Manyas Gölü artık bir başka güzel-FOTO

Manyas Gölü artık bir başka güzel-FOTO
Asya, Avrupa, Afrika kıtaları arasında kuş göç yolları üzerinde bulunan ve biyolojik çeşitlilik açısından uluslararası düzeyde öneme sahip olan Manyas Kuş Cenneti, subasar söğüt ve dişbudak ağaç topluluğu, tatlı su gölü, sulak çayırlar ve sazlık alanlarda

HABERVAKTİM-

HABERİN FOTOĞRAF GALERİSİ İÇİN TIKLAYIN

Manyas Kuş Cenneti, bünyesinde barındırdığı 266 kuş türü, 118 bitki türü ve göldeki 23 balık türü ile çeşitli sürüngen türleri için hayati öneme sahip.

Göle eski canlılığı kazandırmak için Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından çıkarılan mevzuatlar çerçevesinde, Kuşcenneti Milli Parkı’nın ornitolojik değerlerini iyileştirmek için yapılan çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

Avrupa Konseyi’nin 2006 yılında yaptığı denetlemenin ardından kolları sıvayan Çevre ve Orman Bakanlığı, Manyas Gölü’nün korunması, sürdürülebilirliğin sağlanması ve kirliğinin önlenmesi konusunda önemli çalışmalara imza attı.

İl Çevre ve Orman Müdürlüğü denetimleri sonucu, tavukçuluk tesislerinden kaynaklanan kirliliğin önüne geçilebilmesi için, üreticilerin yumurta tavukçuluğunda bantlı sisteme geçmeleri sağlandı.

2006-2010 yılları arasında, Kuşcenneti Milli Parkı’nda yaklaşık 4 bin adet Aksöğüt fidanı ile tamamlama dikimleri yapıldı.

Kuşcenneti Milli Parkı’nda 2002 yılında tesis edilmiş olan kameralı canlı izleme ve kayıt sistemi, daha iyi görüntü alabilmek ve izleyebilmek amacıyla 2010 yılında yeni sistem kameralar ve kayıt cihazlarıyla yenilendi.


Diğer taraftan Manyas Kuş Cenneti’nde bu yıl yapılan gözlemlerde, üreyen kuş türlerinde önemli artışlar olduğu görülmüştür. Bunlardan ilki üreyen Tepeli Pelikan (Pelecanus crispus) sayısındaki artış olup, önceki yıllarda ortalama 115 çift olarak üreyen Tepeli Pelikan’ın bu yıl Sığırcı Deltasında 133 çift ürediği tespit edildi.

Üreyen türler içerisinde diğer önemli bir artış ise Küçük Karabatak (Phalacrocorax pygmaeus) sayılarında oldu. Önceki yıllarda giderek artma eğiliminde olan ve en fazla 352 çift ürediği gözlenmiş olan Küçük Karabatağın bu yılki sayımlarda üreyen çift sayısı 1088 olarak açıklandı.

KARABATAK ÇOĞALDI

2006 yılında 2500 çift olarak üreyen Karabatak sayısı 2007 yılında 1050 çifte kadar düşmüştü. Bu tarihten sonra giderek artan üreme başarısı sayesinde Karabatakların bu yıl 2470 çift ürediği belirlendi.

Gölde gözlemlenen diğer önemli gelişme de Sığırcı Deltasındaki söğüt ağaçlarının gelişimine bağlı olarak kuş kolonilerinin genişlemesi. Özellikle Çeltikçi Kuşu ile ilgili olarak önceki yıllarda alanda çalışmış araştırmacılarla konuşulduğunda bu kuşların, sözkonusu türün yeni alanlarda koloniler oluşturmaya başladığının gözlemlendiği belirlendi.

MANYAS BARAJI

Yapılan bu çalışmaların yanı sıra DSİ Genel Müdürlüğü, göldeki mevcut su miktarı ve seviyelerinin özellikle kuş cenneti için büyük önem arz ettiğinden yola çıkarak, Manyas projesinin ana su kaynağı olan Manyas barajının projelerine başlamadan evvel Çevre ve Orman Bakanlığına yazı yazarak Kuş Cennetinde hangi zaman diliminde hangi su seviyelerinin istendiğini sordu ve projeyi buna göre boyutlandırdı. Verilen bu seviye bilgilerine göre Kuş Cennetinin optimum şartlarda devamının sağlanmasını ön şart sayarak Manyas projesini hazırladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.