Talebeleri Bediüzzaman'ı anlattı

Talebeleri Bediüzzaman'ı anlattı
Bursa Bediüzzaman'ı Anma ve Anlama Platformu, 23-27 Mart tarihlerinde 'Bediüzzaman Said Nursi'yi Anma Haftası' düzenledi.

Hafta kapsamında Merinos Kongre ve Kültür Merkezi'nde talebelerinin katıldığı bir program yapıldı. Programda 'Asrı Güzelleştiren Adam' konulu sinevizyon gösterisinin ardından sahneye gelen talebeleri Bediüzzaman'ı anlattı. Büyük ilgi sebebiyle 1850 kişilik salona 4 bin kişi geldi. Merdiven boşlukları dahi dolunca salona sığmayanlar dışarıya konulan televizyonlardan programı takip etti.

Talebelerinden Said Özdemir, 58 sene önce kendisi ile birçok kere görüştüğünü anlattı. Said Özdemir, Bediüzzaman ile özellikle hapishane yıllarının kendisinde acı hatıralarının bulunduğunu vurguladı. Özdemir, Nursi'nin hapishaneye girmesinden sonra derslerine katılan katillerin dahi en küçük bir suç işlemekten çekindiklerini belirtti.

Özdemir, şunları söyledi: "Üstat, bir keresinde bize yanında kalan katillerin dahi bir tahta kurusunu yakalayarak gelip 'Hocam bu tahta kurusunu öldürsem günah işler miyim' şeklinde sorduklarını anlattı. Üstat, 'ben de polislere dedim ki işte gördünüz bu katillere dahi bu ince düşünceyi kazandıran, bir tahta kurusunu dahi öldürmekten bile çekinecek duruma getiren iman nurudur.' dediğini söyledi."

Bediüzzaman'ı idam edilmiş 18 mahkum görüntüsü ile korkutmak istediklerini belirten Said Özdemir, "Üstat, alemi İslam'ın kapısının ve kilidinin Türkiye olduğunu belirterek, 'Bu kapı açılınca bütün İslam alemi daha iyi günlere kavuşacaktır' diyordu. İşte bu gün Türkiye'ye beslenen teveccüh bunun o zamanlardan işaret edilen emareleridir." dedi.

Bediüzzaman'ın hiç kimseden hediye kabul etmediğine dikkat çeken talebesi Said Özdemir, "Üstat kendi eserini dahi parası ile alırdı. Bir risalesini 25 lira vererek satın aldı ve bunu her 25 lira verene satmayın, bunu en az 25 kişiye okutacağını söyleyenlere satın dedi." şeklinde konuştu.

Said Özdemir, Bediüzzaman'ın Adnan Menderes için 'İslam kahramanı' dediğini anlatarak şu anısını dile getirdi: "Üstat Menderes'i çok severdi, kendisi için çok da dua ederdi. Hatta Üstat, bir gece Menderes için dua ediyordu. Sabah gazetelerde 'Menderes'in uçağı düştü ve herkes ölürken Menderes kurtuldu' diye haberler çıktı. Uçak düşmüş ve çok sayıda insan ölürken, Menderes bir ağacın dallarına takılı kalarak sıyrıklarla kurtulmuştu. Bunda da Üstat'ın duasının etkili olduğunu anladık." ifadelerini kullandı.

Said Nursi'nin talebelerinden Abdulkadir Badıllı ise Bediüzzaman ile 8 defa görüştüğünü ve 8'inde de hapis olduğunu hatırlatarak, şöyle konuştu: "Ben bir keresinde Üstad'ı Urfa'ya götürmek istedim. Ancak O bana 'Ey Kürt oğlu ben Urfa'ya gelirsem Suriye ile Türkiye'nin ayrı olmasına dayanamam, onları birleştirmek isterim, o zaman da siyasete karışmış olurum' dedi."
Said Nursi'nin Risalelerinden örnekler sunan Badıllı, günümüzde Suriye ile Türkiye arasında ki yakınlaşmanın da onu haklı çıkardığını sözlerine ekledi.

Bediüzzaman'ın talebelerinden Mehmet Fırıncı, "Bursalı olarak programa gösterilen büyük ilgiden dolayı iftihar ediyorum" diyerek başladığı konuşmasında şunları dile getirdi: "Ben Üstadımızı İstanbul'da gördükten sonra şiddetli lezzet ile her zaman onu görme arzusu duyuyordum. Bir gün ben Üstad'ın Bursa hakkındaki görüşünü merak ettiğim bir zamanda 'Ben Bursa'yı Isparta ve Barla gibi kabul ettim' deyince ben de çok sevindim."

Abdullah Yeğin ise salondakilere Risalelerden pasajlar okudu.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.