Aile değerlerimiz milli birliğimizin teminatıdır

Aile değerlerimiz milli birliğimizin teminatıdır
Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, "Sahip olduğumuz aile değerleri milli birlik ve beraberliğimizin de teminatıdır." dedi. Kavaf, güçlü toplum için güçlü aile, güçlü aile için de güçlendirilmiş ve eğitimli anne -baba figürlerinin önemli olduğunu vurguladı.

Aile içi iletişim eğitimlerinin verildiği Mamak Dayanışma Merkezi Aile Okulu'nda eğitimini tamamlayan 70 kursiyerin sertifikalarını Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf verdi. Kavaf burada yaptığı konuşmada, sosyal hizmetler alanında kamu sektörü, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütlerinin güzel projeleri hayata geçirdiğini söyledi. Yerel yönetimlerin hizmetleri yol, su, kanalizasyon gibi çalışmaların çok ötesine geçtiğini söyleyen Kavaf, "Belediyelerimizin halkımızın ihtiyaç duyduğu her alanda büyük bir hizmet yarışı içinde olduklarını memnuniyetle görmekteyiz." dedi.

Kavaf, Mamak Belediyesi'nin de sosyal hizmet alanında takdir edilecek pek çok çalışmayı gerçekleştirdiğini söyledi. Bu yıl kurulan Mamak Dayanışma Merkezi'nin, kısa sürede çok önemli çalışmalara imza attığını belirten Kavaf, "Merkezimizin en önemli çalışmalarından biri şüphesiz Aile Okulu." diye konuştu.

Aile eğitimlerinin Türkiye'nin her yönden ilerlemesine çok büyük katkı sağlayacağını dile getiren Kavaf, şöyle devam etti: "Çünkü toplumsal kalkınma, sosyal refah ve dünyadaki barış ailelerden başlar. Toplumun en küçük çekirdek yapısı ailedir. Çok güzel bir Kazak atasözü vardır: 'Aile vatanın başlangıcıdır.' Gerçekten de aile temel bir değerdir ve bu değer insanı ifade etmektedir."

Ailenin, derin ve kuşatıcı bir kurum olarak toplum hayatının temeli olduğunu vurgulayan Kavaf, "Toplumumuz, tarih boyunca aile değerlerine verdiği önemle gelişmesini sürdürmüş ve kültürel kimliğini korumayı başarmıştır. Çünkü aile, değerler eğitimin aktarıldığı en önemli kurumdur. Sahip olduğumuz aile değerleri milli birlik ve beraberliğimizin de teminatıdır." diye konuştu.

"EĞİTİMLİ ANNE BABA FİGÜRLERİ ÖNEMLİ"

Aile yapısını korumaya ve çocukların eğitimine büyük önem verdiklerini aktaran Kavaf; ailenin içinde olumsuzlukların yaşanmaması ve sağlıklı aile birlikteliklerinin devamı için mücadele ettiklerini aktardı.

Hükümetin sosyal hizmet politikalarının öncelikli olarak ailelere destek sağlayan ve aile içinde kadınları güçlendiren bir eksende devam ettiğini ifade eden Kavaf, "Çünkü ailenin Türk toplumundaki geleneksel yeri içinde kadının önemi büyüktür. Gelecek nesillerin yetiştirilmesinde en önemli role sahip olan ailede çocuğun eğitiminde öncelikli rol anne ve babanındır. Bu nedenle güçlü toplum için güçlü aile ve güçlü aile için de güçlendirilmiş ve eğitimli anne -baba figürleri önemlidir." sözlerini kaydetti.

Toplumsal yapıya uygun, ailelerin talep ve ihtiyaçlarına cevap veren eğitim modellerinin oluşturulmasının; ülkenin bugünü ve yarını için önemli olduğunu dile getiren Kavaf, "Hükümetimiz ilk günden bu yana aile merkezli politikalara öncelik vereceğini taahhüt etmiştir." ifadesini kullandı.

"KAPSAMLI EĞİTİMLER VERİLMESİNİ HEDEFLİYORUZ"

Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü'nün Aile Eğitimi Müfredat Geliştirme Projesi'ni hazırladığını kaydeden Kavaf, "Bu program ile ailelerimize kapsamlı eğitimler verilmesini hedefliyoruz. Aile Eğitimi programı herkesin kullanımına açık olacaktır ve tüm eğitici eğitimleri de 2011 yılında Bakanlığımızın bünyesinde sonuçlandırılmış olacaktır." diye konuştu.

Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) bünyesinde 133 Toplum ve Aile Danışma Merkezi'nde ailelere eğitim ve danışmanlık hizmeti verildiğini hatırlatan Kavaf, "Bugüne kadar bu merkezlerimizde 107 bin 467 kişi faydalanmıştır." dedi. Kavaf, şöyle devam etti: "Bu kuruluşlarımızda devam eden 'Anne-Çocuk Eğitim Programı', 'Baba Destek Eğitimi Programı', 'Benim Ailem ve Etkili Ebeveyn Destek Programları' ve 'Kadının İnsan Hakları Eğitimi Programı' ülke çapında yaygınlaşmış eğitimlerimizdendir. Eğitimlerin yanı sıra ailelerimizin ve kadınların yükünü hafifletecek destek mekanizmaları da günümüzde her zamankinden daha çok ihtiyaç haline gelmiştir. Bu nedenle Bakanlık olarak aile merkezli politikalar üretiyoruz. SHÇEK'in hizmet önceliğini de aile merkezli koruyucu ve önleyici çalışmalar oluşturmaktadır."

"YATILI KURUM BAKIMINI SON SEÇENEK HALİNE GETİRDİK"

Kurum bakımına ihtiyacı olan çocuk, engelli ve yaşlılar için sunulan hizmetleri, her kesimin farklı ihtiyaçlarına göre alternatifler oluşturacak biçimde yeniden düzenlediklerini söyleyen Kavaf, "Böylece yeni hizmet modellerimizle yatılı kurum bakımını ihtiyaç sahipleri için son seçenek haline getirdik." ifadesini kullandı.

Kavaf, aileye dönüş ve aile yanında destek uygulaması ile 2005 yılından bu yana ekonomik yoksulluk sebebiyle çocukların kurum koruması altına alınmasından vazgeçildiğini aktardı. Daha önce ekonomik sebeplerle koruma altına alınan çocukların da ailelerinin yanına döndürüldüğünü ve kendi öz aileleri yanında desteklenmeye devam edildiğini söyleyen Kavaf, "Kurumumuzun koruması altında 40 bin çocuk bulunmaktadır. Bunlardan 30 bin tanesini ailelerinin yanında desteklemek suretiyle aileye döndürdük. Bir kısmını kurumlarımızdan bir kısmını da hiç kurumlarımıza almadan ailesinin ve akrabalarının yanında her çocuk için yaklaşık 400 lira gibi bir rakam ödemek suretiyle ailesinin yanında destekliyoruz. Böylece aileyi de bir arada tutmaya çalışıyoruz. Kurumlarımızda hizmet verdiğimiz çocuklarımızın sayısı da 10 bin. Tabi gelen ve gidenlerle bu sayı 10 bin ila 11 bin arasında değişkenlik gösteriyor." şeklinde konuştu.

"ÇOCUK EVLERİ YAYGINLAŞTIRILACAK"

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, kuruluş bakımında kalan çocukların ev ve aile ortamının güvenliğini, sıcaklığını, toplumsal yaşamı, örf ve adetleri, komşuluk ilişkilerini, yaşayarak öğrenebilecekleri, 5 -6 çocuğun bir arada kaldığı Çocuk Evleri ve Sevgi Evleri uygulamalarını hızla yaygınlaştırdıklarını söyledi. Engelli vatandaşlara evde bakım hizmeti çerçevesinde her bir engelli için bir asgari ücret tutarında bakım desteği verildiğini hatırlatan Kavaf, "Bu suretle aileyi destekleyerek bir arada tutmaya çalışıyoruz. Bugüne kadar yakalaşık 280 bin engellimize ailesinin yanında destek hizmeti veriyoruz." dedi.

"65 KADIN KONUK EVİ HİZMET VERİYOR"

Şiddet mağduru olan kadınların psiko-sosyal destek, acil barınma, sağlık, hukuki yardım gibi ihtiyaçlarını karşılayan 65 kadın konukevinin ülke genelinde hizmet verdiğini kaydeden Kavaf, "Burada dikkatinizi çekmek isterim. 2000 yılında Türkiye'de sadece 8 tane kadın konukevi vardı. Bugün 65 tane var. Ayrıca bu yıl tüm illerimizde şiddete uğrayan kadın ve çocuklarımız için İlk Kabul Merkezleri kurulmuştur." diye konuştu.

Ailenin, muhafaza edilmesi gereken en önemli kurum olduğunu aktaran Kavaf, "Ülkemizde ailenin güçlü olması büyük ölçüde aile bireylerinin sahip olduğu değerlerle ilgilidir. Toplumsal kabul gören ve yaygın olarak sahip çıkılan bu değerlerin yaşatılması ailelerin devamının en önemli teminatıdır. Aynı şekilde söz konusu değerlerin yaşamasında ve yeni nesillere aktarılarak tekrar üretilmesinde de en önemli rol yine ailelere düşmektedir." diye vurguladı.

ZİRCİRKIRAN: BOŞANMALAR SON DÖNEMDE ARTTI

Mamak Aile Dayanışma Merkezi Koordinatörü Rabia Zincirkıran, boşanmaların son dönemde arttığına dikkat çekti. Aile bireylerinin birbirinden uzaklaşmaya başladığını söyleyen Zincirkıran, "Ailedeki sıkıntılara çözüm bulalım istedik." diye konuştu.

Öncelikle kadınlara ulaştıklarını aktaran Zincirkıran, kursiyerlerin bilinçlendiğini, eş ve çocuklarına daha farklı davranmaya başladıklarını aktardı. Zincirkıran bir aylık eğitimde eşler arası doğru iletişim, ergen psikolojisi, kişisel bakım gibi konuların ele alındığını söyledi.

Sertifikalarını alan kursiyerler ise bir çok alanda bilinçlendiklerini, doğru bildikleri bir çok şeyin yanlış olduğunu anladıklarını söyledi. Kursiyerler, çocuk ve eşler ile olan iletişimin hiçbir şekilde koparılmaması gerektiğini vurguladı.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.