İşte alkolün gerçek yüzü

İşte alkolün gerçek yüzü
Sunucu ve oyuncu Defne Joy Foster’ın bir barda alkol aldıktan sonra fenalaşarak hayatını kaybetmesi, TAPDK’nin içkilerin satışına ve sunumuna ilişkin usul ve esaslar hakkında hazırladığı yeni yönetmeliğinin haklılığını bir kez daha ortaya koyd

Gazeteci Ahmet Altan’ın oğlunun evinde ölü bulunan sunucu Defne Joy Foster’ın öldüğü gece aşırı derecede alkol aldığının belirlenmesi, TAPDK’nin içkilerin satışına ve sunumuna ilişkin usul ve esaslar hakkında hazırladığı yeni yönetmeliğinin haklılığını bir kez daha ortaya koydu. 

Bir barda alkol alıp eğlendikten sonra eve dönerken araçla sürat yaptıkları öğrenilen gençlerin Porsuk Çayı’na düşmeleri sonucu 3’ünün hayatını kaybetmesi de “Alkolü çağdaşlıkla özdeşleştirenler şimdi konuşun” değerlendirmelerini beraberinde getirdi. 

İŞTE ALKOL!
Akit’e konuşan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, Foster’ın ve Porsuk Çayı’nda gençlerin ölümüne sebep olan alkolün, can yakmaya devam ettiğini söyledi. TAPDK tarafından alınan tedbirlerin ne kadar hayati öneme sahip olduğunun bu iki olay ile bir kez daha ortaya çıktığını vurgulayan Kaya, “Alkolü çağdaşlıkla özdeşleştirenler şimdi konuşsun. Konuyu rejim tartışması haline getirenler bugün utanıyorlar mı?” diye sordu.

ALKOL SADECE TÜRKİYE’NİN  MESELESİ DEĞİL
2003 yılında 505 milyon litre olan alkollü içki satışlarının, 7 yıl içinde 1 milyar 396 milyon litre artarak, 1 milyar 902 milyon litreye ulaştığını belirten Kaya, rakamlara göre 7 yılda alkol tüketiminin yüzde 133 arttığını vurguladı.

TAPDK’nın, gençlerin içki içmeye başlama yaşını geciktirmek ve alkol tüketmeye başlayan genç insan sayısını azaltmak amacıyla içkilerin satışına ve sunumuna ilişkin usul ve esaslar hakkında hazırladığı yeni yönetmeliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle açılan davayı Danıştay’ın önümüzdeki günlerde karara bağlayacağını hatırlatan Kaya, “Alkol sadece Türkiye’nin değil, dünyanın da ortak problemidir. Bugün bütün dünya alkole karşı savaş başlatmışken, bizde alınan sınırlı tedbirlerin mahkemeye taşınması akıl tutulmasıdır” dedi.

“GELECEĞİMİZ TEHLİKEYE ATILMAMALI”
Rakamlar üzerinden değerlendirmelerde bulunan Kaya, “Dünya sağlık teşkilatı tarafından hazırlanan rapora göre, cinayetlerin yüzde 85’i, tutuklamaların, ırza tecavüzlerin ve şiddet olaylarının yüzde 50’si, trafik kazalarının yüzde 60’ı, işe gitmemenin yüzde 60’ı, eş dayaklarının yüze 70’i, intihar olaylarının yüzde 58’i alkol kaynaklı. Türkiye’de alkole başlama yaşı da 11’e kadar düştü. İlköğretimde hayatı boyunca en az bir kez alkol kullananların oranı da yüzde 15’in üzerinde. Danıştay’ın bütün bu rakamları, halkın huzur, esenlik ve sağlığını dikkate alarak karar vereceğine inanıyoruz. Geleceğimiz tehlikeye atılmamalı” dedi.

“ALKOL BEDENE ALINAN ZEHİRDİR”
Tıp Etiği ve Tıp Hukuku Derneği kurucu üyesi ve Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Deontoloji ve Tıp Tarihi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlter Uzel de, alkolün ani ölümlere yol açtığını belirterek, yaşanan son 2 olaydan ders çıkartılması gerektiğini vurguladı. Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yapılan son düzenlemelerinin bu kapsamda önemli olduğunu belirten Uzel, “Alkolün fizyolojik etkilerini sıralamakla bitiremeyiz. Zararları ortadadır. Kısacası bedene alınan zehirdir. Dikkate alınması gereken de konunun bu yönüdür” dedi.

DÜZENLEMEYE FARKLI ANLAMLAR YÜKLENMEMELİ
“Sıradan bir düzenlemeyi farklı mecralara çekmeye gerek yok” diyen Profesör Uzel, “Düzenleme politize edilmeden ele alınmalıdır. Batı ülkelerinde alkole karşı alınan tedbirlere bakacak olursak TAPDK tarafından hazırlanan yeni yönetmeliğin yetersiz olduğunu bile söylemek mümkündür. Burada bir yasaklama yok, alınan tedbirler var. İnsanların sağlığını korumak hepimizin görevidir” şeklinde konuştu.



Siz de diğerleri gibi İngilizce konuşabilirsiniz. Nasıl mı ? Tıklayın !

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.