Magazin programları ve boşanma ilişkisi

Magazin programları ve boşanma ilişkisi
Atatürk Üniversitesi Narman Meslek Yüksekokulu Sosyal Programlar Bölümü Okutmanı Ayşe Çay Atalay, magazin programlarının defalarca evlenip boşanmayı marifet gibi göstermesinin Türkiye'deki boşanma sayısını artırdığını söyledi.

Türkiye'de yaşanan boşanmaların nedenleri üzerine yapılan uzman görüşlerini ve analizlerini aktaran A.Ü okutmanlarından Ayşe Çay Atalay, toplumun sağlığı, nüfusu, milli savunması, kültürü, terbiyesi, ekonomisiyle aile yapısı arasında ilişki olduğunu söyledi. Türkiye'de aile yapısının değişmeye başladığını belirten Atalay, kadınların daha çok erkeğin ailesi ve kendisiyle ilgilenmemesini gerekçe göstererek boşanmak istediğini dile getirdi. Türkiye'de evliliklerin en çok 6 ile 10 yıl arasında sonlandırıldığını belirten Atalay, "Aile danışmanı Fatma Taş, bu durumu; 'denedim olmadı, elimden geleni yaptım, sabrettim olmadı artık bıçak kemiğe dayandı' türünden hislerine bağlıyor. Yine uzmanlara göre evli çiftler ilk beş yılda birbirlerine alışma dönemi yaşayacakları için ilk on yıllık süreçte birbirlerine ve ilişkilerine zaman tanımalı, birbirlerini oldukları gibi kabul etmeli." dedi.

Türk aile yapısının boşanmayı olağan bir süreç olarak kabul etmemesinin boşanmayı zorlaştıran bir etken olduğunu açıklayan Atalay, son yıllarda bazı televizyon kanallarında yayınlanan programların boşanmayı normalmiş gibi gösterdiğini dile getirdi. Magazin programlarının toplumu yanlış yönlendirdiğine dikkat çeken Atalay, "Medyadaki pırıltılı sahte dünyaların defalarca evlenip boşanmayı marifet gibi gösterdiği programlar ülkemizde son yıllardaki boşanma oranının artmasına neden oluyor. Aynı programlarda boşanmadan da ilişki yaşayan, çok eşliliği tekrar gündeme getiren, tekrar sayısı nedeniyle bunun gayet normal olduğunu zihinlere kazıyan temalar da boşanmalara neden oluyor. Yine kadının ekonomik bağımsızlığını kazanması, kadınların eğitim seviyesinin yükselmesi, Medeni Kanun'daki boşanmayı kolaylaştıran yeni düzenlemeler, artık neredeyse tüm işyerlerinde ve evlerde bulunan cep telefonları ve internetten chat yoluyla insanların gayri ahlaki arkadaşlıklar kurup ilerletmeleri de ayrılıklara neden oluyor." diye konuştu. Asgari ücretin düşük olduğunu ve bunun da evlilik sorunu olduğunun altını çizen Atalay, "Toplumların devamını sağlamanın tek yolu olan aile müessesesi korunmalı, kutsallığı ayaklar altına alınmamalıdır. Unutulmamalı ki mutlu nesiller mutlu yuvalarda yetişeceklerdir." dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre Türkiye'de boşanma sayısının son 10 yılda yüzde 100'e yakın arttığını hatırlatan Atalay, "Kadın gayrimeşru bir hayat yaşıyorsa ya da psikolojik anlamda çok önemli ve tedavisi kesinlikle mümkün olmayan bir rahatsızlık geçiriyorsa, erkek ise uyuşturucu veya gayri ahlaki durumlara ilgi gösterip, şiddete meyilli ise eşini boşayabilir."

Atalay'a göre evliliği sürdürebilmek için; çiftlerin birbirlerini olduğu gibi kabul etmeleri gerekir. Karşılıklı birbirlerine vakit ayırmalı ve ilgi göstermeliler. Sorumluluklarını bilmeli ve ona göre hareket etmeliler. Sorunları anında konuşup halletmeli ve büyütmemeliler. Zorlandıkları noktada profesyonel yardım almalılar.

Atalay'a göre evli çiftlerin bazı boşanma nedenleri şöyle: Ekonomik sıkıntıların üstesinden gelememe. Ailelerin, çiftlerin ilişkilerine karışması ve yapıcı olmamaları. Çiftlerin evlenmeden önce birbirlerine dürüst davranmamaları. Erken yaşta büyük hayaller kurularak yapılan yanlış evlilikler. Erkeğin kendinden kariyer olarak ilerde olan başarılı kadını benimsememesi. Yaşlı ve engelli üyelerin bakımı. Tek ebeveynlik, ebeveyn çocuk ilişkisinden doğan sorunlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.