İşte fiyatı
Renault, elektrikli Fluence’ı eylülde ‘makul bir fiyatla’ satmaya hazırlanıyor. 100 km’lik yolu 1.5 liraya gidecek olan araç, henüz netleşmemesine rağmen 26 bin Euro düzeyinde satılacak.
Türkiye'de seri üretilecek ilk elektrikli otomobil unvanını taşıyan Renault Fluence Z.E. için geri sayım başladı. Renault Mais, hükümetin elektrikli araçlar için vergi oranlarını kilowat gücüne göre yüzde 3, 7 ve 15 olmak üzere üç kategoride belirlemesi sonrasında, Fluence Z.E. için fiyatlandırma çalışmalarına başladı. Eylülde piyasaya sunulması planlanan otomobil için internet üzerinden siparişler de alınıyor. Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, elektrikli otolarda herkes için satın alınabilir bir fiyatta araçlar sunduklarını ifade ederek, elektrikli otomobillerin bataryasız satın alma fiyatının aynı sınıf içten yanmalı termik motorlu bir araç ile eşdeğer olacağını kaydetti. Aybar, yüzde 3 vergi dilimine giren Fluence Z.E.’nin fiyatının net olarak belirlenmediğini ancak 26 bin Euro düzeyinde olabileceğini belirtti. Renault Fluence Z.E.’nin Avrupa satış fiyatı 5 bin Euro’luk teşvik dahil olmak üzere 21 bin 300 Euro olarak açıklanmıştı. Batarya ise aylık 79 Euro bedelle kiralanıyor.
Dolum gündüz 4.5, gece 2.5 lira
Elektrikli otomobillerde kullandıkları lityum bataryanın yaklaşık 3 bin kez şarj edilebildiğini ifade eden Aybar, bunun da 10 yıllık bir kullanıma denk geldiğini anlattı. Aybar, şu bilgileri verdi: “Elektrikli Fluence’ın 185 kilometre menzilli bataryası 4.5 liraya doldurulacak. İşlem gece yapılırsa elektrik faturası 100 km için 1.5 lira, 185 kilometre için de 2.5 liraya düşecek.” İbrahim Aybar, 100 kilometrelik mesafenin benzinli araçlarla 30 liraya, dizel araçlarla ise 20 liranın üzerinde bir maliyetle gidildiğini söyledi. Aybar, Türkiye’de üretilecek elektrikli Fluence için bugüne kadar Avrupa genelinde 3 bin adet sipariş alındığını, Türkiye siparişinin ise 600 adet civarında olduğunu kaydetti.
Elektrikli Fluence İstanbul trafiğine çıktı
- Renault’nun elektrikli araçları Kangoo Express Z.E. ve Fluence Z.E. dün ilk kez İstanbul’da bir test sürüşüyle yollara çıktı.
- Aybar, elektrikli otomobillerin ideal kullanmalarının eksi 10 derece ile artı 60 derece arasındaki sıcaklığa uygun olduğunu söyleyerek, soğuğun daha yoğun hissedildiği yerlerde, aracın sadece hızlamasında bir kayıp yaşanacağını belirtti.
- Elektrikli otomobillerin periyodik bakımının iki yılda bir yapılacağını belirten Aybar, yılda 12 bin kilometrenin aşılması durumunda ciddi bir avantaj elde edileceğini söyledi.
- Aybar, bu yılın sonuna kadar bütün showroom’larda elektrikli Fluence’in boy göstereceğini dile getirdi.
- Şu ana kadar İstanbul’da 5 noktada elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının kurulu olduğunu dile getiren İbrahim Aybar, yıl sonuna kadar istasyon sayısının 20’ye ulaşacağını anlattı.
- Elektrikli Fluence’ın elektrik dolumu, standart şarjda geleneksel bir prizle evdeki elektrik şebekesinden veya profesyonel bir elektrik şebekesinden yapılabilecek. Şarj süresi 6 ile 8 saat arasında. Hızlı şarjda ise 30 dakikada yüzde 80 şarj edilebilecek. Star
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.