İçmeden sarhoş oldular

İçmeden sarhoş oldular
Erzincan'da Trafikte Sorumluluk Hareketi Projesi kapsamında sarhoş yapan gözlük takan vatandaşlar, minyatür kaleye topu tutturamadı.

Ulaştırma Bakanlığı koordinasyonunda trafikte sorumluluk bilinci alanında çalışma yapan kurum ve kuruluşlar işbirliğinde, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Müdürlüğü, Gazi Üniversitesi, Erzincan Üniversitesi, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Odası, TÜVTURK' ün desteğiyle hayata geçirilen Trafikte Sorumluluk Hareketi Projesi kapsamında oluşturulan 'Güvenli Taşıt Hareketi TIR'ı Erzincan'a geldi.

Erzincan da Cumhuriyet İlköğretim okulu önünde kurulan stantlarda vatandaşların trafikte yaşayabilecekleri her unsur tanıtılırken, psikoteknik değerlendirme cihazı ile sürücülerin dikkat, algı, bellek izleme ve muhakeme gibi temel becerileri, ayak, el ve göz koordinasyonu, psikomotor becerileri, tepki zamanı, çevresel görüş, hız, mesafe tahmini, çarpışma zamanı tahmini gibi becerileri test edildi. Kendi kendini dengeleyen bir araç olan segway ile katılımcılara güvenli sürüş deneyimi de yaşatıldı. Alkolün algıyı ne derece zayıflattığını göstermek amacıyla gerçekleştirilen sarhoş gözlüğü deneyiminde ise vatandaşlar, alanda bulunan minyatür kaleye bu gözlüğü kullanarak atış yaptı. Sarhoş bir sürücünün görüş açısını gösteren gözlükle, çoğu vatandaş topa dahi vuramadı. Vuranların da kaleyi tutturamaması renkli görüntüler oluşturdu.

Araç kullanıcılarının muhtemel kazalarda kontrollerini kaybettiklerinde yaşadıkları durumun benzerini yaşama imkânı tanıyan emniyet kemeri simülatörü de vatandaşlara korkulu anlar yaşattı. Simülatörün koltuğuna emniyet kemeri takmaksızın oturan katılımcılar, simülatörün 360 derecelik dönüşüyle seyahat halindeyken emniyet kemeri kullanmamaları halinde kazalarda yaşayabilecekleri üzücü sonuçlar hakkında deneyim sahibi oldu.

Trafikte Sorumluluk Hareketi Projesi sorumlusu Seçkin Alkan, TIR'ın amacının trafikteki sorumluluk bilincini artırmak olduğunu vurgulayarak, "Herkesin bildiği gibi Türkiye'de trafik terörü denen bir şey var. Bunun yüzünden de çok can ve mal kaybı olmakta. Bizim bu turu yapmaktaki amacımız bunu mümkün olduğu kadar az seviyeye indirip ülkemizde ki bütün halkı bilinçlendirmek ve bir trafik bilinci oluşturmak. Sloganımızda 'Trafikte her an sorumlu davran.' Bu herkesin yapması gereken bir şey trafikte sorumlu olmak. Bizim düşüncemize göre trafikte sorumlu olmak trafik kazalarını en düşük seviyeye indirecektir." diye konuştu.

TIR'da bir adet psikoteknik cihaz bulunduğunu vurgulayan Alkan, "Psikoteknik cihazımız da nasıl güvenli sürüş yapılır bunu öğreniyoruz. Daha sonra sarhoş gözlüğü ile bir penaltı atma etkinliği var. Bu gözlük 50 promil değerinde yani 50 promil alkollü bir insanın görüşüyle dünyaya bakmanızı sağlıyor. Bununla topa vururken topu 3-4-5 adet görüp alkollü bir insanın algılamasının ve tepkilerinin nasıl yavaşladığını göstermeyi hedefliyoruz. Emniyet kemeri testinde de 5 kilometre hızla giderken bir emniyet kemerli, bir de emniyet kemersiz döndürerek bir kaza anını yaşatmaya çalışıyoruz. 5 kilometre hızla giderken bir takla atıyorsunuz. İlk taklayı emniyet kemeriyle atıyorsunuz. İkinci taklayı emniyet kemersiz atıyorsunuz. Emniyet kemeri ile attığınız zaman her hangi bir darbe almıyorsunuz. Kemersiz attığınızda ön koltuktan binip arka koltuktan inebiliyorsunuz. Bu derece sizi aracın içerisinde savurabiliyor." diye sözlerini tamamladı. Cihan

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.