Şekerde NBŞ oyunu
Nişasta Bazlı Şeker kotasının artırılmasının kime hizmet ettiği tartışılıyor. Sağlığa verdiği zararları uzmanlar tarafından net bir şekilde ortaya konulan ve Avrupa’nın tüketimini sınırladığı nişasta bazlı şeker kotasının artırılması, ülkemizde NBŞ pazarını elinde tutan Amerikan Şirketi Cargill’in yüzünü güldürürken, yerli şeker işçilerinin tepkisini çekiyor. Bakanlar Kurulu tarafından sessiz sedasız yüzde 50 oranında artırılan NBŞ kotaları, her yıl mahkemelik oluyor. Kota artışı mahkemeden dönmesine rağmen hiçbirisi uygulanmıyor.
CARGİLL KÖŞEYİ DÖNÜYOR, ŞEKERLER STOKLARDA KALIYOR
NBŞ pazarını elinde tutan Cargill, kota kıyağı ile köşeyi dönerken, şeker fabrikalarında üretilen şekerler de stoklarda kalıyor. Şeker fabrikalarının bugün, zarar ettikleri gerekçesiyle özelleştiriliyor olması ayrıca dikkat çekiyor.
Bilindiği üzere 4634 sayılı Şeker Kanunu’nda NBŞ kotası yüzde 10 olarak belirlenmiş durumda. Ancak bu oranı Bakanlar Kurulu yüzde 50 artırabilir veya eksiltebilir. İlgili kanunun çıktığı 2001 yılından bugüne kadar Bakanlar Kurulu yetkisini hep kota artırımı yönünde kullandı. Son olarak Şeker Kurulu, 2010/2011 pazarlama yılı için 240 bin 400 ton olarak belirlenen NBŞ kotasının yüzde 50 oranında artırılması için Bakanlar Kurulu’na teklifte bulunmuş ve Bakanlar Kurulu da bu oranı artırmıştı.
ŞEKER İŞÇİLERİ TEPKİLİ
Şeker-İş Sendikası da 6’ncı kez konuyu Danıştay’a taşıyarak, uygulamanın yürütmesinin durdurulması için dava açmıştı. Danıştay 13’ncü Dairesi, NBŞ kotasının yüzde 10’dan 15’e yükseltilmesinin hiçbir haklı gerekçesinin bulunmadığını ve bu kararda kamu yararının gözetilmediğine karar vererek yürütmenin durdurulmasına karar verdi. Ancak NBŞ firmaları ürettikleri tatlandırıcıları sattıkları için bu kararın bir uygulaması olmuyor. Bu süreç 6 yıldır tekrarlanıyor. Pazarlama yılının başında Bakanlar Kurulu, NBŞ kotasını artırıyor, sendika mahkemeye dava açıyor, mahkeme yürütmeyi durdurma kararı veresiye kadar NBŞ’ciler kota artışından sağladıkları tatlandırıcıları çoktan satmış oluyorlar.
BAŞBAKANLIK YDK’NIN RAPORU: YERLİ ÜRETİM ZARAR GÖRÜYOR
Diğer yandan Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun, NBŞ kota artışı uygulamasının yerli üretime zarar verdiği ve bu artışın gözden geçirilmesi gerektiği yönünde raporu bulunuyor. Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun bu raporunun da dikkate alınmaması şaşırtıyor.
“ŞEKER KURULU NE YAPMAYA ÇALIŞIYOR?”
Şeker-İş Sendikası Genel Başkanı İsa Gök, Danıştay’ın kararının Türkiye’de acı bir gerçeği tekrar ortaya çıkardığını belirtti. Bakanlar Kurulu’nun her pazarlama yılında Danıştay kararlarını dikkate almamasını manidar karşıladıklarını dile getiren Gök, Şeker Kurulu üyelerini de sert bir dille eleştirdi. “Şeker Kurulu üyelerinin konu milli menfaatlerimiz olduğunda sorumluluk almaktan kaçınan tavırlarını onaylamak mümkün değildir. Öyle ise bu kurumun üyeleri kime ve neye hizmet ettiklerini bir an önce kamuoyuna açıklamak zorundadırlar” diyen İsa Gök, Şeker Kurulu üyeleri hakkında da dava açacaklarını kaydetti.
FURKAN ALTINOK / AKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.