Kataraktta ameliyatsız çözüm
Türk bilim adamları katarakt hastalığını ameliyatsız çözebilecek buluşa imza attı. TÜBİTAK tarafından geliştirilen özel bir lens sayesinde hastalar normal görebilecek.
TÜBİTAK'ta görevli uzmanları katarakt hastalarını sevindirecek bir buluşa imza attı. TÜBİTAK MAM Kimya Enstitüsü (KE) ve Anadolu Tıp A.Ş.'nin desteği ile katarakt hastalığı nedeniyle hem uzak hem de yakın görüşü azalan hastaların, şeffaflığını kaybetmiş olan doğal göz içi lensinin yerine yerleştirilebilen üstün özellikli sentetik göz içi lens geliştirdi. Bilim adamları, çalışmaları 2 yıl süren lensi, ultraviyole ışınları ile sertleşebilen polimerizasyon yöntemi kullanarak gerçekleştirdi. Bu alanda dünyada en gelişmiş lens olarak gösterilen yüksek çözünürlüklü lensler göz dünyasında yüksek çözünürlüklü TV ekranlarına benzetiliyor.
Sağladığı yüksek renk özelliği ile lensler gündüz görüşünün yanı sıra gece görüşünü de mükemmel hale getiriyor. Ayrıca katarakt ameliyatı esnasında gözün doğal merceği yerine takılan yapay mercekler tıp dünyasında şimdiden en gelişmişi olarak kabul ediliyor. Halk arasında göze perde inmesi olarak da nitelendirilen katarakt hastalığı genelde yaşlanmaya bağlı olarak görülüyor. Katarakt gözdeki doğal merceğin saydamlığını kaybetmesi sonucu hastanın gözlerinin isli, buzlu veya lekeli cam gibi olmasıyla başlıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.