40 yıldır mehteranları eğitip giydiriyor

40 yıldır mehteranları eğitip giydiriyor
Münir Akyıl, namı diğer 'Mehterci Dede', hayatını mehteranlara adamış. Nerede bir mehter gösterisi olsa koşuyor. Onun mehteran sevdası meraktan öte, yaşam biçimi haline gelmiş.

Tam 40 yıl önce mehteran elbiselerinin metal bölümlerini yapmaya başlayan 66 yaşındaki Akyıl, mesleğini 20 yıldır eşi ve oğluyla birlikte yaşatmaya çalışıyor. Mehterci Dede, kurduğu mehter takımları ile eğitim de veriyor. 

Lisede metal işleri bölümünde okuyan Münir Akyıl, mezun olunca mehter takımının kullandığı metal aksamları yapmaya başlamış. Fırsat buldukça mehter takımlarına katılıp onlarla birlikte çalıp söylemiş. 1980 darbesi mehteranı da vurmuş. Mehter takımları kapatılınca 1990 yılına kadar kendi tabiriyle 'ortada kalmış'. İşçi olarak Almanya'ya gitmiş, yapamayıp geri dönmüş. 1990'lı yıllarda kişisel özgürlükler artıp mehter takımlarının yeniden kurulmasına izin çıkınca eski işine geri dönmüş.

Evinin bir odasını atölyeye dönüştüren Mehterci Dede, bir taraftan da mehter takımları kurup eğitiyor. En büyük yardımcısı eşi Melahat Akyıl. Melahat Hanım, komşu gezmelerinde dantel yerine çelik halka örüyor. Akyıl ailesi bilinçsiz şekilde kurulan mehter takımlarından şikâyetçi. Onlara göre kırmızı kavuktan renkli üç eteğe, zilden kaba zurnaya kadar her malzemenin bir anlamı var. Piyasadaki birçok elbisenin aslına uygun olmadığını söyleyen Mehterci Dede, "Kumaşından metaline, kılıcından zırhına, miğferinden ayakkabısına kadar bütün mehteran gereçlerini aslına uygun hazırlıyoruz." diyor. Münir Akyıl, mehteran kültürünün gelecek nesillere aktarılması için Türkiye genelinde mehter derneklerinin kurulmasına öncülük etmiş. Bursa'da önce Mehter Derneği'ni, ardından Osmanlı'nın ilk payitahtı olan Yenişehir, Bilecik ve Söğüt'te mehter takımları kurmuş. Çanakkale'de 2 ve Almanya'da 1 mehter takımına eğitim veren Akyıl, kurduğu Fatih Mehteri ile bütün Avrupa kıtasında gösteriler düzenliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.