Yeraltı şehri keşfedilmeyi bekliyor

Yeraltı şehri keşfedilmeyi bekliyor
Türkmenistan'da en az 2 bin yıllık olduğu sanılan bir yeraltı yerleşim merkezinin tamamı keşfedilmeyi bekliyor.

Doğudaki Tahtapazar ilçesi sınırları içinde yer alan "Yekegovak" (Tek Mağara) adlı yeraltı şehri, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. 1884 yılında keşfedilen Yekedovak'ın bir bölümü, ancak 1988 yılında ziyarete açıldı.

Bu tarihi yerleşim merkezinin en az 10-12 kattan oluştuğunu ifade eden yeraltı şehri uzman-rehberi Agamurat Perdeliyev, Japon arkeologların mağaranın 7 bin yıl önce kurulduğu yönünde tahminde bulunduklarını belirtti.

Mağarada incelemede bulunan Fransız arkeologların ise yeraltı şehrinin Hristiyan eğitim merkezlerinden biri olabileceğini söylediklerini kaydeden Perdeliyev, mağaranın tam olarak keşfedilmesiyle dünya tarihine önemli katkı sağlanacağını söyledi.

İncelemelerde bulunan uzmanlar, mağaranın uzunluğunun 35 metre olduğunu, çevresinde 19 kapının açıldığı alt ve üst katlarda 44 oda ve 11 kuyu bulunduğunu ifade ediyor. Kuyuların yiyecek saklamak için ya da havalandırma için kullanıldığı tahmin ediliyor.

Bölgede 10-12 mağaranın daha bulunduğu sanılıyor. Bu yerleşimlerin ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu henüz tespit edilebilemedi. Bölgede araştırmalarda bulunan yabancı arkeologlar, bu tarihi yerleşimlerin en az 2 bin yıllık olduğunu söylerken, bazıları 7 bin yıl tahminlerinde bulunuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.