Uzmanlardan böbrek taşı uyarısı
Özel Bingöl Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Oktay Issı, böbrek taşıyla ilgili merak edilenleri yanıtladı. Böbrek taşı oluşumunda birçok nedenin bulunduğunu belirten Issı, ”Genetik faktörler, metabolik nedenler ve az sıvı tüketimleri böbrek taşının oluşumuna neden teşkil edebilirler” dedi.
Türkiye’de son yıllarda giderek artan ve çoğu zaman doğum sancısıyla kıyaslanacak kadar şiddetli ağrılara neden olan böbrek taşlarının sıvı tüketiminin artırılmasıyla engel olunabileceğine belirten Issı, sağlıklı bir insanın ortalama günlük 3 litre su tüketmesi gerektiğini vurguladı. Böbrek taşı ağrılarının azaltılması için halk arasında yaygın olarak kullanılan tedavilerin tıbben kanıtlanmadığını belirten Issı,”Halk arasında böbrek taşı tedavisi için, halk dilinde koca karı ilaçları olarak bilinen tedavi yöntemlerinden maydanoz suyu, çökelek suyu gibi şeyler halk arasında yaygın olarak söylenir, ancak bu tıbbi olarak kanıtlanmış bir şey değildir. Bunların yerine bol su içilmesi yeterli olacaktır” dedi.
Böbrek taşlarının bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre tedavi yöntemlerinin değiştiğini kaydeden Issı, ”Üriner sistemde taş böbrekte, üreterde idrar kesesinde bulunabilir. Taşın büyüklüğü ve bulunduğu yere göre tedavi biçimi değişir. Genelde büyüklüğü 7 milimetre ve altı olan taşlar kendiliğinden düşmeye bırakılır. 7 milimetre üstü büyüklüğündeki taşlar ise durumuna göre müdahale gerektirir. Üriner sistem taşları tıptaki gelişmelere paralel olarak açık cerrahi artık tercih edilmemektedir. Müdahale taş kırma, cerrahi tedavi olarak iki tiptir. Cerrahi tedavi endoskopik yapılmaktadır. Cerrahi tedavi genel olarak iki yöntemle yapılabilir. Birinci yöntemde idrar kanalından girip mesane ve böbrek kanalı taşı tedavi edilmektedir. İkinci yöntemde, böbrek içi taşlara ise sağ yan taraftan böbreğe doğru yaklaşık 1,5 santmetrelik açıklıktan kamera sistemi ile böbreğe girilip taş tedavisi yapılabilmektedir” şeklinde konuştu.
"KÜÇÜK TAŞLAR BÜYÜK AĞRILARA NEDEN OLUR"
Böbrekte bulunan küçük taşların çok şiddetli ağrılara neden olduğunu ifade eden Issı, küçük taşların şiddetli ağrıyla hastayı doktora getüreceğini söyledi. Issı, "Ancak büyük taşlar genelde sessizdir ve bunlar genel muayenede böbreğin çok zarar gördüğünü hekimler tesadüfen öğrenirler. Su içinde genelde hastalar ihtiyaçlarını çay gibi sıvılarla giderdikleri inancını taşımaktadırlar. Bu yanlış bir düşüncedir. Hastaların sıvı tüketimi mutlaka su ile olmalıdır. Son olarak böbrek taşı için söylenecek en önemli iki şeyden biri doktor kontrolünün yapılması, ikincisi yeterli miktarda su içilmesidir” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.