İradenin Gücü; İffet!

İradenin Gücü; İffet!
Kalpteki yöneliş ve niyetler, insanın dışarıya yansıyan davranışını doğrudan etkiler.

Niyetler, kimi zaman bir gülüşte kimi zaman bir sözde kimi zaman da bir fikirde kendini gösterir. İffet ise şeytanın attığı her zehirli okta iradenin gücünü kullanmaktır.

Açgözlülük, başkasının malına göz dikme, görünme hissi, bencillik duygusu, şöhret, makam düşkünlüğü gibi nüve hâlinde her insanda bulunan duygular vardır. Bu duygular karşısında dimdik durmak da ayrı bir sabır ve iffet gerektiriyor. M.Fethullah Gülen Hocaefendi, bunu “İffet ya Hû!” ve “Fikir iffeti” sözleriyle özetler, “Sağlam bir dayanağı olmayan heva ve hevesler bazen fikir suretine girerek şeytanın ve nefs-i emmarenin de dürtüsüyle kendisini insana bir fikir gibi gösterebilir ve insan da bunun tesirinde kalarak bir kısım yanlışlıklara girebilir.” ifadelerini kullanır.

İnsanın ruhu ile bedeni nasıl birbirini doğrudan destekliyorsa, kişi de iffetle hem dış dünyasını hem de iç dünyasını kontrol altına alıyor. Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Güner de iffetin sadece dış görünüşle değil, kişinin iç dünyasıyla da alakalı olduğuna dikkat çekiyor. Güner, “Kişinin iç dünyası ile dış dünyası birbirinden bağımsız değil. Ama tabii ki kişinin iç dünyasındaki yaşantısı daha çok etkili. Benzetme yapacak olursak namazın hem dışa yansıyan tarafı hem de içe yansıyan tarafı var. Namazı meydana getiren şartlara riayet edildiği gibi insan namaz kılarken aynı zamanda bir teveccühe yöneliyor. Aynı durum iffet için de düşünülebilir. Yani iffette dışa dönük yaşantının göstergeleri var ama insanın iç dünyasında da buna karar vermiş olması gerekiyor.” diyor.

İffette kişinin kendi iradesinin gücünü kullandığını belirten Güner, “İffetle insan namusuna halel getirebilecek davranışlardan kaçınmalı ve kendisine hâkim olmalı. Bu tarz duygulara karşı tavır içinde bulunarak yasakları hayatından çıkarma konusunda da sabırlı olmalı.” diye konuşuyor. “Ey iman edenler! Niçin yapmayacağınız şeyleri söylüyorsunuz?” ayetini hatırlatan Güner, samimiyete dikkat çekiyor ve ekliyor: “Esas utanma Allah’a karşı olandır. Kişi, biri beni gözlüyor diyerek hal ve hareketine çekidüzen vermeli. Kişinin kendi iç dünyasında kontrol mekanizması olmalı. Bu mekanizma çalıştığı zaman kişinin tavır ve davranışlarına da yansır. Bu şekilde insan hem Allah’a karşı hem de vicdani olarak kendini kontrol altına alabilir.”

ZAMAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum