Cep Telefonunun İnsan Vücuduna Zararları
Yapılan araştırmalara göre, cep telefonuyla sık ve süreli konuşmalar vertigo adı verilen baş dönmesine yol açıyor. Tedavi edilmeyen basit vertigo atağı, kronikleşerek başka sistemlere de etki edebiliyor. Bu telefonun onlarca zararından sadece bir tanesi.
"SİNYALLER BEYİN HÜCRELERİ ÜZERİNDE DEPRESYONA SEBEB OLUYOR"
Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Bolayır, halk arasında baş dönmesi olarak bilinen vertigonun, her yaş grubunda görülebileceğini belirtti. Bolayır, 'Telefon ve diğer cihazlardan çıkan radyasyon, vertigoya yol açabiliyor. Cep telefonu sinyali, beyin hücreleri üzerinde depresyon etkisi yaratıyor. Cep telefonunun yaydığı radyasyon, vertigo ataklarına neden oluyor. Gereksiz ve uzun görüşmelerden kaçınmalıyız. B12 vitamini eksikliği, folik asit yetmezliği ve anemi sonucu da baş dönmesi gelişebilir' şeklinde konuştu.
"HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR"
Hastalığın kesinlikle önemsenmesi gerektiğini belirten Dr. Bolayır, 'Hastalığın kronikleşmesi vertigo ataklarını sıklaştırır, yaşam kalitesini düşürür' dedi.
Baş dönmesinin çocuklarda da görülebildiğine işaret eden Bolayır, günlük yaşamdaki yoğun stres, teknolojik gelişme, gürültü ve hava kirliliğinin bu duruma yol açtığını sözlerine ekledi.
"KALP PİLİ ÜZERİNDE ETKİLİ OLDUĞU GÖZLENDİ"
Doç. Dr. Pehlivan, bir çalışmada yaklaşık 250 farklı model telefondan yüzde 30'unun, 10-15 santimetreden kalp pillerini etkilediğinin saptandığını aktardı.
Doç. Dr. Pehlivan, cep telefonunun anten kısmının üzerine parmağın koyulmamasını, nazikçe tutulmasını, kulağa daha az yaklaştırılmasını öneriyor. Tuşlar içe değil, dışa doğru bakacak şekilde kılıfa konulmasını, kısa konuşmalar yapılmasını, mümkün olduğunca kulaklık kullanılmasını, çalmadan önce baz istasyonları şiddet ayarı ve kanal belirleme yaptığından, ilk birkaç saniyede hemen kulağa götürülmemesini tavsiye ediyor. Ayrıca pantolonun ön cebinde cinsel organlara yakın tutulmaması, çalar saat amacıyla yastığın altına konulmaması da önerilen diğer tedbirler.
20 DAKİKALIK KONUŞMA 2 DERECE ISIYA SEBEP OLUYOR
Pehlivan şunları söyledi: "Termal kamerayla yapılan ölçümlerde, 20 dakikalık cep telefonu konuşmasının yaklaşık 2 derece ısı artışına sebep olduğu saptanmış. Bu ısı kulağın dokularına ve iç yapılarına zarar verebilir. Cep telefonu kullanıcılarında bir mikrodalga sendromu söz konusu."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.