Bebeğim sana ne oldu?

Bebeğim sana ne oldu?
Şaşırmayın; bu, uygun tedavi ve iyi huylu, fakat maalesef yaygın bir 'egzama' türü.

Atopik, dermatit deniyor bu hastalığa ve dünyada çok yaygın.. Her yaşta rastlanıyor ama daha çok bebeklikten gençliğe doğru giden yaşlarda.. Deri döküntüsü oldukça kaşıntılı oluyor. Yaygın veya sınırlı olarak görülüyor.

Bilemediniz 25 yaşından önce de iyileşiyor.

Bebeklik döneminde kaşıntılı, sızıntılı bir kabuklanma yapan döküntü, özellikle yüzde ve saçlı deride oluşuyor. Fakat başka alanlarda da görülebilir. Kaşınması yüzünden bebekler kafasını, yanaklarını elleri ile kaşır veya yastığa sürter. Bir çok bebekteki döküntü iki yaşından önce geriler. Uygun tedavilere problem çözülünceye kadar devam edilir.

Bebeklik döneminden sonra, döküntü daha az kırmızı, daha az sıkıntılı ve kabukludur. Döküntü daha kuru, kahverengimsi gri renkte ve kepekli veya deri kalınlaşması şeklindedir. Kaşıntı şiddetli bir şekilde devam etektedir ve özellikle geceleri belirginleşir. Bazı hastalar kaşıntı sebebiyle derilerini kanatır ve buna bağlı kabuklar oluşur. Enfeksiyon kapabilir.

Buna bazı gıdalar da nadiren sebep olabilir.

Hastalık dermatoloji uzmanının teşhis ve tedavi alanına girer.

Deriyi tahriş eden krem, losyon ve sabunlardan, kaba, pürtüklü ve sıkı saran giysiler ve yünlülerden uzak durulmalıdır. Ani ısı değişikliği ve terleme zararlıdır.

Uygun bir tedavi ile hastaların büyük bölümünde hastalık kontrol altına alınabilir.

İŞTE TETİKLEYİCİLER

Sabun ve deterjanlar
Sabun ve deterjanlar derinin “doğal yağlığını”  ortadan kaldırır; kurumasına, kaşıntının artmasına sebep olur. Onun için banyoda alkalen(bazik) sabunlar, parfüm veya boya maddesi katkılı sabunlar da kullanılmamalıdır.

Banyo ılık su ile yapılmalıdır.

Çamaşırlar ve giysilerin yıkanması sırasında güçlü deterjanlar ve yumuşatıcılardan kaçınılmalıdır. Aynı şey yatak takımları için de geçerlidir. Çamaşırda sabun tozu olabilir. Durulama işlemi 2 ya da 3 defa tekrarlanmalı, kimyasal atıklar tamamen uzaklaştırılmalıdır.

Parfüm ve kozmetikler
Parfüm, saç spreyi, makyaj malzemeleri, kolonya, tıraş losyonu, tıraş köpüğü ve benzeri maddeler atopik dermatitli deride daha da tahrişe sebep olmaktadır.

Giysiler
Yünlü veya tüylü çamaşırlar atopik dermatitli hastalarda kaşıntıyı arttırır. Pamuklu, bedeni sıkmayan ve rahat çamaşırlar-giysiler tercih edilmelidir.

Isı ve terleme
Aşırı sıcak ve aşırı soğuk hava şikayetleri başlatır. Bu tür ortamlardan kaçınılmalıdır. Terleme de önlenmelidir. İklime göre giysi seçimi, oda sıcaklığı, yatarken hafif gece giysileri giyme, kalın yatak takımları kullanmama vs. gibi önlemler alınmalıdır.

Stres
Stres doğrudan bir sebep değildir. Fakat kötüleşmesine Sebep olmaktadır. Hasta stres durumlarında kaşıma ihtiyacı hisseder. Kaşıma, kaşıntıyı arttırır, hasta daha çok kaşımaya başlar. Bir kısırdöngü başlar!.

Kaşıntı giderici ilaçlar faydalı olabilir. Tırnaklar kısa kesilmeli ve kaşıma eylemi ile deriye verilen zarar en aza indirilmeye çalışılmalıdır.

Gece uykuda kaşımayı önlemek için (özellikle çocuklarda) yatarken pamuklu eldivenler giydirilebilir.

(Evim Evim Güzel Evim)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.