Soğuk Algınlığında Kullanılan İlaçlara Dikkat!
Ağır kış koşullarının kendini iyice hissettirdiği şu günlerde soğuk algınlığına bağlı şikayetlerin de büyük artış gösterdiğine dikkat çeken Dr. Hakkı Akman, gerek çocukluk çağında, gerekse yetişkinler arasında en sık doktora başvuru nedenlerinin başında üst solunum yolu enfeksiyonlarının geldiğini açıkladı. Soğuk algınlığının sıklıkla “rhinovirüs” adı verilen virüsün oluşturduğu klinik tablo için kullanıldığını ifade eden Dr. Akman, “Rhinovirüsler soğuk algınlığı vakalarının yaklaşık yarısından sorumludur ve çocuklar yılda 6-8 defa soğuk algınlığı geçirebilirler. Soğuk algınlığı her ne kadar tüm yıl boyunca görülebilse de en sık olduğu dönem sonbahar döneminde Eylül-Kasım, ilkbahar döneminde Mart-Mayıs arasıdır” dedi.
İLK ŞİKAYET BOĞAZ AĞRISI
Rhinovirüsler ve diğer solunum yolu virüslerinin burun sekresyonlarında bol miktarda bulunduğunu, bu nedenle hapşırma, öksürme ve burun akıntısı ile kolayca yayıldıklarını söyleyen Dr. Akman, şöyle devam etti:“Ayrıca kişiden kişiye veya virüsün bulaştığı yerlere temas yolu ile de bulaşırlar. Virüsün atılımı hastalığın ilk gününde başlar ve bu bulaştırıcılık durumu 7-10 gün devam eder. Hastalık bulguları genelde virüsü aldıktan 2-3 gün sonra başlar. Ateş, öksürük, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, baş ağrısı ve kas ağrıları görülebilir. Boğaz ağrısı genelde ilk ortaya çıkan şikayettir, ardından başlangıçta şeffaf olan burun akıntısı gelişir. Burun akıntısı birkaç gün içinde iltihaplı görünüme bürünür, ardından tekrar şeffaflaşır ve 10-14 gün kadar sürebilir. Ateş özellikle 8 yaşından küçüklerde görülür ve genelde 1-2 gün devam eder. Şikayetlerin en yoğun olduğu dönem 3-4’üncü günlerdir.”
ÖKSÜRÜK ŞURUPLARINA DİKKAT
Dr. Akman, soğuk algınlığına has bir tedavi olmadığını, genel olarak hastanın konforunu sağlayacak tedaviler planlandığını kaydetti. Dr. Akman, “Ateş düşürücüler kullanılabilir. Yapılan çalışmalarda soğuk algınlığı tedavisinde zaman zaman reçete edilen antibiyotiklerin, balgam söktürücülerinin, öksürük ve alerji şuruplarının, ekinezya içeren preparatların, soğuk algınlığı ilaçları olarak bilinen kombine ilaçların ve gereksiz kullanılan vitaminlerin faydası olmadığı gösterilmiştir. Özellikle öksürük şuruplarının hekim tavsiyesi olmadan kontrolsüz kullanımlarında çok ciddi sorunlara yol açabildiği görülmüştür. Klasik olarak soğuk algınlığında sıvı alımının arttırılması önerilmektedir, fakat belirgin sıvı kaybı olmayan çocuklarda sıvı alımının arttırılmasının soğuk algınlığı üzerine olumlu etkisi saptanmamıştır” ifadelerini kullandı.
ÇİNKO TEDAVİSİ İYİ AMA
Son dönemlerde soğuk algınlığında çinko tedavisi üzerine çalışmalar yapıldığını da anlatan Dr. Akman, şunları söyledi:“Özellikle şikayetlerin başladığı ilk 24 saatte, yani erken dönemde çinkoya başlandığında yakınmaların süresinin bir miktar azaldığı görülmüştür, fakat halen soğuk algınlığında rutin olarak çinko kullanılması önerilmemektedir. Son yıllarda özellikle uyku öncesinde bir miktar sütle verilen balın gece öksürüğünü azalttığı saptanmıştır. Ancak bir yaş altındaki çocuklara (botulismus riski nedeni ile) bal verilmemesi gerektiği unutulmamalıdır. Uyku öncesinde serum fizyolojik ile burun temizliği yapılması, soğuk algınlığına bağlı burun tıkanıklığını azaltarak çocuklarda uyku konforunu sağlamada faydalı bulunmuştur.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.