özledikî diye konuştu.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.