Türkçe Olimpiyatları'nda ödül heyecanı

Türkçe Olimpiyatları'nda ödül heyecanı
Uluslararası Türkçe Öğretimi Derneği'nce (TÜRKÇEDER) Türkçe'nin ve Türk kültürünün dünyada tanıtılması amacıyla düzenlenen ''6. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları''nda dereceye girenlere ödülleri, TBMM Başkanı Köksal Toptan, Devlet Bakanı Me

İstanbul Gösteri Merkezi'nde düzenlenen törende, ödüllerin dağıtımından sonra konuşan Köksal Toptan, bu olimpiyatların iki önemli özelliği bulunduğunu belirtti. Bunlardan birincisinin Türkçe'nin dünyanın her tarafına yayılması olduğunu kaydeden Toptan, ikincisinin de bu çalışmanın dünyanın her ülkesinden gelen çocuklara aydınlık bir dünya umudu ile ışık ve sevgi vermesi olduğunu söyledi.

Törende, olimpiyatlarda ''Konuşma'', ''Dil bilgisi'' ve ''Yazma'' alanlarında dereceye giren 13 öğrenciye TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından Meclis Özel Ödülü verildi.

Gecede ayrıca Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ''Karamanoğlu Mehmet Bey Türk Dili Ödülü''ne değer görüldüğü açıklandı. Erdoğan adına ödülü Milli Eğitim Bakanı Çelik aldı.

Erdoğan, törende yayınlanan görüntülü mesajında, bu organizasyonun, bütün dünyada dostluk ve kardeşliği artıracak ve geliştirecek önemli bir etkinlik olduğunu söyledi.

Törende daha sonra, ''Atatürk Türk Dili Ödülü'', Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev adına bu ülkenin Ankara Büyükelçiliğinden bir görevliye sunuldu.

''Ali Şir Nevai Türk Dili Ödülü'' de şair Hilmi Yavuz ile Prof. Dr. Orhan Okay'a, İstanbul Valisi Muammer Güler ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından verildi.

''İsmail Gaspıralı Türk Dili Ödülü'' de gazeteci Taha Akyol ile edebiyatçı Beşir Ayvazoğlu'na Türk Dil Kurumu Başkanı Şükrü Akalın ile TBMM Başkanvekili Meral Akşener tarafından takdim edildi.

''Kaşgarlı Mahmut Türk Dili Ödülü''nün Robert Dankof'a sunulduğu gecede, ''Türk Dili Vefa Ödülü'' de Tanzanya'da kurduğu okullarla eğitim alanında çalışan ve geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybeden Erkan Çağıl'a layık görüldü. Ödül Erkan Çağıl'ın eşi Arzu Çağıl'a verildi.

Törende daha sonra, Türkçe Şarkı Yarışmasında finale kalan 10 öğrenci için SMS mesajı yoluyla oylama yapıldı. Yarışma sonucunda dereceye giren ilk 3 öğrenci, Galatasaraylı futbolcu Hakan Şükür tarafından açıklandı.

Yarışma birincisi Azerbaycanlı Hatice Alizade, ikincisi Türkmenistan'dan Abadan Holmedova ve üçüncüsü Tacikistan'dan Suman Kurbanova'ya madalyalarını TBMM Başkanı Toptan taktı.

(AA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.