Çocukların %27,7'si yoksulluk içinde

Çocukların %27,7'si yoksulluk içinde
Türkiye'de 15 yaşın altındaki çocukların yüzde 27.7'sinin yoksulluk içinde yaşadığı ve çocuklara çok az yatırım yapıldığı belirtiliyor.

ANKARA Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Türkiye Temsilci Yardımcısı Lila Pieters, Türkiye'nin dünyada en fazla çocuk nüfusa sahip ülkelerden biri olduğunu belirterek, "Türkiye'de 15 yaşın altındaki çocukların yüzde 27.7'sinin yoksulluk içinde yaşadığını ve çocuklara çok az yatırım yapıldığını" söyledi.

Pieters, "10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü" dolayısıyla A.A muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de çocuk yoksulluğundan bahsedildiğinde sadece yiyecek ve maddi ihtiyaçların kastedilmediğini, kötü ve güvensiz şartların da dikkate alındığını belirtti.

"Çocuk yoksulluğunun sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada görüldüğünü" ifade eden Pieters, "Türkiye'de genelde yoksulluğun çok çocuklu ve ebeveynlerin çalışmadığı ailelerde görüldüğünü, çoğu zaman bu ailelerde çocuğun şiddete maruz kaldığının ve bir şekilde suçla ilişkisi olduğunun tespit edildiğini" kaydetti.

"Eğitimli bir nüfus olmazsa ekonomik büyüme de olmaz" diyen Pieters, eğitimin, "okul öncesi eğitimle" başlamasının gerekliliğini vurguladı. Türkiye'deki çocukların en geç 4 yaşında eğitime başlamaları gerektiğini kaydeden Pieters, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuklara yatırım doğdukları zaman başlar, 7 yaşına geldiklerinde değil. 7 yaş çok geç. Çünkü çocuğun yaşamındaki ilk 7 yıl, en önemli yıllarıdır. Türkiye'de çocuklara yatırım çok az. Eğer ilkokula giden çocuk sayısının artmasını, ilkokula giden kız çocuklarıyla erkek çocukları sayısı arasındaki farkın ortadan kalkmasını istiyorsak, çocuklara erken yaşta yatırım yapmaya başlamalıyız."

Pieters, "Türkiye'de 5-6 yaş grubundaki çocukların sadece yüzde 25'inin okul öncesi eğitim aldığını belirterek, "Dünyadaki birçok ülkeye göre Türkiye'deki okul öncesi eğitime katılma oranı son derece düşük. Bu nedenle Türk hükümeti, 2013 yılına kadar çocukların yüzde 50'sinin okul öncesi eğitim almaları yönünde bir hedef koydu" diye konuştu.

"Okul öncesi eğitim alarak ilkokula başlayan ve daha sonra da eğitimini sürdüren kız çocuklarının sayısının artacağını" da belirten Pieters, "11 yaşından sonra kız çocuklarının okulu bıraktıklarını görmek çok dramatik ve bu, kadınlar için insan haklarının çok büyük ihlalidir" dedi. Pieters, çocukların okul öncesi eğitime katılımının kadınların iş hayatlarını sürdürebilmeleri anlamına geldiğini" de belirtti.

Lila Pieters, Türkiye'nin dünyada en fazla çocuk nüfusa sahip ülkelerden biri olduğunu da söyledi ve son yıllardaki istatistiklere göre, Türkiye nüfusunun yüzde 28.4'ünü 14 yaşının altındaki çocukların oluşturduğunu vurgulayarak, "Bu son derece yüksek bir rakam" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.