'Kız çocukları birey olarak güçlendirilmeli'

'Kız çocukları birey olarak güçlendirilmeli'
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, töre ve namus cinayetleriyle ilgili daha önce büyük ceza indirimleri olduğunu belirterek, bu konuda kız çocuklarının birey olarak güçlendirilmesi gerektiğini söyled

Suriye'de yaşanan iç çatışma ortamından kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin yaşadığı çadır kentlerde incelemelerde bulunan Bakan Şahin gazetecilere yaptığı açıklamada Suriyelilerin gayet mutlu olduklarını gördüğünü söyledi.

Türkiye'de işlenen kadın cinayetleri ile ilgili basın mensuplarının sorduğu soruları yanıtlayan Bakan Şahin, töre ve namus cinayetleri komisyonu başkanlığını yapmış biri olarak buradaki süreçle ilgili kısa, orta ve uzun vadeli çalışmaların 5 yıldır sürdüğünü söyledi.

Bu çalışmanın yaklaşık 5 yıldan bu yana büyük bir planlama ile yapıldığını anlatan Bakan Şahin, "Töre ve namus cinayetleriyle ilgili daha önce büyük indirimler vardı. Bununla ilgili Türk Ceza Kanununda radikal değişiklikler yapıldı. Nitelikli adam öldürme suçuna çevrildi. Ayrıca azmettirenlerin yani ailenin içerisinde cinayetleri destekleyenlerin aynı cezayla cezalandırılmaları için için alt yapı oluşturuldu" dedi.

EĞİTİMLE İLGİLİ CİDDİ SIKINTILARI VAR
Türkiye'de töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi adına cezai müeyyidelerin çok önemli olduğunun altını çizen Bakan Şahin, "Ama bu olaylar neden oluyor diye baktığınız zaman Güldünyalar, Ceylan Soysal'ların hayatlarının birbirine benzediği görülmekte. Eğitimle ilgili bu kızlarımızın çok ciddi sıkıntılarının olduğunu görüyoruz. Eğitimlerini yarım bıraktıklarını görüyoruz. Ekonomik olarak ailelerinin yoksul olduklarını görüyoruz. Dolayısı ile biz bu sorunu iki bacaktan çözecek şekilde sayın başbakanımızın genelgesi ve hükümetimiz ile kurumların yapması gerekenler ile ilgili süreci takip ediyoruz" dedi.

Kız çocuklarının birey olarak mutlaka güçlendirilmesi gerektiğini belirten Bakan Şahin, "Kız çocuklarımızın toplumun içerisinde kendi hayatları ile ilgili karar verecek duruma gelmeleri için çalışıyoruz. Buda eğitim ve ekonomik özgürlüktür. Bir taraftan bunun bire bir takibini yapıyoruz. İkincisi erkeklerin zihinsel dönüşümü. Kadının insan hakları üzerindeki erkeklerin ta doğuştan gelen uzun soluklu bir mücadelesi gerekiyor. Kadının bedeni üzerindeki namus anlayışı ve erkeklerde yaşanan çevre faktörlerin takibini yapıyoruz. Halkımız şuna inanın ki hem başbakanımız hem de ben bu olayların bire bir takipçisiyim" dedi.

Dörtyol ilçesinde aile meclisinin verdiği kararla töre cinayetine kurban giden Ceylan Soysal'ın kardeşi Songül ile sohbet ettiklerini belirten Bakan Şahin, "Onun taleplerini dinledim. Şimdi gidip Ceylan Soysal'ın annesini dinleyeceğim. Çünkü onların yaşadığı sorun bizim sorunumuz çözüm aşamasında da her zaman yanlarında olacağız ve takibini yapacağız" dedi.

SURİYELİLER İBADETLERİNİ DE RAHATÇA YAPACAK
Türkiye'nin uluslararası sözleşmelere imza atan bir ülke olduğunu aktaran Şahin "Suriyelilerle bire bir konuştuk. Onların eğitimle, sağlıkla, gıdayla ilgili ihtiyaçlarının karşılanması konusunda gayet memnun olduğunu gördük. Uluslar arası hukuk ve uluslar arası toplum noktasında talepleri var. Tabi biz uluslar arası sözleşmelere imza atmış bir ülkeyiz. Suriye'deki gelişmeleri yakinen takip ediyoruz. Oradaki değişim talebinin yönetim tarafından görülmesi ve reformlarını hızlandırmasını, orta doğunun barışını ve dünya barışını çok önemsiyoruz. Hem Suriye'deki sürecin hızlanması oradaki huzurun bir an önce gelmesi ve buradaki kardeşlerimizin ihtiyaçlarını, komşu olarak kardeş, akraba olarak karşılamak tarihin bize verdiği bir misyondur. Bizde bunun gereğini yapıyoruz" dedi.

Bakan Şahin yaklaşan Ramazan nedeni ile Suriyelilerin ibadetlerini rahat bir şekilde yapmaları için çadır kentlerde kaymakamlık ve müftülük tarafından gerekli hazırlıkların yapıldığını, Suriyelilerin her türlü taleplerinin karşılanacağını ve Ramazanı rahat bir şekilde geçirmelerinin sağlanacağını söyledi.

Yayladağı çadır kentlerde incelemelerini tamamlayan Bakan Şahin, Hatay'ın Altınözü ilçesinde kurulan çadır kentlerde de inceleme yapmak üzere Yayladağı'ndan ayrıldı.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.