Medya bunu da yapmış!

Medya bunu da yapmış!
Bugün 9 Şubat… Dünya Sigarayı Bırakma Günü. Milliyet’in yıllar önce “Türk tütünleri kanser yapmıyor” şeklinde haber yaptığı ortaya çıktı.

Araştırmacı Mustafa Yakutcan, Habervaktim için yazdı: 

“Sağlık Bakanlığı, sigara bırakma konusundaki yoğun çabalar neticesinde sigara içenlerin sayısında büyük bir düşüş olduğunu ve yaklaşık 2,2 milyon kişinin sigarayı bıraktığını açıklamıştı.

Yeşilay Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sefa Saygılı, uygulamanın kararlılıkla devam etmesi gerektiğini söylerken, Türkiye'de her yıl 114 bin kişinin sigara yüzünden hayatını kaybettiğini vurgulamıştı.

Medya Takip Merkezi (MTM), insanlar üzerinde yönlendirici bir etkisi olduğu bilinen medyanın sigara kullanımını azaltmada ne gibi rolü olduğunu araştırmış. MTM'nin 2009, 2010 ve 2011 yıllarını kapsayan medya araştırmasında, sigaranın medyada gitgide daha fazla haberle yer aldığı tespit edilmiş. Geçtiğimiz yıl, sigara ile ilgili toplam haberlerin yüzde 60'ını barındıran internet siteleri içinde haber portalları ve online gazetelerin, sigara konulu haberlere en fazla yer ayırdığı belirlenmiş.

MİLLİYET’İN HABERİ

Yarım asır önce, bir gazetemizin tütün ile ilgili ilginç bir haberi de şöyleydi:



Türk Tütünleri kanser yapmıyor!

Amerikan ve Türk sigaraları arasındaki mukayesede sigaralarımızda daha az nikotin olduğu anlaşıldı.
Tütün Enstitüsü mütehassısları tarafından hazırlanan ve ilgili resmi makamlara verilen bir rapora göre, Türk sigaraları, Amerikan sigaralarından daha az kanser tevlit eden unsurlara muhtevidir. (28 Ocak 1959-Milliyet)”


MİLLİYET’TE BUGÜN

Bu haberden 50 yıl sonra yine aynı gazetede tütün ürünleri ile ilgili haber bu defa şöyle yer bulmuş:

“Amerikan Kanser Derneği'nin Uluslararası Kanser Araştırma Kurumu verilerine dayanarak hazırladığı rapordan ürkütücü sonuçlar çıktı. Rapora göre, dünyada bu yıl yaklaşık 7.6 milyon kişinin kanserden ölmüş olacağı tahmin ediliyor.”

Raporda ayrıca özetle şu bilgiler yer aldı:

Sigara çok etkili
Tütün kullanımı 2000'de 5 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oldu. Sigara, 20. yüzyılda dünya genelinde yaklaşık 100 milyon kişinin ölümünden sorumlu. 21. yüzyılda da, çoğu gelişmekte olan toplumlarda olmak üzere, 1 milyardan fazla kişinin ölümüne yol açabilir.
Azgelişmiş ülkelerde, halkın giderek artan bir bölümünün sigara içmek, az hareket etmek ve doymuş yağ oranı yüksek besinleri tüketmek gibi alışkanlıklarla Batılı hayat tarzını benimsemesi kansere yakalanma sıklığını artırdı. (18.12.2007- Milliyet - Washington AA)

Yine bir başka haber:
Dünya Sağlık Örgütü bünyesinde faaliyet gösteren Birleşmiş Milletler Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) Başkanı Dr. Peter Boyle, kanserin küresel bir sorun haline gelmeye başladığını ve hastalığa yakalanma oranının üçüncü dünya ülkelerinde büyük artış gösterdiğini vurguladı. Kanserin en büyük nedeninin sigara ve diğer tütün ürünlerinin kullanımı olduğunu vurgulayan Dr. Boyle, alkolü de kanserin ana sebepleri arasında saydı. Dünya kamuoyunda şarabın sağlık için yararlı olduğu yönünde genel bir düşünce olduğunu hatırlatan Dr. Boyle, tersine, şarabın da alkol içerdiğini ve kansere neden olduğunu ifade etti. (8 Nisan 2007 - Mehmet Demirci)

Sigara kanser sebebi
Günde dört paket ''Birinci'' sigarası içmesiyle tanınan ve akciğer kanseri teşhisi konan Cumhuriyet Gazetesi Yazarı Deniz Som sigarayı bırakmış ama hastalık onun peşini bırakmamıştı. (19.6.2009)

Akşam Gazetesi yazarı Şakir Süter (57), akciğer kanseri teşhisiyle tedavi gördüğü hastane de vefat etmişti. Süter, rahatsızlanınca 40 yıl boyunca içtiği sigarayı bırakmıştı. (28 Ağustos 2007)
Kanser tecrübesi yaşayan ünlü sanatçı Filiz Akın her fırsatta 'Pozitif düşünün, moralinizi yüksek tutun, bağışıklık sisteminizi zayıflatacak stres, sigaradan uzak durun' mesajını veriyordu.

Türkiye'nin sevilen seslerinden biri olan ve hastalığı yenen Kayahan da bu amansız hastalıkla ilgili olarak sigara ve sıkıntıyı gösteriyordu.


Gazeteler, gazeteciler ve kısacası medyamız yaptıkları ve yazdıklarından elbette sorumludurlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.