Samsun da Bebek Ölümleri Artıyor

Samsun da Bebek Ölümleri Artıyor
Samsun Tabip Odası Başkanı Cem Şahan, il genelinde bebek ölümlerinin Türkiye ve Avrupa ortalamasının çok üstünde olduğunu söyledi.

Samsun un Asarcık, Salıpazarı, Vezirköprü, Ayvacık ve Ladik ilçelerinde beslenme yetersizliği nedeniyle 5 yaş altı çocuklardaki ölüm oranının Türkiye ortalamasının üstünde olduğu belirtildi. Tabip Odası Başkanı Uzm.Dr. Cem Şahan, Dünya Çocuk Hakları Günü nde Samsun geneli 5 yaş altı çocuklarda ortaya çıkan tablonun iç açıcı olmadığını belirtti. 5 yaş altı çocuk ölümlerinin özellikle ilçelerde yüksek olduğunu belirten Şahan, "Bu yaştaki çocuklarda Asarcık, Salıpazarı ve Vezirköprü ilçelerinde daha çok beslenme yetersizlikleri ön planda iken, Samsun merkezinde çocuklar arasında obezite sıklığı yüksektir. Yetkililerin çok acilen buralarda demir eksikliğine bağlı kansızlığa yönelik sağlık programı başlatması gerekir." dedi.

Çocuklarda ağız ve diş sağlığı bozuklukları oranının da yüksek olduğunu ifade eden Şahan, şöyle konuştu: "Kamusal diş sağlığı hizmetleri ilçe ve köylere yaygınlaştırılmadı. Ana çocuk sağlığı merkezlerinin 1 Mart 2007 sonrası tamamen işlevsiz kılınması ile koruyucu Ana Çocuk sağlığı hizmetlerinde büyük aksaklıklar meydana geliyor. Temel çocuk sağlığı hizmetleri ve sağlık eğitimin verdiği bu merkezlerin yok sayılmasının gelecek kuşaklar açısından tehlikeleri önümüzdeki dönemde daha iyi anlaşılacaktır. Samsun da 2006 yılı ana ölüm oranları Türkiye nin çok üstünde gerçekleşti. Buna rağmen koruyucu ana sağlığı çalışmaları yetersiz kalıyor. Sivil toplum örgütlerinin tüm çalışmalarına rağmen Samsun sağlık erki kentsel bir planlama içine giremedi. Bu da annesiz bebekler kenti olma yoluna giren bir Samsun ortaya çıkardı. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre yüksek oranda sezaryen ile doğum oranları mevcuttur."

Şahan, Samsun Çocuk ve Doğum Hastanesi Acil Servisi nde çalışan hekimlerin sık sık geçici görevlendirmelere maruz kalmasına dikkat çekerek, "Hizmet bütünlüğü ve acil servis hizmetlerinin sürekliliği açısından kaygı verici bir haldeyiz. Sağlık erki, bu problemi çözmek yerine; kimse merak etmesin, herkes sırayla gidecek söylemiyle hareket etmektedir. Çocuklara yönelik sağlık hizmetlerinin eşit katılımcı, adil, ücretsiz sunumu konusunda Samsun da ciddi eksiklikler göze çarptığını görüyoruz. Bebeklik çağı aşılamalarında Sağlık Bakanlığı nın sunduğu aşılar ile ilaç firmalarının eczanelerde satılan aşıları arasında etkinlik açısından ciddi farklılıklar olduğu görüşü Samsun da yaygınlık kazanmaktadır. Bu yaygın aşılama programları için ciddi bir problemdir. Samsun un bu kaygı verici durumdan kurtulması gerekir." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.