Su içmenin sünnetleri

Su içmenin sünnetleri
''Aile ve arkadaş ortamında eğer herkes susamış ise, uygun olan önce başkalarına suyu ikram etmektir.'' İşte su içmenin sünnetleri:

1- Suyu hızlı değil, yavaş içmek

Hazret-i Ali (ra) bildirmiştir: Peygamber Efendimiz (asm): "Su içtiğinizde emerek (yudum yudum) için, ağzınıza dökercesine içmeyin" buyurmuştur.

2- Suyu bir defada değil, iki veya üç defada içmek ve içerken içine nefes vermemek.

Ebu Katade (ra) bildirmiştir: Resul-i Ekrem Efendimiz (asm) buyurdu ki: "Sizden biriniz su içtiğinde su kabına üflemesin." (Solunum sistemindeki bakteri ve mikropların sindirim sistemine karışmaması için)

Ebu Said (ra) anlatmıştır: Resulullah Efendimiz (asm) buyurdu ki: "Su bardağını ağzından uzaklaştır, sonra nefes al."

3- Suyu mümkünse oturarak içmek, mümkün değilse ayakta içmek

Ebu Said el-Hudri, Resulullah’ın (asm) suyu ayakta dikilerek içmeyi yasakladığını bildirmiştir. Fakat Hazret-i Ali'den (ra) gelen bir rivayet de şöyledir: Hazret-i Ali (ra) Küfe mescidinin kapısında ayakta su içti ve şöyle dedi: "Bazı kimseler birisinin ayakta su içtiğini fena görürler. Halbuki ben Peygamber Efendimizin (asm) benim içtiğimi gördüğünüz gibi su içtiğini gördüm."

4- Suyu sağ eliyle içmek.

İbn-i ömer (ra) bildirmiştir: Resul-i Ekrem Efendimiz (asm) buyurdu ki: “Biriniz yemek yediği zaman sağ eli ile yesin. İçtiği zaman da sağ eliyle içsin. çünkü şeytan sol eli ile yer, sol eli ile içer.”

5- Suyu içerken “Bismillahirrahmanirrahim” demek. İçtikten sonra Allah'a hamd etmek, yani “Elhamdülillah” demek.

Ebu Hureyre (ra) uzunca bir hadisin sonunda bildirmiştir: "Resulullah (asm) sut kadehini aldı, Besmele çekti, içti ve Allah'a hamd etti."

ömer İbn-i Seleme (ra) bildirmiştir: Ben Resulullah'ın (asm) terbiyesinde bulunuyordum. Yemek yerken elim yemek kabinin her tarafında dolaşırdı. Resulullah (asm) bana: "çocuğum! Allah’ın adini an. Sağ elinle ye ve sana
yakın olan taraftan ye" buyurdu.

6- Suyu aile içinde de olsa ikram etmek
İrbad bin Sariye (ra) bildirmiştir: Allah Resulü (asm) şöyle buyurdu: "Erkek hanımına su dahi içirse ondan sevap kazanır."

Aile ve arkadaş ortamında eğer herkes susamış ise, uygun olan önce başkalarına suyu ikram etmektir.

habervaktim

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.