Kur’ân’ın ilk nüshaları Türkiye’de

Kur’ân’ın ilk nüshaları Türkiye’de
İstanbul, Kur'an'ın indirilişinin 1400. yılında benzersiz bir sergiye ev sahipliği yapacak.

Kur'an'ın indirilmeye başlandığı Kadir Gecesi'ne denk gelen 5 Eylül 2010'da kapılarını ziyarete açacak olan sergi, 1 Aralık 2010'a kadar gezilebilecek. 

Dünyanın sayılı koleksiyonları arasında yer alan ve pek çok örneği yayınlanmamış Kur'an-ı Kerim'lere sahip Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Kur'an'ın indirilişinin 1400. yılında en değerli parçalarını sanatseverlerle buluşturacak. Dünya üzerinde en fazla nüshası hazırlanan kitap olma özelliğine sahip olan Kur'an-ı Kerim'in, sanatsal açıdan en ihtişamlı örnekleri, 5 Eylül - 1 Aralık 2010 tarihleri arasında Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nde sergilenecek.

İSLÂM SANATI’NIN NADİDE PARÇALARI

Yıldız Holding'in desteği ile restorasyon ve konservasyon çalışmaları yapılarak kültür-sanat dünyasına kazandırılan eserler, Antik A.Ş. tarafından organize edilen ve Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nin uzman kadrosunun hazırladığı sergi ile teşhir edilecek. Üç ay boyunca açık kalacak sergi, İslam Sanatı'nın nadide parçalarından oluşuyor.

250'yi aşkın eserin görülebileceği sergi, bugüne kadar Türkiye'de açılan en büyük Kur'an sergisi olarak ayrı bir önem taşıyor. 5 Eylül 2010'daki açılışa, Metropolitan Sanat Müzesi'nden Sheila R. Canby, Berlin İslam Eserleri Müzesi'nden Filiz Çakır Philip, British Museum'dan Venetia Porter, Louvre Müzesi'nden Sophie Makariou gibi İslam eserleri alanında dünyanın önde gelen küratörleri de katılacak.

Şam Evrakı Koleksiyonu gün ışığına çıkıyor

Küratörlüğünü Türk ve İslam Eserleri Müzesi'nden Sevgi Kutluay ve Ali Serkander Demirkol'un yürüttüğü sergide pek çok ilk bir arada olacak. Bunlardan biri de, Kur'an'ın ilk el yazmaları olarak kabul edilen ve "Şam Evrakı" olarak bilinen ceylan derisi el yazmaları. Koleksiyonun Şam Evrakı olarak adlandırılması, Şam Emevîye Camii'nden getirilmesinden kaynaklanıyor. 19. yüzyıl sonunda cami büyük bir yangın geçirince evrakların pek çoğu harap oluyor. Kurtarılan belgeler arasından seçilenler 1911'de İstanbul'a Topkapı Sarayı'na getiriliyor. Koleksiyon, 1913'te Evkaf-ı İslamiye Müzesi (bugünkü adıyla Türk ve İslam Eserleri Müzesi) kurulunca Topkapı Sarayı'ndan müzeye gönderiliyor.

Şam Evrakı Koleksiyonu, parşömen ve deri cilt örneklerinden oluşuyor. Yaklaşık 250 bin civarında Kur'an sayfasından oluşan Şam Evrakı Koleksiyonu'nun içinde dikkat çekenler arasında, ceylan derisi üzerinde kûfi hatla yazılmış yapraklar sıralanıyor. Bu yapraklar arasında, ahşap iskelet üzerine deri geçirilerek yapılmış en erken cilt örnekleri de bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.