Kanser Bunları Çok Seviyor!
Geçtiğimiz hafta 1-7 Nisan tarihleri arasında kanser haftasını atlattık. Atlattık atlatmasına ama tehlike geçmiş değil. Zira tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kanser oranları hızla artmakta. Her ne kadar tedavi alternatifleri teknoloji ilerledikçe gelişse de halen hepimizin kâbusu bu hastalık. Peki kanserden korunmak mümkün mü? Ülkemizde en yaygın görülen kanser türlerini ve bunlardan korunma yollarını Emsey Hospital Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Karagöl anlattı.
Kanser türleri dünya geneliyle benzer şekilde, erkeklerde prostat ve akciğer kanseri, kadınlardaysa meme ve akciğer kanseri. Hem erkek hem de kadınların ortak kâbusuysa üçüncü sırada gelen kalın bağırsak kanserleri. En ölümcül türüyse akciğer kanseri. Kanserden ölüm nedeninde görülen bu farklılığın sebebi; meme ve prostat kanserinin tedavilere nispeten daha iyi yanıt veren tümörler olmasından kaynaklanıyor.
10 milyon yeni kanser vakası
Oranlardan anlaşıldığı kadarıyla kanser geçmişe nazaran daha sık görülmekte. Geçtiğimiz yıl ülkemizde yaklaşık 250 bin yeni kanser vakası görülmüş. Halen tedavisi devam eden yaklaşık 450 bin civarında kanser hastası var. 2030 yılında bu sayının yıllık yeni vaka sayısı 400 bin ve halen tedavi gören kanser hastası sayısının 800 bin civarında olacağı tahmin ediliyor, Doç. Dr. Hakan Karagöl’e göre. Dünyada ise halen 10 milyon yeni kanser vakası görülürken 2020 yılından sonra özellikle gelişmekte olan veya gelişmemiş ülkelerde hastalıktaki belirgin artış yüzünden yıllık yeni vaka sayısının 15 milyonun üzerine çıkması bekleniyor.
Tedavi yöntemleri neler?
Kanser günümüzde 30 yıl öncesine göre çok daha iyi tedavi edilebilen bir hastalık. Bunda cerrahi yöntemlerde görülen belirgin ilerlemelerin yanı sıra radyoterapi (ışın tedavi) yöntemlerinin içine elektroniğin daha fazla girmesiyle gelişen gamaknife, cyberknife gibi daha gelişmiş radyoterapi yöntemlerinin de payı büyük. Son 10 yılda insan genom haritasının belirlenmesi sürecinde geliştirilmeye başlanmış akıllı ilaçlar (Antikorlar, küçük moleküllü ağızdan alınan ilaçlar vb.) ile ileri evre hastalıkta tedavi edilmesi çok güç kanser türlerinde bile yaşam sürelerindeki uzama dikkat çekici. Örneğin, bağırsak veya mideden kaynaklanan gastrointestinal stromal tümör denilen bir kanser türünde ileri evrede hiçbir tedavi yöntemi ile başarı elde edilemezken, 2000 yılından sonra geliştirilen bir küçük moleküllü akıllı ilaç ile belirgin yaşam süresi uzaması sağlanmış. Karagöl’e göre, kanser özellikle ileri evrede yoğun, uzun ve eziyetli tedavi sürecinin yaşandığı bir hastalık olduğundan, yakalanmamak için çok gayret gösterilmesi gereken bir hastalık. Kuşkonmaz, karahindiba, zerdeçal gibi besinler de kanserle savaşta etkili.
Kanser bunları çok seviyor!
Düzensiz ve sağlıksız beslenme
Spordan uzak ve hareketsiz hayat
Aşırı kilolar
Çevre kirliliği
Stres
Radyasyon
Sigara ve alkol
Asbest, kömür ve alçı tozu gibi kimyasal maddeler
Belirtileri neler?
İyileşmeyen yaralar
Vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen sebepsiz şişlikler (Ele gelen şişlik veya sertlikler)
Ses kısıklığı veya sebepsiz ve uzun süre geçmeyen öksürük krizleri
Göğüs ağrısı
Yutma güçlüğü ve hazım sorunları
Kol ve omuz ağrısı
Kemik ağrısı
Ani kilo kaybı ve iştahsızlık
Baş ağrısı
Sarılık
Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik
(İshal veya kabızlık)
Vücut deliklerinden kan veya anormal sıvı gelmesi (Makat veya rahimden gelen anormal kanama veya akıntılar)
Ben ve siğillerde görülen anormal değişiklik ve koyulaşma. devamı
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.