Bayram gezintisinde dengini bulan evleniyor

Bayram gezintisinde dengini bulan evleniyor
Kocaeli'nin merkez ilçesi İzmit'e bağlı bazı köylerde ilginç bir bayramlaşma geleneği hala yaşatılıyor. Köylerin orta noktasında buluşan gençler, burada birbirini beğenip evleniyor.

Evlilik çağına gelen gençler, sabırsızlıkla dini bayramların gelmesini bekliyor. Yıllardır devam eden gelenek gereği köylüler bayramın üç günü, daha önce belirlenmiş yol kenarlarında bir araya geliyor. Köyün girişindeki ana yola araçlarını park eden genç kız ve erkekler, yol boyunca gezerek bayramlaşıyor. Yol boyunca gezinen gençler, bir yandan arkadaşları ile bayramlaşırken, diğer taraftan evleneceği kızı beğenmeye çalışıyor.

Saatlerce yolda gezinen genç kız ve erkeklerden birbirini beğenenler, telefon numaralarının olduğu kâğıdı vererek tanışma girişiminde bulunuyor.

Burada başlayan tanışma ailelerin onay vermesi ile evlilikle sonuçlanıyor.

Bu civardaki köylerde yaşayanların çoğu bu yolla evleniyor. Bayramlaşma üç gün sürüyor. Birinci gün Horzanlar, ikinci gün Hakkaniye ve üçüncü gün ise Süverler köyünde yapılıyor. İlk gün sevdiğini bulamayan diğer bayramlaşmalara da katılarak şansını deniyor.

Kısmetini aramak için buraya geldiklerini belirten gençlerden kimisi, kendine göre birisini bulamıyor, kimisi ise beğendiği kızdan red cevabı alıyor.

Bayramlaşmanın olduğu yerde yoğun trafik yaşanırken, esnaflar da bu kalabalıktan yararlanmak için tezgâh açıyor. Buraya, kimi traktör, kimi motosiklet, kimi kamyonet kimisi ise taksi ile geliyor.



CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.