Beyaz Saray önünde şükür namazı
Libya'nın başkenti Trablus'a ciddi bir direnişle karşılaşmadan giren muhalifler, 3 oğlu yakalanan Muammer Kaddafi'nin konutunun bulunduğu güney semti Bab-ı Aziziye hariç, şehirde kontrolü ele geçirdi. Konut çevresinde direniş sürse de, 6 aydır süren oyunu kaybeden Kaddafi'nin nerede olduğu bilinmiyor. Son ses mesajında, "Trablus'tayım" diyen 'Krallar Kralı', memleketi Sirte'ye kaçmış olabilir. Kaddafi'nin eski sağ kolu Callud, "Asla teslim olmaz. Hitler gibi sığınağında intihar edecek kadar cesur da değildir" dedi. Dünya Kaddafi'ye "Teslim ol" çağrısında bulunuyor.
Dönemin Libya Kralı İdris tedavi için Türkiye'ye gidince bir grup düşük rütbeli subayla birlikte 1 Eylül 1969'da darbe yaparak geldiği iktidarda 41 yıl kalan, bu açıdan Afrika monarşileri içinde rekor kırdığı için 2008'de kendisine 'Krallar Kralı' unvanı verilen Libya lideri Albay Muammer Kaddafi acı sona çok yakın.
Son mesaj: Kazanacağız
6 aydır süren iç savaşın ardından önceki gün girdikleri başkentte kontrolü yüzde 95 oranında sağladı. Kaddafi'ye sadık askerler, tankların ve keskin nişancıların desteğiyle direnişi sürdürüyor. Muhalifler Trablus'un merkezine yürürken, devlet televizyonunda 3 ses kaseti daha yayınlanan Kaddafi, son mesajında şöyle dedi: "Korkarım Trablus'u yakacaklar. Şehir Bağdat'a döndü, Trablus'a girmelerine nasıl izin veriyorsunuz? Cephanelikleri açıyorum. Tüm Libyalılar bu savaşa katılsın. Korkan varsa, silahı annesine veya kız kardeşine versin. Çıkın, sonuna kadar sizinleyim. Trablus'dayım. Kazanacağız."
Bazı muhaliflere göre Kaddafi hâlâ konutunun altındaki tünellerde. Ama başkaları, Libya liderinin doğum yeri Sirte'ye sığındığını, diğerleri Trablus'un hemen dışında gizli bir sığınağa kaçtığını öne sürüyor. Güney Afrika'nın sağlayacağı uçakla Angola, Malta ve Zimbabve'ye kaçmak istediği de iddia ediliyor, fakat Güney Afrika bu konuda herhangi bir yardımda bulunmayacağını dün açıkladı. Trablus Havalimanı da dahil, hemen her yer muhaliflerin kontrolüne geçtiği için Kaddafi'nin işi zor görünüyor. Malta hükümeti, "Malta'ya gelmeleri halinde Albay Kaddafi veya Libya hükümetinin aranan üyeleri derhal tutuklanarak Hollanda'nın Lahey Kenti'ndeki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne teslim edilecektir" açıklamasını yaptı. Cuma günü İtalya'ya kaçan Kaddafi'nin eski sağ kolu Abdülselam Callud, "O asla teslim olmaz. Hitler gibi sığınağında intihar edecek kadar cesur da değildir" dedi. Kaddafi'nin ülkenin güneyindeki çöllerde kendisine yakın aşiretlerle gerilla savaşı düzenleyeceği iddiaları var.
Arap Birliği resmen tanıdı
Arap Birliği de muhalifleri ilk kez resmen tanırken, tam destek verdi ve "Bu Libya halkı için tarihi bir an" açıklamasını yaptı. Mısır ve Filistin de muhalifleri resmen tanıdıklarını açıkladı.
Kaddafi'ye NATO'dan 48 saat
NATO da Kaddafi'ye 'Teslim ol' çağrısı yaptı. NATO, 48 saat içinde teslim olmaması halinde Kaddafi'nin karargahına ağır bombardıman yapacak ve operasyon Kaddafi teslim oluncaya kadar sürecek. Kaddafi'nin en geç 48 saat içinde görevi terk etmesi ve karargâhına beyaz bayrak asması da istendi. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Kaddafi'ye "Görevi terk et" diye seslendi.
Yeşil Meydan artık 'Şehitler Meydanı'
Muhalifler, birkaç gün öncesine kadar Kaddafi'nin gövde gösterilerine sahne olan Yeşil Meydan'ı ele geçirdi. "Şehitler Meydanı" olarak yeniden adlandırılan alanda, havai fişeklerle sevinç gösterileri yapıldı. Meydandaki kadınlar Muammer Kaddafi'ye atfen, "Bitti, anladın mı Kıvırcık Kafa" diye slogan attı. Meydanın ortasına Obama, Sarkozy, Cameron, Susan Rice'ın fotoğraflarının olduğu, "Fantastik dörtlü, Tanrı sizi kutsasın, herşey için sağolun" yazılı pankart asıldı. Başkentin düşmesinin ardından pek çok Trabluslu'nun cep telefonuna muhalif güçlerin yönetiminden "Allahuekber. Kaddafi'nin çöküşü üzerine Libya halkını kutluyoruz" yazılı mesajlar geldi. Kimi kaynaklara göre, muhalifler başkentin yüzde 95'ini, kimilerine göre yüzde 75-80'ini ele geçirse ve Kaddafi'ye bağlı birliklerin birçoğu silah bıraksa da, kentte silah sesleri henüz durmadı. Kaddafi'nin "hareket eden herhangi bir şeyi" vurmaları için başkentteki yüksek binalara keskin nişancılar yerleştirdiği öne sürülüyor.
Yeni lider adayı Callud
Türkiye dahil 32 ülkenin "Libya halkının meşru temsilcisi" olarak tanıdığı Geçici Ulusal Konsey, Kaddafi sonrası dönemde ilk olarak yeni bir anayasa yapılacağını, ardından seçimler düzenleneceğini ve insan haklarına saygılı olacağını açıkladı. Konsey'in başkanı şu anda Mustafa Abdülcelil olsa da geçen hafta İtalya'ya kaçan Kaddafi'nin eski sağ kolu Abdülselam Callud geleceğin Libya lideri olarak gösteriliyor. İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini de aday olarak Callud'u gösterdi.
Artık gülmek yok
İnternette en çok paylaşılan Libya resimleri arasında, Muammer Kaddafi'nin, Arap Baharı'nın bugüne kadar devrilen 3 lideri olan Tunuslu Zeynel Abidin, Yemenli Ali Abdullah Salih ve Mısırlı Hüsnü Mübarek ile birlikte geçen yıl ekim ayında Libya'nın Surt şehrindeki zirvede çektirdiği bu fotoğrafı da var. Twitter'da bu fotoğrafın altına "Artık gülmek yok" ibaresi kondu. Diğer fotoğraf ise Kaddafi'yi bir kanalizasyon mazgalında gösteren kare oldu. Altına da 'Kaddafi'nin "Saddam Hüseyin gibi bir delikte yakalanmasını" uman Libyalılar var' diye yazıldı.
Beyaz Saray önünde 'şükür' namazı kıldılar
Libya'da 'Şehitler Meydanı'nda kutlama gösterileri sabahın ilk ışıklarına kadar sürerken, dünyanın dört bir yanındaki Libyalılar da kutlamalar yaptı. ABD'deki Libyalılar, Beyaz Saray'ın önünde 'şükür namazı' kıldılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.