İlk bestesiyle İstiklal Marşı

İlk bestesiyle İstiklal Marşı
Mehmet Akif Ersoy’un yazdığı ve 1921’de resmi marş olarak kabul edilen İstiklal Marşı’nın ilk bestesini Ali Rıfat Bey yaptı. Bu beste 1924’te 1930’a kadar kullanıldı. 1930’da Osman Zeki’nin Batı marşları tarzındak

Udi Rıfat Bey adıyla da anılan Ali Rıfat, şair ve dilci Sami Rıfat Horozcu’nun ağabeyi, şair Oktay Rıfat Horozcu’nun amcasıdır. 

Bu ilk beste ile 1924’ten 1930’a kadar İstiklal Marşı bütün resmi törenlerde 10 kıta olarak tamamı okunuyordu. Bestenin Türk musikisiyle yapılmış olması, şiirin 10 kıtasının da kolaylıkla terennüm edilmesini kolaylaştırıyor ve kelime bölünmeleri gibi tuhaflıklar ortaya çıkmıyor.

Türkiye’de şu an İstiklal Marşı’nı ilk bestesiyle okuyan insanlar da var. Şair-yazar İsmet Özel’in Genel Başkanlığını yaptığı İstiklal Marşı Derneği’nin etkinliklerinde İstiklal Marşı ilk bestesiyle ve 10 kıta olarak okunuyor.

Derneğin düzenlediği Tartışmalı Konferanslar’ın “Uç beyi? Uç uç böceği? Türksüz İslam kimin neyi?” konulu bölümünde önce İstiklal Marşı ilk bestesiyle okundu.

TIKLAYIN




HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.