Orucun ne rengi var ne dili

Orucun ne rengi var ne dili
Ramazan ayının feyiz ve bereketinin vermiş olduğu çoşku sadece Türkiye'de yaşanmıyor. Mübarek Ramazan ayını değerlendirmek isteyen tüm dünya müslümanları Yüce Rab'bine el açıp, niyaz ediyor.

Türkmenler Alışverişte
Ramazan ayını sabırsızlıkla bekleyen Türkmenler, bu mübarek ayın başlamasının mutluluğunu yaşıyor. Misafir ağırlamaktan çok mutluluk duyan Türkmen halkı, iftar sofralarını donatmak için pazarlara ve alış-veriş merkezlerine akın ettiler. Misafirperver Türkmenler bu mübarek ayda kendi geleneğine has yemekler ile iftar sofralarını donatarak, misafir ağırlamanın mutluluğunu yaşıyor. Ramazan'da Türk Camisi olarak da bilinen Aşkabat'taki Ertuğrul Gazi Camisi cemaatle dolup taşıyor. Genci yaşlısı, işçisi memuru yan yana saf tutarak, Ramazan'a kavuşmanın sevincini yaşıyor. Allah'ın vicdanların uyanması, kalplerin ve duyguların coşması adına bu günleri bir fırsat olarak insanoğlunun önüne koyduğunun bilincinde olan Türkmenler, teravih namazından sonra oruçlarının kabulü ve günahlarının affı için Allah'a dua ediyor.

Gurbette Ramazan
Belçika'da Ramazan ayını geçiren gurbetçiler, orucun heyecanının burada da aynı oluğunu belirtiyor. Belçika'da yaşayan Müslüman Türkler Türkiye'de Ramazan ayının bir farklı olduğuna dikkat çekerken artık aradan geçen uzun yılların ardından Avrupa'da da Ramazan aylarının daha bir farklı yaşandığını ifade etti. 42 yıldır Belçika'da yaşayan Asaf Çağlar Avrupa'da Ramazan ayında hısım akraba ile bir araya geldiklerini, iftarlar verdiklerini ifade ederek Ramazan ayının oldukça güzel geçtiğini söyledi.

Çayla oruç açıyorlar
Ramazan ayı iftar ve sahuru ile bütün dünyada benzerlikler gösterirken, her ülke kendi gelenek ve görenekleri ile bu kutsal aya farklı bir renk katıyor. Türkiye'de hurma veya zeytin ile açılan oruç, Pekin'deki yemek kültürünün farklılığı nedeniyle çay ile açılıyor. M.S. 7. yüzyıl civarında Batı ve Orta Asya'daki müslüman tüccarlar tarafından yayılan ve sayıları resmi rakamlara göre 18 milyondan fazla olan Çin'deki Müslümanlar kendi adetlerine göre Ramazan'ı farklı bir şekilde geçiriyor.

Dua ile geçiriyorlar
Kazakistan'ın başkenti Astana'da bulunan ve bölgenin en büyük camii olarak bilinen Nur-Astana Camisi, Ramazan ayı ve cuma günü olması nedeniyle her yaştan kadın ve erkeğin adeta hücumuna uğradı. Kadınlar için ayrı bir bölümün bulunduğu camide cuma namazı için gelenlerin sayısı fazla olunca cami avlusu dış kapıya kadar doldu. Ramazan ayında ayrıca çocuklar için dua okutmaya gelen çok sayıda aile de bulunuyor. Astana'da kent içindeki büyük reklam ekranlarında, gazeteler ve televizyonlarda sık sık Ramazan kutlamaları yer alıyor.

Mukabele okuyorlar
Bütün dünyayı kuşatan Ramazan iklimi, Türkiye'de olduğu gibi yaklaşık 80 bin soydaşın yaşadığı Romanya'nın Dobruca bölgesinde de tüm canlılığı ile kendini hissettiriyor. Tıpkı Türkiye'de olduğu gibi Romanya'daki Müslümanlar arasında da mukabele geleneği devam ediyor. Camilerde biraraya gelen kadın ve erkekler Kur'an-ı Kerim okuyor. Kur'an-ı Kerim'i Arapça'dan takip edemeyenler ise Latincesinden okuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.