Et yerine yumurta

Et yerine yumurta
Fiyatlar pahalı diye et alamayanlar yumurta tüketebilirler.

Konya Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı Ali Aydoğan, kırmızı etin pahalandığı, beyaz et fiyatlarının tırmanışa geçtiği bugünlerde en ucuz ve sağlıklı protein kaynağının yumurta olduğunu belirterek, ''Her zaman et almaya para yetiştiremeyenlere yumurta yemelerini öneriyoruz'' dedi.

-YUMURTA MEVSİMİ GELDİ-

Kırmızı etin pahalandığı, beyaz et fiyatlarının tırmanışa geçtiği bir dönemde en ucuz ve sağlıklı protein kaynağının yumurta olduğunu vurgulayan Aydoğan, şunları kaydetti:

''Bugün dana etinin kilogramı ortalama 25-30 lira. Bir viyol yumurtanın 5 liradan satıldığını ve yaklaşık 2 kilogram geldiğini düşünürsek, yumurtanın kilogram fiyatı sadece 2,5 lira. Dünyada yumurtadan daha ucuz ve sağlıklı bir gıda yok. Hatta bugün domatesin kilosu yaklaşık 2 lira... Uzmanlar, her fırsatta, özellikle gelişme çağındaki öğrencilerin her gün kahvaltıda 1 yumurta yemelerini tavsiye etmektedir. Biz de aynı çağrıyı, yumurta tüketiminin her yıl arttığı bu dönemde tekrarlıyoruz. Günde 1 yumurta kıran kazanır. Yumurta gıdaların kahramanıdır. Her zaman et almaya para yetiştiremeyenlere yumurta yemelerini öneriyoruz. Aynı zamanda yumurta son derece sağlıklı bir enerji kaynağıdır. Hem yumurta üretiminde hem de ihracatta Türkiye'de ilk sırada olan Konya'da, modern tesislerde, yetkili veteriner hekimler ve ziraat mühendisleri kontrolünde üretim yapıyoruz. Türkiye'de ambalajlı olarak satışa sunulan tüm yumurtalar dünya kalitelisinde ve standartlarındadır. Ayrıca, okulların açılması ve havaların serinlemesiyle birlikte yumurta sektöründe iç piyasada hareketlilik bekliyoruz.''

YUMURTANIN FAYDALARI

Yumurta, anne sütünden sonra insanın ihtiyacı olan tüm besin öğelerini bulunduran tek besin kaynağıdır. A, D, E ve B grubu vitaminlerini önemli oranda içeren yumurta, içinde bulunan KOLİN sayesinde beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesinde önemli rol oynar.

Hayvansal kaynaklı bir besin olmasına rağmen yumurtanın yağ içeriği düşüktür. Yani yumurtada kalp damar hastalıkları için risk faktörü olan doymuş yağ asitleri ve toplam yağ miktarı azdır.Yapılan araştırmalar kahvaltıda yumurta tüketiminden vücut yağlarının yakılmasında önemli rol oynadığını ortaya koydu.

Yumurta sarısı, D vitamini sağlayan birkaç besinden biridir ve güneş ışıklarından da yeterince faydalanıldığı taktirde yumurta özellikle çocuklarda D vitamini eksikliğine bağlı kemik bozukluğu oluşmasını engeller.

Yumurta, demir ve çinko gibi sağlığımız açısından önem taşıyan mineralleri de içerir. Demir, kan yapımı için gereklidir.Ayrıca demirin büyüme, gelişme ve hastalıklardan koruma rölü vardır. Yetersizliği de çocukların öğrenme yeteneğini ve okul başarısını azaltır.

Yumurtadaki protein tüm besinler içinde en kalitelidir. Yumurtada proteinin biyolojik yararlığı %100 iken bu değer sütte %85, balıkta %76, sığır etinde %74'de kalmaktadır. AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.