Afrika’da Türkiye ışığı

Afrika’da Türkiye ışığı
Türkiyeli hayırseverler, bağışlarıyla Afrika’da görmeyen gözlere ışık olmaya devam ediyor.

İslam Kalkınma Bankası ve İHH İnsani Yardım Vakfı, Güney Sudan’da görme sorunu yaşayan 300 katarakt hastasını ameliyat ederek ışığa kavuşturdu. Karanlık gözler, küçük bir operasyonla doğaya, ışığa yeniden merhaba dedi. 

Bir milyar nüfuslu Afrika’nın yüzde 1,2’sinin âmâ olduğu belirtiliyor. Afrika genelinde görme sorunu yaşayan 10 milyon insanın yarısı katarakt hastası.
“Üçüncü Dünya Ülkeleri”nde her 5 saniyede bir kişi ve her 1 dakikada bir çocuk kör oluyor. Özellikle Sahra kuşağı üzerinde yer alan Nijer, Çad, Mali, Burkina Faso, Etiyopya gibi ülkelerde ortalama olarak 40 bin insana bir doktor düşerken, milyonlarca insan hayatlarında hiç doktor görmeden yaşıyor. Nijer’de ameliyat yapabilen göz doktoru sayısı sadece 11’dir. Bu da, 1,2 milyon kişiye sadece bir göz doktorunun düştüğü anlamına geliyor.

Proje 2007 yılında başladı


Afrika’daki görme soruna Türkiyeli hayırseverler el attı. 2007 yılında ‘‘Siz görürseniz onlarda görecek’’ sloganı ile “Afrika’da katarak ameliyatları projesini” başlatan İHH İnsani Yardım Vakfı gerçekleştirdiği ameliyatlar ile görmeyen gözlere ışık oluyor. Benin, Gana, Togo, Çad, Nijer, Burkina Faso, Sudan, Etiyopya ve Somali’de şimdiye kadar 43 bin 681 kişi ameliyat edilerek ışığa kavuşturuldu. Bu ameliyatlara Türkiye’den giden onlarca gönüllü göz doktoru ve hemşire de katıldı.

300 kişi daha ışığı gördü

Proje kapsamında devam etmekte olan ameliyatlara bir yenisi daha eklendi. İslam Kalkınma Bankası ve İHH ortak çalışması kapsamında Güney Sudan’ın Wau kentinde yeni sağlık taramaları ve ameliyatlar gerçekleştirildi. Güney Sudan’ın en büyük kentinden birisi olan Wau’da sağlık bakanlığına bağlı Wau Öğrenim Hastanesi göz polikliniğinde 1000 kişi İHH sağlık ekibi tarafından göz taramasından geçirildi.

Taramalar sonrasında görme sorunu yaşadığı tespit edilen 300 katarakt hastası ameliyat edilerek ışığa kavuşturuldu. Karanlık gözler, küçük bir operasyonla doğaya, ışığa yeniden merhaba dedi.
Ameliyatların yanı sıra hastalara güneş ışınlarından korunma amaçlı gözlük ve ilaç dağıtımı yapıldı. Ameliyatlar, 2 doktor ve 9 sağlık görevlisinin yer aldığı ekip tarafından gerçekleştirildi.

Güney Sudan Sağlık Bakanı Dr. Isaac Clent, ameliyatı gerçekleştiren sağlık ekibine ve Türkiyeli hayırseverlere teşekkür etti.

Bir ameliyatın bedeli 120 TL
Proje kapsamında Afrika genelinde son 3 yıl içerisinde toplam 157 bin 524 kişi sağlık taramasından geçirilirken 43 bin 681 kişi ameliyat edilerek ışığa kavuşturuldu. Proje Türkiyeli hayırseverlerin bağışlarıyla finanse ediliyor. Hayırseverler 120 TL bağışlayarak Afrika’da görme sorunu yaşayan bir insanın ışığa kavuşmasına vesile oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.